Răspunsul ierarhului – 20 august 2021

raspunsul_ierarhului_cu_email_7

„Înaltpreasfinţia Voastră, sunt unul din cei care s-au bucurat de anunțul făcut: «vremea țepelor în ASR a trecut». Chiar am crezut, până duminica trecută, când am vizitat mănăstirile … și apoi am participat la ședința Consiliului Parohial. Eu cred că vremea țepelor de abia a început:

  1. La … am aflat că s-a acordat gradul de … domnului și că în raportul către Patriarhie s-a scris că ar avea … ani de călugărie, în timp ce respectivul are doar …, fiind călugărit la …. Este o țeapă aceasta sau nu?
  2. Același părinte de la … mi-a confirmat un zvon: Domnul … este proprietarul unui lanț de …, ori călugării nu au voie să se ocupe cu afaceri lumești. Este o țeapă sau nu?
  3. La ședința Consiliului Parohial ni s-a prezentat inițiativa de a duce 100 copii la mare. Frumos și lăudabil! Dar… nu prea sunt bani și trebuie să contribuim: parohiile care trimit copii, câte 450 lei, iar restul cu sume după gradul parohiei. Întrebarea este: s-au organizat concerte filantropice cu acest scop: unde sunt banii? Fiecare parohie are înscris în buget sume «pentru tabere școlare». Unde sunt banii? Este aceasta o țeapă sau nu?

4. Îmi amintesc că nu cu mult timp în urmă am strâns bani pentru o persoană bolnavă, …. Nu cumva este individul care a fost fugărit de la … pentru anumite păcate și o face pe …? A fost o țeapă sau nu?”

C.O.

Stimate domnule!

Deşi v-am promis cândva că nu voi mai răspunde frământărilor dumneavoastră, având în vedere indecenţa cu care vă adresaţi, totuşi, constatând că sunteţi atât de agresat de multitudinea „ţepelor”, mi-am luat îngăduinţa de a-mi încălca promisiunea şi de a vă răspunde, desigur, şi cu nădejdea că veţi scăpa de stafia „ţepelor” care vă bântuie.

Aşadar, să începem cu începutul.

  1. Rangul de … i s-a acordat părintelui – domnii, apropos de formula dumneavoastră de adresare (căci mă îndoiesc că ați avut în vedere calitatea lui umană), nu pot fi hirotesiţi … decât numai dacă se călugăresc – după … ani de ascultare în mănăstirea de unde dumneavoastră aţi primit informaţiile de la „fraţii iubitori de fraţi” despre persoana în discuţie, fără a mai pune la socoteală alţi … ani petrecuţi în diferite ascultări la Mănăstirea …, sub directa ascultare a mitropolitului de la acea vreme.
  2. Probabil că respectivii v-au informat şi că ascultările prin care părintele a trecut în cei … ani de noviciat, sub atenta lor supraveghere, l-au aşezat în tot atâtea rânduri pe masa de operaţie.
  3. Dar să nu facem nimănui proces de intenţie, ci vă recomand să citiţi CV-ul părintelui şi veţi constata, desigur, depinde şi cu ce ochi veţi citi, că tot ce i s-a conferit până în prezent i s-a dat doar pentru ceea ce a realizat prin muncă cinstită, nicidecum prin turnarea fraţilor cum, de altfel, constat că încă se mai practică.
  4. Şi apropos de călugărie: câţi ani de călugărie avea Preafericitul Părinte Iustin Moisescu când a fost hirotonit episcop şi înscăunat ca mitropolit la Sibiu? Şi exemplele pot continua!
  5. Cât priveşte lanţul de …, despre care aţi fost informat, respectiv ferma de …, despre care nu v-au informat (probabil că le-a scăpat dragostei fraţilor iubitori de fraţi), acestea au fost realizate prin accesarea de fonduri europene şi nu mai sunt de actualitate, întrucât ele au fost lăsate partenerilor de afaceri înainte de a merge la mănăstire.
  6. O altă frământare a dumneavoastră sunt banii strânşi la concerte şi de la parohii pentru cei 100 de copii și vacanța lor la mare. Unde s-ar putea ţine, dacă nu într-un cont bancar?! Unde altundeva?! Contul, deşi mă îndoiesc că v-ar interesa, arată astfel: 55.250 lei obținuți din vânzarea de bilete la concertele caritabile, 38.000 lei din susţinerea parohiilor, 32.000 lei din donaţii şi sponsorizări; mulțumim tuturor celor care au sprijinit acest proiect. Totalul vă las să-l faceţi dumneavoastră, căci se pare că aceasta vă preocupă în mod deosebit. Însă altădată, pentru astfel de informaţii, vă rog să-l sunaţi pe consilierul de la Sectorul Social – Filantropic al Arhiepiscopiei, care este şi directorul Aşezământului de copii „Sfântul Ierarh Leontie de la Rădăuţi” şi veţi primi informațiile dorite. Sau trimiteţi ANAF-ul, pentru a fi mai sigur!
  7. Cât priveşte persoana pentru care s-a strâns banii, preot fiind, a apelat la noi, la fraţi, pentru că se afla în faţa unei intervenţii urgente, pe cord deschis. Părinţii protopopi, înainte de fi rugaţi să facă respectiva colectă, au fost informaţi în amănunt despre tot traseul acelei persoane, care de ceva ani este locuitor al Municipiului Suceava şi profesor de rang universitar. Şi apoi, nimeni nu le-a impus preoţilor să dea şi nici cât să dea; fiecare a dat după cum a considerat. Dacă s-ar fi adunat la protopopiate 100 lei, atât i s-ar fi virat în cont şi nimic mai mult!

8. Aş încheia, întrebându-vă: Unde sunt ţepele despre care faceţi vorbire? Sincer, îmi este ruşine de ruşinea dumneavoastră, dar şi a celor care vă asmuţă!

„Înaltpreasfinția Voastră, am o curiozitate care mă macină de ceva timp. Dacă sunt ales împreună cu o altă persoană ca să fim părinți spirituali pentru un copil, eu și acea persoană ne vom înrudi. Întrebarea mea este dacă, în viitor, acea persoană mă va putea cununa pe mine (sau invers) sau dacă va putea să-mi boteze copilul (sau invers)?”

S. S.

Stimate domnule! Da, acea persoană, căsătorită şi cununată la biserică, împreună cu soțul său/soţia sa, ortodocşi fiind, vă vor putea cununa şi boteza copilul/copiii. Doamne, ajută!