„Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava, bucuria copiilor” ediția a II-a

Cu sprijinul și prin binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a organizat prin Sectorul „Catehizare, tineret și educație pentru viață”, în parteneriat cu Asociația Preoteselor Sucevene „Sfânta Elisabeta”, în ziua de duminică, 2 iunie 2024, la Teatrul Municipal „Matei Vișniec”, evenimentul „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava, bucuria copiiilor” ediția a II-a.

Cu acest prilej, tinerii și copiii din eparhia noastră au sărbătorit Ziua Internațională a Copilului printr-o serie de activități cultural-catehetice și artistice, fiind un prilej de comuniune atât pentru copii, cât și pentru ceilalți participanți, promovând, astfel, în rândul tinerelor generații valorile creștine și mărturisitoare, avându-l drept model de virtute și curaj pe tânărul înțelepțit, pe Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava, ocrotitorul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, prăznuit în fiecare an în ziua de 2 iunie.

Evenimentul și-a propus să contribuie la conștientizarea ajutorului pe care Sfântul Ioan ni-l oferă tuturor celor care locuim în eparhia Sucevei, dar și pelerinilor care îi trec pragul și se închină cinstitelor sale moaște în aceste binecuvântate zile ale prăznuirii sale.

Evenimentul s-a desfășurat pe două momente principale, un moment artistic și catehetic, în cadrul căruia au fost expuse și vizionate icoane pe lemn și sticlă cu chipul Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava, precum și chipurile altor sfinți ocrotiri, față de care tinerii au mare evlavie și un moment cultural artistic, care a constat într-un scurt concert de cântări pascale și cântări specifice Zilei Internaționale a Copilului.

Primul moment a avut loc în foaierul Teatrului Municipal și a fost pregătit de către tinerele vlăstare ale Bucovinei, coordonați fiind de către preoții și profesorii responsabili, dar și de către doamnele preotese membre ale asociației sucevene amintite.

Între centrele de tineret care s-au pregătit din timp pentru acest moment special se cuvine să amintim: Școala „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”, Parohia „Sfinții Împărați Constantin și Elena” Burdujeni, Parohia „Petru Rareș” Baia, Parohia „Sfinții Cosma și Damian” Dănila, Parohia „Nașterea Maicii Domnului” Calafindești, Parohia „Sfânta Cuvioasă Parascheva” Cumpărătura, Parohia „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon” Suceava, Parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” Vornicenii Mari, Parohia „Sfânta Cuvioasă Parascheva” Pătrăuți, Parohia „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” Mitocul Dragomirnei, Parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” Mihoveni, Parohia „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” Bosanci I, Parohia „Nașterea Maicii Domnului” Stroiești I, Parohia „Pogorârea Sfântului Duh” Rădăuți, Parohia „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” Rădășeni, Parohia „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” Verești și Parohia „Sfântul Dumitru” Rădăuți.

Aceste lucrări duhovnicești de artă, au putut fi achiziționate de către cei interesați, donația primită fiind direcționată către cazul unui copilaș în nevoie, Filip George Alexandru, din comuna Bosanci, care a fost implicat într-un grav accident rutier, în data de 5 octombrie 2023, în urma căruia sănătatea lui a depins și depinde de nenumărate intervenții chirurgicale.

În cadrul celui de-al doilea moment, acela cultural-artistic, câteva dintre corurile de tineret ale Centrelor Ecclesiadin Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților și câțiva tineri soliști au concertat, interpretând cântări specifice perioadei pascale, cântări tradiționale, dar și cântece dedicate copilăriei. De asemenea, copii de la Școala Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava, coordonați fiind de către prof. Bianca Gabriela Roman și de către prof. Renata Rodenciuc, au pregătit pentru bucuria celor prezenți, un dans specific Zilei Internaționale a Copilului. Totodată, între grupurile vocale s-au numărat Corul „Timotheos” al Colegiului Tehnic din Rădăuți – coordonat de către doamna prof. Elisabeta Marici, Ansamblul folcloric „Veșnicia s-a născut la sat” din Fălticeni – coordonat de către doamna prof. Maria Tănasă și Ansamblul folcloric „Dor” de la Moara – coordonat de către prof. Constantin Ieremie.

Toți copiii și tinerii prezenți au primit din partea Înaltpreasfinției Sale premii și daruri, iconițe, dulciuri și baloane, ca răsplată a muncii lor, atât în ceea ce privește pictarea de icoane, cât și în realizarea momentelor artistice inedite.

Biroul de Catehizare Parohială
al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților

foto credit: Cristi Turculeț