Administrația Eparhială

Sectorul Catehizare, Tineret și Educație pentru Viață

Sectorul Catehizare, Tineret și Educație pentru Viață

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, în cadrul Permanenței Consiliului Eparhial din data de 13 octombrie 2021, în ajunul sărbătorii Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași, a fost înființat un nou sector pentru Centrul Eparhial al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Sectorul nou-înființat poartă titulatura de Sectorul Catehizare, Tineret și Educație pentru viață și are în componență următoarele departamente: Departamentul Biroului de Cateheză Parohială și Centre „Ecclesia” și Departamentul Activități de Tineret (ATOS) și Tabere.

Aria preocupărilor principale ale acestui sector o constituie proiectele catehetice, activitățile cu tineretul, taberele și asociațiile de tineret, pentru școlile și parohiile din cuprinsul Eparhiei Sucevei și Rădăuților, evidențiindu-se – în special -latura învățătorească a misiunii Bisericii Ortodoxe din Bucovina. Prioritară rămâne intensificarea transmiterii mesajului evanghelic în rândurile credincioșilor de toate vârstele.

În contextul actual, o prioritate majoră a activității noului sector rămâne oferirea alternativelor sănătoase de petrecere a timpului liber de calitate, pentru copiii, tinerii și credincioșii parohiilor sucevene.

Departamente

Consilier Eparhial

Departament Biroului de Cateheză Parohială și Centre „Ecclesia”

Departamentul Activități de tineret (ATOS) și Tabere

  • Profesionalism
  • Performanță
  • Responsabilitate
  • Siguranță

Contact
Catehizare, Tineret și Educație pentru Viață

Adresa
Str. Iancu Flondor, nr. 2

Suceava, Suceava, 720027

Consilier Eparhial

cristi.hurjui@arhiepiscopiasucevei.ro

Social Media

Contactează Catehizare, Tineret și Educație pentru Viață

Consilier Eparhial
Departamentul Biroului de Cateheză Parohială și Centre „Ecclesia”
Departamentul Activități de tineret (ATOS) și Tabere
Referent
Referent

Consilier eparhial

Prof. Cristi-Gabriel Hurjui

Este absolvent al Seminarului Teologic Liceal Ortodox Mitropolitul Dosoftei, Suceava – promoția 2006-2010.

A urmat cursurile Facultății de Teologie Ortodoxă Dumitru Stăniloae, din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, Specializarea Teologie Pastorală – promoția 2010-2014. Este licențiat în Teologie,  cu lucrarea Perspective Pastoral-Catehetice în cultivarea nădejdii și a bucuriei creștine, în cadrul secției de Catehetică-Omiletică, sub îndrumarea PC pr. prof. dr. Roger Coresciuc.

Ulterior, în perioada 2014-2016, a urmat cursurile postuniveristare în cadrul aceleiași facultăți, specializarea Teologie Practică și Pastoral-Misonară, fiind absolvent de masterat cu lucrarea de disertație Aspecte specifice picturii Mănăstirii Sucevița. Interpretare omiletică, dogmatică și patristică, sub îndrumarea PC pr. prof. dr. Roger Coresciuc.

A urmat cursurile postuniversitare de pregătire a personalului didactic, respectiv Modulul I Psihopedagogic la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași (2015) și Modulul al II – lea Psihopedagogic la Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava (2019).

A participat la cursuri de formare continuă, dezvoltare personală și perfecționare didactică, în perioada 2017-2021, fiind certificat în domeniul managemenentului activităților cu tinerii de către mai multe organizații neguvernamentale, precum Asociația Life-Learning Educațion, Programul Național Pregătiți pentru viață.

Între anii 2010-2012, a fost membru coordonator al activităților de tineret desfășurate în cadrul unor licee ieșene de către asociația de tineret ATOR, Iași.

În perioada 2013-2016, a făcut parte din comunitatea studențească teologică a Colegiului Sfântul Nicolae din Iași, unde a activat ca președinte al Comisiilor Liturgice și Misionare, angajându-se în diferite proiecte social-filantropice și pastoral-catehetice, desfășurate în Arhiepiscopia Iașilor.

Între anii 2015-2017, a fost profesor pentru disciplina Religie (cultul ortodox), la Școala Gimnazială Samson Bodnărescu, Gălănești.

Din anul 2017, este profesor pentru disciplina Religie (cultul ortodox), la Școala Gimnazială Nr. 1, Suceava, coordonatorul activităților de tineret și dirijorul coralei Parohiei Sfinții Arhangheli, Gălănești.

