Răspunsul ierarhului – 30 aprilie 2021

raspunsul_ierarhului_cu_email

135. M.B.

„IPS Părinte Calinic, am aflat cu stupoare că preotul Doru Lateș, hirotonit de către IPS Teodosie, căruia i s-a aprobat transferul la parohia Roșu, nu are 5 ani de vechime în preotie, care ar fi prima din condițiile preliminare în vederea transferului personalului clerical atât în mediul rural, cât și în urban. Cu atât mai mult, când a susținut preotul Doru Lateș examenul de selecționare și unde au fost afișate notele, că noi nu știm!? Sau totul se lucrează în ascuns? Acum ne întrebăm dacă preotul respectiv are examenul de capacitate preoțească, document ce trebuie anexat la dosar pentru preoții hirotoniți după data de 9 iulie 2008. Cu siguranță nu are. Acum ne mai întrebăm dacă preotul Doru Lateș are cursurile de definitivat care sunt obligatorii și tot una din condițiile preliminare pentru transferarea preoților în mediul urban. Dacă nu ne credeți, vă anexăm exact documentele afișate pe site-ul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. IPS Părinte, se respectă statutul BOR? DA sau NU? Am avut dreptate noi? DA sau NU? Fac consilierii legea după cum vor ei? DA sau NU? Mare păcat că se fac atâtea nedreptăți!!!” (M.B.)

Stimate domnule! Parohia Roșu, rămasă vacantă din data de 18 ianuarie 2021, a fost scoasă la concurs de trei ori.

Prima oară, în data de 8 februarie 2021, ca post în mediul urban, pentru a fi ocupată în urma concursului din sesiunea februarie 2021. La acest concurs nu s-a înscris niciun candidat.

A doua oară, în data de 5 martie 2021, ca post în mediul urban. La concursul din sesiunea martie 2021 s-a prezentat un singur candidat care a și promovat.

Candidatul, din cauza linșajului de pe internet la care a fost supus din partea „unui necunoscut nedreptățit” sau dintr-o analiză ulterioară a condițiilor economice de la noul post, nu a mai dorit să ocupe această parohie.

A treia oară, parohia a fost anunțată pe 12 aprilie 2021, ca post ce se poate ocupa prin concurs de dosare sau prin numire prezidială. De această dată s-a prezentat doar un singur candidat.

Cel care s-a prezentat este fiu al eparhiei noastre, hirotonit în 2015 la Mănăstirea Gheorghiţeni; tot de atunci a fost slujitor onorific în eparhia noastră la Parohia Ortodoxă Română Botuș – Fundu Moldovei, liturghisind la altar cu fratele său.

Sfinția sa a acceptat: 1. să fie încadrat din fondurile proprii ale parohiei, adică să slujească jertfelnic fără a avea pretenții financiare de la Centrul Eparhial; 2. să construiască casă parohială sprijinit de cei din parohie și de către oameni de bună credință pe care îi cunoaște; 3. să continue lucrarea de amenajare a bisericii și a curții acesteia și toate cele ce se mai impun.

Fiind recomandat ca preot ce poate îmbina cele ale Martei cu cele ale Mariei de către cei ce l-au cunoscut de-a lungul timpului, s-a acceptat ocuparea postului de preot paroh la Parohia Roșu de către singurul candidat înscris.

Cei care acum contestă această numire și care, având în vedere vehemența și insistența contestărilor, credem că ar contesta chiar și numirea unui ierarh în acea parohie, de ce nu au cerut binecuvântare pentru depunerea dosarului în acest sens? Ar trebui să știe că sectorul administrativ nu este îndreptățit să mute dosarele de la un examen la altul doar pentru faptul că nu a fost depus pentru o anumită parohie. Candidatul trebuie să realizeze acest demers de fiecare dată când dorește să se prezinte la un concurs, așa cum se întâmplă de altfel și la înscrierea la facultate sau pentru o slujbă sau…

Unde sunt nedreptăţile despre care faceţi vorbire? Fiind singurul dosar depus pentru această parohie și îndeplinind criteriile, neacceptarea lui ar fi fost ca atunci când „alergi de unul singur şi ieşi pe locul doi”. Şi ca să încheiem discuţia, acest părinte, hirotonit canonic de către Înaltpreasfințitului Teodosie, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Pimen, și licenţiat în teologie cu medie foarte mare la Facultatea de Teologie „Ovidius” din Constanţa – o facultate care funcţionează cu aprobarea Sfântului Sinod și la care au studiat şi unii ierarhi din Sfântul Sinod –, a fost numit statutar. Dacă dumneavoastră vi se pare altfel, este problema dumneavoastră. Deocamdată, responsabilitatea ne aparţine nouă, celor care diriguim lucrarea acestei eparhii, ca parohiile să aibă preoţi buni; până în prezent am făcut responsabil această lucrare şi nădăjduim să o facem şi în continuare cu toată seriozitatea. Dacă dumneavoastră vi se pare altfel, terminaţi-vă facultatea de teologie şi, dacă nu vă veţi găsi o eparhie pă măsura temperamentului dumneavoastră şi veţi veni în Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, veţi putea constata dacă suntem corecţi sau nu. Până atunci, nu mai smintiţi credincioşii cu vorbe nefondate, ca să nu vă atrageţi mânia lui Dumnezeu! Să aveţi sărbători după sufletul dumneavoastră!