Răspunsul ierarhului – 9 aprilie 2021

raspunsul_ierarhului_cu_email

120. U.A.

„Sărut mâna, Părinte! O întrebare mirenească am către Sfinția Voastră: dacă cineva bea sau mănâncă după ora 12 noaptea și după aceea se culcă, mai poate după aceea dimineață să ia anafora și agheasmă sau se mai poate împărtăși? Pun această întrebare deoarece am primit răspunsuri contradictorii de la diverși părinți și, cum mă simt fiu duhovnicesc al Arhiepiscopiei chiar dacă sunt departe și nu mai locuiesc în Bucovina, răspunsul dumneavoastră va prevala și îl voi urma întocmai.

Iar o altă întrebare ar fi de câte ori recomandați ca un credincios să se spovedească și împărtășească în timpul Postului Mare (sau a posturilor de peste an)? Mulţumesc și Doamne, ajută!” (A.U.)

Stimate domnule!

1. Dacă cineva bea sau mănâncă după ora 12 noaptea și după aceea se culcă, nu poate dimineață să ia anaforă și agheasmă şi nici nu se poate împărtăși. Ce ar însemna ca cineva să stea la o petrecere toată noaptea şi înainte de Sfânta Liturghie să doarmă o oră sau chiar două, după care să se împărtăşească?! Aşa ceva chiar nu se poate!

2. În timpul Postului Mare şi al Crăciunului vă puteţi împărtăşi de câte două ori în fiecare din aceste posturi; iar în postul Sfinţilor Petru şi Pavel şi al Adormirii Maicii Domnului, câte o dată. Însă în timpul anului vă puteţi împărtăşi la cele mai importante momente din viaţă: ziua de naştere, ziua numelui, aniversarea împlinirii anilor de la căsătorie, înaintea unei operaţii, sau atunci când vorbim de o femeie însărcinată, pe perioada sarcinii şi mai ales înainte de a naşte, sau când cineva are un examen foarte important de admitere la liceu, facultate, în sesiune, la rezidenţiat etc. Sunt foarte multe momente când pe parcursul unui an te poţi spovedi şi împărtăşi, doar cu trei zile de post. Doamne, ajută!