Zi deosebită în Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților

Ziua de 21 decembrie 2021 a fost un moment de sărbătoare în Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților. Bucuria primilor colindători ajunși la Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic a fost sporită de momentul sfințirii eclesiarhiei Catedralei Arhiepiscopale din Suceava și de ceremonia premierii câștigătorilor Concursului eparhial „Cel mai îngrijit cimitir”.

Eclesiarhia Iacob Putneanul Mitropolitul a Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou” a fost sfințită astăzi de către Înaltpreasfințitul Părinte Calinic. Înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, ierarhul a binecuvântat locul în care vor fi păstrate odoarele de preț ale așezământului monahal.

Prin stilul arhitectonic pe care îl reprezintă, eclesiarhia păstrează întru totul specificul epocii în care a fost construit complexul mănăstiresc închinat Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou, adăpostind veșminte, sfinte vase și alte obiecte liturgice. Prin inaugurarea noului spațiu se continuă astfel tradiția vechilor eclesiarhii din Mitropolia Moldovei și Bucovinei, de la Iași, Moldovița, Sucevița sau din alte locuri.

Totodată, a fost sfințită și Trapeza pomenirilor „Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv”.

Lucrările de amenajare ale celor două spații s-au desfășurat în ultimul an prin osteneala slujitorilor Catedralei Arhiepiscopale, a părintelui stareț, arhimandritul Serafim Grigoraș, și a părintelui mare eclesiarh, arhimandritul Valerian Radu. Preacuvioșiile lor, alături de părintele Constantin Bobu și de domnul Alexandru Lupașcu, implicați în mod activ în derularea lucrărilor de construcție a eclesiarhiei, au fost onorați prin oferirea Ordinului Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou, întrucât „au urmat exemplul oferit de tânărul înțelepțit de Dumnezeu, care și-a îndeplinit cu devotament slujirea sa și și-a fundamentat credința ortodoxă pe înțelegerea Evangheliei, mărturisind-o curajos semenilor săi prin faptă și cuvânt”.

Colecția eclesiarhiei cuprinde și obiecte din tezaurul mănăstirii, piese cu o mare valoare istorică, între care veșmântul Sfântului Ioan cel Nou, dăruit de mitropolitul Veniamin Costache în anul 1833, lucrat în fir de aur.

La eveniment au participat membri ai Centrului Eparhial Suceava și slujitori ai Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou”.

Tot astăzi, în prima parte a zilei, a avut loc premierea celor mai îngrijite şi bine organizate cimitire ale parohiilor din cele cinci protopopiate ale Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.

Decernarea premiilor pentru parohiile câștigătoare ale Concursului eparhial „Cel mai îngrijit cimitir” a avut loc în Paraclisul Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou” și a fost oficiată de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic. Alături de preoții reprezentanți ai parohiilor, la eveniment au participat protoierei, slujitori ai Catedralei Arhiepiscopale, precum și reprezentanți ai Centrului Eparhial Suceava, între care arhimandritul Paraschiv Dabija, vicar administrativ al Arhiepiscopiei.

Fiecare reprezentant al parohiei a primit câte o diplomă, iar în semn de recunoștință pentru activitatea misionară depusă în acest scop, Înaltpreasfinția Sa a hirotesit iconomi stavrofori trei preoți: părintele Mihai Balan de la Parohia cu hramul „Sfântul Proroc Ilie” din localitatea Drăhoiești, părintele Cezar Adrian Hauca, parohul Bisericii „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Poiana Micului, și părintele Adrian Nechifor de la Parohia cu hramul „Pogorârea Sfântului Duh” din Vicovu de Jos. Ierarhul i-a felicitat pe toți deopotrivă și le-a înmânat celorlalți preoți Ordinul Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou.

Desfășurat în contextul „Anului comemorativ al celor adormiți în Domnul; valoarea liturgică și culturală a cimitirelor”, la inițiativa chiriarhului locului, concursul și-a propus să responsabilizeze într-o mai mare măsură personalul clerical și monahal din eparhie, precum și pe credincioșii acesteia, în ceea ce privește administrarea, amenajarea și înfrumusețarea cimitirelor.

Un alt moment deosebit al zilei l-a reprezentat sosirea primilor colindători din anul 2021 care au trecut pragul Centrului Eparhial Suceava, copiii Așezământului „Sfântul Ierarh Leontie” de la Rădăuți și Corala preoțească „Ștefan Nosievici” a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Înaltpreasfințitul Părinte Calinic le-a mulțumit pentru împărtășirea bucuriei Nașterii Domnului, i-a răsplătit cu daruri pentru frumoasele colinde și le-a urat tuturor celor prezenți un An Nou roditor și binecuvântat.

Irina Ursachi