În luna februarie 2021, a participat la concursul pentru obținerea unui post de Inspector de cateheză în cadrul Sectorulului Educațional-Teologic al Centrului Eparhial, Suceava. În urma promovării concursului, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, a fost numit Inspector pentru Biroul de Cateheză parohială al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, unde a activat în perioada martie – octombrie 2021.

În ședința Permanenței Consiliului Eparhial Suceava, din data de 13 octombrie 2021, este numit de către Înaltpreasfințitul Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, consilier eparhial al nou-înființatului  Sector Catehizare, Tineret și Educație pentru Viață, din cadrul Centrului Eparhial Suceava, încredințându-i-se și responsabilitatea coordonării biroului de cateheză parohială.

Director Departament

---

Referent

PC Arhid. Paul-Vlăduț LUNGU

Este absolvent al Seminarului Teologic ,,Sf. Împărați Constantin și Elena” din Piatra Neamț, promoția 2006-2010.

A urmat cursurile Facultății de Teologie Ortodoxă ,,Dumitru Stăniloae”, Iași, specializarea Teologie Pastorală, în perioada 2010-2014, fiind licențiat în Teologie cu lucrarea ,,Locul și importanța mitropolitului Iosif Naniescu în cântarea bisericească românească”, sub îndrumarea Lect. Dr. Pr. Alexandrel Barnea.

În cadrul aceleiași facultăți, a urmat studiile postuniversitare, fiind absolvent al Masterului Profesional de Misiune și Slujire Pastorală, în perioada 2017-2019, tema lucrării de disertație fiind ,,Legătura dintre Taina Spovedaniei și Taina Împărtășaniei. Argumentare canonică și teologică”, întocmită sub îndrumarea Lect. Dr. Emilian Iustinian Roman.

Pe toată perioada studiilor universitare și postuniversitare s-a implicat în numeroase activități culturale, educaționale și artistice, fiind un membru activ al comunității Colegiului Sf. Nicolae, fapt pentru care a fost numit, în perioada 2017-2019, coordonator al voluntarilor Festivalului Internațional de Muzică Bizantină de la Iași.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, din data de 01.11.2021 este hirotonit diacon pe seama Catedralei Arhiepiscopale ,,Sf. Ioan cel Nou” din Suceava, având și ascultarea de psalt.

Referent

Bianca Gabriela ROMAN

Referent

Gabriel ILIȘOI

Cum reușești să scapi de gândurile rele?

Cum reușești să scapi de gândurile rele? O întrebare de al cărei răspuns depinde mult mântuirea fiecăruia dintre noi. Spun asta deoarece majoritatea faptelor, bune sau rele, trec inițial prin minte până a deveni fapte sau vorbe. În privința controlului gândurilor sunt consemnate în scris multe afirmații pline de înțelepciune, adevăruri cristalizate în timp prin...
Citește mai departe

Cum îmi pot găsi un duhovnic bun, potrivit nevoilor mele sufletești?

Pentru a găsi duhovnicul „potrivit”, mai întâi trebuie să pornim prin a ne ruga stăruitor lui Dumnezeu, potrivit cuvintelor Mântuitorului: Cereți și vi se va da, căutați și veți afla; bateți și vi se va deschide. (Matei 7,7). Rugăciunea sinceră și stăruitoare va aduce nu doar răspuns inimii tale, ci și roade duhovnicești, credință, luminarea...
Citește mai departe

Cea de-a doua întâlnire generală a reprezentanților Centrelor de Tineret Ecclesia, în Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților

Sâmbătă, 16 aprilie 2022, în ajunul Praznicului Intrării Domnului nostru Iisus Hristos în Ierusalim, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, a avut loc la Suceava cea de-a doua întâlnire generală a reprezentanților din Centrele de Tineret Ecclesia ale arhiepiscopiei. Lansarea proiectului de constituire a acestor comunități de tineret, în jurul bisericilor...
Citește mai departe

Activitate catehetică în Centrul de Tineret Ecclesia al parohiei Sfântul Nicolae, Sadova

Sâmbătă, 29 ianuarie, în Parohia Sfântul Nicolae din Sadova, protopopiatul Câmpulung Moldovenesc, a avut loc o activitate catehetică în cadrul Centrului de tineret Ecclesia al parohiei, înființat în luna decembrie a anului trecut de către Sectorul Catehizare, tineret și educație pentru viață al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Întâlnirea s-a desfășurat în ajunul sărbătorii Sfinților Trei...
Citește mai departe

Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților

Sectorul Catehizare, Tineret și Educație pentru Viață

2022