„Zilele Psalților Români” – eveniment ajuns la finalul celei de-a doua ediții

Ieri, 15 mai 2022, s-a încheiat cea de-a doua ediție a manifestărilor cultural-artistice „Zilele Psalților Români”, dedicate personalităților Artei Psaltice, mai mult sau mai puțin cunoscute, ce s-au ostenit pe meleagurile românești de-a lungul veacurilor.

Desfășurat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, evenimentul a fost organizat de Asociația Culturală Byzantion, de Mitropolia Moldovei și Bucovinei și de Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași.

În cadrul manifestărilor au fost omagiați toți psalții care s-au ostenit pe meleagurile românești, dar și Sfântul Paisie de la Neamț, în contextul declarării anului 2022 de către Biserica Ortodoxă Română ca An omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului și An comemorativ al sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț.

Evenimentul a debutat vineri, 13 mai, cu Sfânta Liturghie și slujba de pomenire a psalților români, săvârșite de Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, la Catedrala Mitropolitană. Alături de psalții români a fost pomenit și Lykourgos Angelopoulos, mentorul Corului Byzantion.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corul Chivotul, dirijat de Ionuț Prodan, și de Corul Academic Byzantion, dirijat de lect. univ. dr. Adrian Sîrbu.

Sâmbătă, în cea de-a doua zi dedicată psalților români, a avut loc o serie de conferințe online în cadrul cărora au fost prezentate mai multe articole de specialitate, de către conf. univ. dr. Maria Alexandru (Tesalonic), prof. univ. dr. Vasile Vasile (București), conf. univ. dr. Zamfira Dănilă (Iași), pr. lect. dr. Roger Coresciuc (Iași), lect. univ. dr. Cătălin Cernătescu (București), precum și de către prof. pr. drd. Costel Stoica (Buzău), lect. univ. dr. Adrian Sîrbu (Iași), prof. diac. Cosmin Mironescu (Huși) și cercetător Ștefan Laurențiu (Brăila).

Zilele Psalților Români s-au încheiat cu un concert extraordinar, intitulat „Sfântul Paisie de la Neamț și Arta Psaltică”, în Catedrala Mitropolitană din Iași, prezentat de domnul lect. univ. dr. Adrian Sîrbu, Președinte al Asociației Culturale Byzantion.

Pentru început, a interpretat cântări psaltice de o importanță deosebită Grupul Psaltic „Dimitrie Suceveanu” al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, condus de arhid. Ilie Leonte și coordonat de arhid. Nifon Baciu, dirijat de această dată de pr. Daniel Dumitru Lazăr. Grupul Psaltic „Dimitrie Suceveanu”, înființat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic în 2020, este format din preoți, diaconi – absolvenți ai Facultăților de Teologie Ortodoxă, precum și ai instituțiilor de învățământ universitar cu profil muzical – și din studenți teologi care, din dragoste și din pasiune față de cântul bizantin, dau slavă lui Dumnezeu prin cântarea psaltică, înmulțind, totodată, talantul primit. Cu ajutorul lui Dumnezeu, de la înființare și până în prezent, grupul a reușit să înregistreze, prin muncă și prin dăruire, un CD care conține colinde și cântări din slujba Praznicului Nașterii Mântuitorului Iisus Hristos, un stick ce conține cântări din slujba Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava, precum și Acatistul Sfântului. Grupul Psaltic „Dimitrie Suceveanu” poate fi audiat zilnic și în cadrul slujbelor liturgice oficiate la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou”, transmise live pe canalul de Youtube al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. În cadrul concertului au interpretat cinci compoziții: Stihira Idiomela la Stihoavna din Duminica a IV-a a Postului MareDoxastar, vol. II – Iacov Protopsaltul, plagalul glasului III; Stihirie Paștilor, selecții, Visarion Duhovnicul și Protopsaltul, plagalul glasului I superior; Stihiri la Vecernia Înălțării Domnului, selecții, Visarion Duhovnicul și Protopsaltul, plagalul glasului II; Slava…la Litie, din Slujba Vecerniei Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava, Pr. Alexandru Grigoraș, plagalul glasului I.

Concertul a continuat cu momentele susținute de Grupul Psaltic „Sfânta Mare Muceniță Chiriachi” al Episcopiei Huşilor, dirijat de diac. Cosmin Vlăduț Mironescu. Grupul Psaltic „Sfânta Mare Muceniță Chiriachi” al Catedralei Episcopale din Huși a fost înființat în februarie 2018, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Ignatie. Grupul este format din studenți ai Facultății de Teologie din Iași, ai Conservatorului „George Enescu”, precum și din slujitori ai Sfântului Altar. În acest răstimp, membrii grupului și-au desfășurat activitatea răspunzând cu bucurie invitațiilor la hramurile și slujbele arhierești din Episcopia Hușilor, dar și în alte locuri din țară. Din dorința de a susține muzica psaltică și pentru a-i oferi longevitate, Grupul Psaltic „Sfânta Mare Muceniță Chiriachi” contribuie la viața culturală a județului Vaslui prin susținerea unor concerte cu tematici variate. Grupul a interpretat trei cântări: Stihiri la Învierea lui Lazăr; Cântări din Paraclisul Sfântului Grigorie Palama; Axion la Înălțarea Domnului (Visarion).

Corul Academic „Byzantion” și-a început activitatea în anul 1997, cu binecuvântarea și purtarea de grijă a Preafericitului Patriarh Daniel, la acea vreme Mitropolit al Moldovei și Bucovinei. De-a lungul timpului, membrii grupului, coordonat și dirijat de domnul lector universitar doctor Adrian Sîrbu, au susţinut numeroase concerte în întreaga lume și au participat la importante festivaluri de muzică sacră. Corul, parte a Asociaţiei Culturale „Byzantion”, își desfășoară activitatea în Iaşi, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, şi sub egida Universităţii de Arte „George Enescu”. În această seară au fost interpretate: Heruvicul în glas leghetos, așa cum îl cânta la chilia sa părintele Iosif monahul și așa cum l-a auzit și l-a notat în manuscris ucenicul acestuia, părintele Visarion Duhovnicul; Cântarea I din cadrul Imnului Acatist, o capodoperă a imnografiei creștine, compus de Sfântul Roman Melodul în secolele V-VI; Toată Suflarea, Mihalache Protopsaltul, secolul al XVIII-lea.

Un moment cu totul deosebit a fost interpretarea Stihirii Cuviosului Părintelui nostru Paisie de la Neamț de către cele trei coruri reunite.

Nu în ultimul rând, Corul de copii Mini Byzantion, înființat la inițiativa membrilor Corului Academic Byzantion, sub bagheta dirijorală a pr. prof. Iulian Zaltariov, au interpretat: Condacul De Te-ai și pogorât în mormânt; Luminânda Cu Trupul adormind; Troparul Hristos a Înviat în plagal, glas I.

Cea de-a treia ediție, care se va desfășura cu ajutorul Bunului Dumnezeu în luna mai a anului viitor, urmărește, ca și primele două, încurajarea și atragerea cât mai multor cercetători și interpreți la Iași, pentru a prezenta iubitorilor de Artă Psaltică rezultatele cercetărilor lor despre viața și opera personalităților din tradițiile locale de care aparțin.

Irina Ursachi