Volumul „Răstignirea Împăratului Slavei. Istoria incredibilă și misterul sublim al Sfintelor Pătimiri” a fost lansat la Centrul Eparhial Suceava

Manifestările cultural-artistice și liturgice din zilele închinate sărbătorii Sfântului Mare Mucenic Ioan în eparhia Sucevei și Rădăuților s-au încheiat în seara zilei de duminică, 2 iunie 2024, cu lansarea unuia dintre cele mai noi titluri publicate sub egida Editurii Crimca a Arhiepiscopiei, volumul „Răstignirea Împăratului Slavei. Istoria incredibilă și misterul sublim al Sfintelor Pătimiri”, scris de Eugenia Scarvelis Constantinou.

Cu binecuvântarea și purtarea de grijă a Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, prezentarea cărții care aduce la lumină o abordare complexă a momentelor premergătoare Învierii Mântuitorului Iisus Hristos în ultima săptămână a vieții Sale pământești a avut loc în Sala „Pimen Arhiepiscopul” a Centrului Eparhial Suceava, în prezența unor invitați speciali, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar, și conf. univ. dr. Alexandru Mihăilă, titular al Catedrei de Vechiul Testament din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București.

Evenimentul, moderat de pr. Constantin Ciprian Blaga, consilier al Sectorului Cultural, a început cu salutul bucuriei, izvorât din minunata veste aflată a treia zi după Jertfa Mântuitorului pe Cruce, și anume Hristos a înviat!.

Invocând importanța celei dintâi sărbători închinate Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou din luna lui Cireșar, pr. consilier a împărtășit bucuria Editurii Crimca de a publica un nou volum din „aristocrația tipăriturilor”. A urmat prezentarea reperelor biografice ale autoarei cărții, prezbitera Eugenia Scarvelis Constantinou, doctor în istoria interpretării biblice al Universității Laval din Quebec. Înainte de a oferi cuvântul ierarhului prezent, sfinția sa a punctat și faptul că Episcopul-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților este specializat în domeniul de cercetare pe care îl abordează cartea, întrucât în lucrarea de doctorat care a văzut lumina tiparului tot la Editura Crimca – „Adam la răsCruce” – surprinde profunzimea tulburătoarelor Sfinte Pătimiri în cadrul meditațiilor pentru zilele dintre Învierea lui Lazăr și Sfânta și Marea Sâmbătă.

Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul le-a vorbit celor prezenți la Centrul Eparhial, dar și celor care au urmărit evenimentul transmis în direct de către Sectorul Media și Comunicare al Arhiepiscopiei, despre cele trei părți ale volumului structurat în 30 de capitole, și despre ce aduce nou această lucrare-sinteză realizată într-o manieră deosebită, dar accesibilă. Totodată, a evidențiat patru motive pentru care cei care doresc să cuprindă esența acestor zile trăite de Iisus Hristos ar trebui să lectureze volumul care se dovedește a fi un ghid prin care putem parcurge același drum cu El. Nu în ultimul rând, Preasfinția Sa a evocat „lecția Crucii”, care nu poate să fie înțeleasă cu minte omenească.

Despre această reușită editorială extraordinară a vorbit și conf. univ. dr. Alexandru Mihăilă, cel care semnează și prefața acestui volum. Domnia Sa a mărturisit felul în care a descoperit-o pe autoare și lucrările acesteia, a subliniat importanța perspectivei juridice în ceea ce a însemnat analiza procesului Mântuitorului, Eugenia Scarvelis Constantinou fiind absolventă de drept, și a evidențiat tipul apologetic pe care îl abordează lucrarea care reprezintă o perspectivă ortodoxă asupra răstignirii Împăratului Slavei.

Alături de echipa Departamentului Editură și Tipografie al Sectorului Cultural, între cei prezenți la eveniment s-au numărat domnul Niculai Barbă, vicepreședintele Consiliului Județean Suceava, prof. Daniela Ceredeev, inspector pentru disciplina religie în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Suceava, membri ai administrației eparhiale, dar și profesori, studenți sau pasionați de lectura teologică.

La final, pr. Ciprian Blaga a adus mulțumiri celor care au contribuit la reușita acestui eveniment, atât echipei editoriale, cât și celor prezenți la Centrul Eparhial Suceava, invitați și iubitori de cultură.

Cartea lansată la ceas de sărbătoare, tradusă de monahia Xenia Hurmuzache, beneficiază de cant tipărit, fiind împodobită cu reprezentări iconografice care redau fragmente din ciclul Sfintelor Pătimiri ale Mântuitorului Hristos din veșmântul pictural al Mănăstirii „Sfântul Nicolae” Bălinești, ctitoria marelui logofăt Ioan Tăutu.

Irina Ursachi