Administrația Eparhială

Sectorul Cultural

Sectorul Cultural

Sectorul Cultural al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților funcționează neîntrerupt începând din anul 1991, când Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, la solicitarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, a aprobat reînființarea Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. În anul 2020, la inițiativa și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, Sectorul Cultural, coordonat de PC Părinte Consilier Constantin Oprea, a trecut printr-un amplu proces de reorganizare, care a vizat eficientizarea activității sectorului, precum și intensificarea evenimentelor cu caracter cultural-misionar (conferințe, congrese, simpozioane, lansări de cărți etc.). 

 

I. Activități cu caracter administrativ 

a. Organizarea conferințelor pastoral-misionare semestriale ale clericilor din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților și a procesiunilor și activităților cultural-misionare la nivelul eparhiei. 

b. Procesarea solicitările parohiilor, mănăstirilor și ale diferitelor instituții de cultură din cadrul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, în vederea primirii arhiereștii binecuvântări pentru desfășurarea activităților cu caracter cultural-bisericesc și misionar, precum: evenimente culturale (conferințe religioase, lansări de cărți, dialoguri culturale, concerte bisericești, expoziții de icoane ); procesiuni la diferite parohii sau mănăstiri din cadrul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților cu prilejul hramurilor acestor locașuri de cult sau cu prilejul sărbătorilor bisericești semnificative; participarea clericilor din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților la diferite activități cu caracter cultural; aducerea spre închinare a unor părticele din sfintele moaște cu ocazia evenimentelor importante din viața parohiilor; primirea sau donarea unor părticele din sfinte moaște spre păstrare permanentă la nivelul mai multor biserici parohiale; sfințiri de racle pentru păstrarea sfintelor moaște etc. 

Sectorul Digitalizare și Tehnologia Informației

Contact
Sectorul Digitalizare și Tehnologia Informației

Adresa
Str. Iancu Flondor, nr. 2

Suceava, Suceava, 720027

Consilier Eparhial

[email protected]

Luni – Vineri 8:00 – 16:00

Social Media

Contactează Sectorul Digitalizare și Tehnologia Informației

Consilier Cultural
Director al Revistei Candela
Referent

Consilier Cultural

PC. Pr. Constantin OPREA

Preotul Constantin OPREA, preot paroh la parohia „Sf. Împ. Constantin şi Elena” din localitatea Straja, județul Suceava, recunoscut ca unul dintre cei mai devotați preoți tineri slujitori ai Bisericii și un bun organizator de evenimente culturale este absolvent al Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” – Iași (2012), urmând cursuri de Masterat la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae”, Secția „Viața Bisericii – istorie și actualitate” (2014) și mai apoi absolvent al cursurilor doctorale din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, urmând să susţină teza de doctorat cu titlul „Istoria Societăţii Bollandiste”.
De-a lungul anilor în calitate de student, doctorand, cântăreț bisericesc și preot a desfășurat o activitate bogată pe plan cultural, pastoral-misionar și gospodăresc-edilitar: coordonator al multor activități cu tinerii, organizator de evenimente culturale naționale, a obținut două burse în străinătate: în Marea Britanie – Chelmsford, Essex (2013) și în Belgia, la Institutul de Teologie Ortodoxă „Sf. Apostol Pavel” (2015), unde a efectuat un stagiu de cercetare în Biblioteca Roială a Belgiei și Biblioteca Societății Bollandiste, iar în perioada 01 august 2015 – 31 decembrie 2015 a fost cercetător doctoral al Universității din București.
Autor a câtorva studii de specialitate, având aptitudini de comunicare dobândite în anii de studiu și în timpul pastorației ca preot, dar şi prin participarea (organizarea) multor conferinţe, proiecte, concursuri și simpozioane locale, naționale și internaționale, acumulând experienţă atât în domeniul Teologiei, cât şi în alte domenii, înzestrat cu bună-voință, creativitate, disciplină, corectitudine, atitudine pozitivă, spirit practic, optimism, sociabilitate, stabilitate, începând cu 05 august 2020 este consilier eparhial în cadrul Sectorului Cultural al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Director

 

 

 

 

 

Alexandru PRELIPCEAN

Referent

 

 

 

 

 

Protos. Ioan TOFAN

Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților

Sectorul Cultural

2023