Răspunsul ierarhului – 21 august 2021

raspunsul_ierarhului_cu_email_7

„Înaltpreasfinţia Voastră, vă mulțumesc pentru răspunsul plin de iubire pentru Adevăr! Pun punct aici oricărui dialog, nu înainte de a Vă adresa o ultimă întrebare: În textul diplomei de decorare care s-a citit la mănăstirea Putna afirmați: «Noi, Calinic, prin harul lui Dumnezeu Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuților investit fiind de Sf. Sinod al BOR cu responsabilitate apostolic episcopală în ținutul Sucevei…» Să înțelegem că, deși sunteți Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, dar jurisdicția Dvs. se întinde numai în Ținutul Sucevei, adică o frântură din zona Fălticenilor? Ținutul Dornelor, al Câmpulungului, al Rădăuților și Siretului, NU ARE încă episcop?  Rugându-Vă să meditați pe marginea poeziei lui Goga, vă doresc sănătate, multe împliniri și, mai ales, să ajungeți Arhiepiscop al Bucovinei!

«Sunt oameni toți și-i plin în lume / De vameși și de farisei / ÎI văd și nu-nţeleg anume / Ce mă mai poartă printre ei…/ Le ard blesteme cerul gurii / Când ți se par duioși și triști / Aștern peste pornirea urii / Blândețe de evangheliști. / Prin valul care nu se curmă / Arareori când mă strecor, / Eu simt minciuna cea din urmă / Ce-a umezit buzele lor… / Și-n minte-atunci mi se desface / Misterul proniei de sus / Ca-n staul între dobitoace, / Să vie pe pământ Iisus…”

Stimate domnule!

  1. Răspunsul la întrebarea dumneavoastră, dacă citiţi cu atenţie, se găseşte în partea introductivă: „Noi, Calinic, prin harul lui Dumnezeu Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuților”…, alcătuită după modelul pisaniilor din trecut: „Io, Ştefan Voievod, din mila lui Dumnezeu, domn al Ţării Moldovei …”, în care nu se enumeră oraşele din Moldova sau toate ținuturile. Astăzi, (aproape) oricine asociază „ținutul Sucevei” cu județul Suceava; de altfel, dacă ar fi să ne uităm în istorie, „ținutul Sucevei” a suferit de-a lungul timpului diferite reforme administrative (chiar v-aș invita să cercetați ce însemna Ținutul Sucevei în vremea regelui Carol al II-lea). Dar nu trăim în trecut.
  2. Oraşele Vatra Dornei, Gura-Humorului, Rădăuţi, Fălticeni, Siret şi altele nou înfiinţate fac parte din județul Suceava (și nu din Municipiul Suceava), respectiv din Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuților al cărei arhiepiscop, canonic ales, prin lucrarea Duhului Sfânt, nu a oamenilor …, sunt. 
  3. Cât despre versurile din finalul mesajului, este bine că Îl așteptați pe Mântuitorul, cum, de altfel, toți Îl așteptăm; numai că a doua oară va veni în lume – mare atenție! – ca Judecător.
  4. Închei prin a vă recomanda să fiţi mai circumspect cu privire la informaţiile pe care le primiţi de la „fraţi”, pentru a nu mai fi pus în astfel de posturi.

Dumnezeu să vă aibă în sfânta Lui pază, dăruindu-vă pace și liniște sufletească!