Răspunsul ierarhului – 4 decembrie 2021

raspunsul_ierarhului_cu_email_7

„Părinte Arhiepiscop,

După cum știți, Mănăstirea Bogdana, veche necropolă a Mușatinilor, prima catedrală a Moldovei, a reprezentat și reprezintă pentru credincioșii acestor  ținuturi un reper spiritual și cultural deosebit.

Este rușinos că în anul 2021 pelerinii și închinătorii acestei mănăstiri nu pot folosi un WC public decent. Menționăm că în curtea mănăstirii (în parcare) există o toaletă publică permanent închisă, inaccesibilă celor care pășesc în curtea mănăstirii.

În calitate de chiriarh al locului, Vă rugăm să sprijiniți demersul nostru și să mijlociți la părintele stareț Iustin Dragomir pentru a facilita accesul la WC, o mare necesitate pentru toți care venim permanent la slujbele Mănăstirii Bogdana.

Cu plecăciune,

Un grup de credincioși din Rădăuți care participăm frecvent la slujbele Mănăstirii Bogdana.

Vă mulțumim!”

V.B.

Răspuns

Doamne, ajută! Am făcut cunoscut părintelui stareț de la Mănăstirea Bogdana din Rădăuți nemulțumirile dumneavoastră. Acesta este răspunsul sfintiei sale, transmis secretarului Centrului Eparhial:

„1. Toaletele la care se face referire sunt amplasate în parcare, pe axa ușii de intrare si ieșire a bisericii-monument istoric, existând astfel o vizibilitate maximă din partea credincioșilor care frecventează mănăstirea. Considerând nepotrivită această expunere, pentru a crea o oarecare intimitate celor care folosesc grupurile sanitare, ne-am propus să delimităm curtea mănăstirii de spațiul parcării printr-un zid de incintă.

  1. Mai mult, spațiul clădirii care adăpostește respectivele toalete nu a fost proiectat și prevăzut cu sistem de încălzire, astfel încât țevile de apă rece din interior, atunci când temperaturile au scăzut, au înghețat și s-au fisurat, făcând practic inutilizabile spațiile respective.
  2. Până la remedierea acestor aspecte tehnice, pelerinii și vizitatorii pot utiliza celelalte grupuri sanitare de care dispune mănăstirea.”

Cu încrederea că motivele expuse de părintele stareț răspund sesizării dumneavoastră, vă doresc sărbători binecuvântate!