În contextul proclamării anului 2023 de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, ca fiind Anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice și Anul comemorativ al scriitorilor și imnografilor bisericești, Sectorul Catehizare, tineret și educație pentru viață al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, prin Departamentul Catehetic și cel al Centrelor de Tineret Ecclesia, înființate la nivelul parohiilor, școlilor și liceelor din eparhie, propune tuturor tinerilor care fac parte din comunitățile liceale sucevene, un nou proiect educațional-catehetic, care se va desfășura pe parcursul perioadei estivale.
Inițiativa are un scop exclusiv catehetic, prin care ne propunem conștientizarea tinerelor generații de valorea inestimabilă pe care o constituie, atât din punct de vedere cultural, cât și religios, patrimoniul mănăstirilor voievodale din Eparhia Sucevei și Rădăuților.
Astfel, în perioada imediat următoare vom organiza activități catehetice conexe la nivelul unor mănăstiri din cuprinsul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, care vor fi desfășurate sub egida proiectului Tinerii Bucovinei, păstrători ai tezaurului strămoșesc și mănăstiresc. Proiectul se adresează tinerilor liceeni din județul nostru, care doresc să-și cunoască istoria neamului, dar, totodată, ne adresăm și preoților și profesorilor coordonatori de tineret, care se implică activ și consecvent în organizarea activităților cu caracter cultural și catehetic.
În acest sens, marți 23 Mai 2023, proiectul a debutat cu un grup de 40 de elevi, membrii ai Centrului Ecclesia de la Colegiul Tehnic Rădăuți, care împreună cu doamnele directoare, Moisuc Niculina Mihaela și Bândiul Ionela Mihaela de la Colegiul Tehnic Rădăuți, povățuiți de către dna profesor de Religie, Elisabeta Marici, coordonator al tinerilor Ecclesia din liceu, au poposit la Mănăstirea Sucevița, un loc sacru și aparte în arealul mănăstirilor pictate din nordul Moldovei.
Mănăstirea Sucevița este un monument istoric încadrat în patrimoniul UNESCO, încă din anul 1993, împreună cu Mănăstirile Arbore, Probota, Sfântul Ioan cel Nou din Suceava, Humor și Voroneț, fiind o veche vatră monahală ce își are începuturile cu mult înainte de secolul al XVI -lea, ctitorie a vrednicului de pomenire Mitropolit Gheorghe Movilă.
Aici, înconjurați de frescele exterioare pe un fond de verde smarald unic, pictate cu mai bine de patru secole în urmă, ne-au întâmpinat Măicuța Stareță, Stavrofora Mihaela Cozmei, împreună cu obștea mănăstirii, pe care am regăsit-o muncind de zor la pregătirile din gospodăria mare a mănăstirii, pentru întâmpinarea, așa cum se cuvine unor buni gospodari creștini, a Slăvitului Praznic al Înălțării Domnului.
Activitatea a debutat cu o sesiune catehetică susținută de către consilierul eparhial de la Sectorul Catehizare, tineret și educație pentru viață în biserica principală a mănăstirii, cu hramul Învierea Domnului, ocazie prin care s-a evidențiat rolul duhovnicesc și istoric al mănăstirilor în viața tinerilor creștini.
Cateheza cu titlul Sfinții Împărați Constantin și Elena – promotorii virtuților creștinești, în lumea tinerilor de astăzi a fost desfășurată în naosul bisericii, într-un cadru special de rugăciune și de pace lăuntrică, iar imediat după cateheză, în solemnitatea dată de sinaxarul pictat aflat pe pereții interiori ai pronaosului bisericii, a urmat o festivitate de premiere a două dintre elevele liceului rădăuțean, eleve ce au obținut premii însemnate la Olimpiada Națională de Religie, desfășurată anul acesta la Arad.
Darurile și diplomele au fost oferite din partea Înaltpeasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, de către Măicuța Mihaela Cozmei, stareța mănăstirii, pentru rezultatele deosebite pe care elevele Ana Irimescu din clasa a IX – a și Oana Cătălina Moloci din clasa a XII – a, de la Colegiul Tehnic Rădăuți, le-au avut în acest an școlar la disciplina Religie, la etapa națională a Olimpiadei de Religie.
Cea de-a doua activitate a zilei s-a concretizat într-un tur ghidat al mănăstirii, prin care tinerii prezenți la activitate, au deslușit semnificația scenelor iconografice pictate pe pereții interiori și exteriori ai bisericii și au descoperit broderii, sculpturi, picturi și scrieri vechi, găzduite în muzeul mănăstirii.
A urmat o vizită la farmacia mănăstirii, vizită premergătoare celei de-a treia activitate a zilei, intitulată: Leacurile tinerilor, pentru alinarea bunicilor. Atelierul farmaceutic s-a desfășurat în laboratorul mănăstiresc, unde prin plante medicinale alese, cu multă măiestrie de către măicuțele pricepute, au împărtășit, povățuit și dirijat efortul adolescenților, în dorința lor de a confecționa diferite creme, tincturi și siropuri, administrate în tratarea diverselor afecțiuni ale bolilor trupești, specifice persoanelor vârstnice. La activitate au luat parte și bunicii unora dintre tineri, care au povestit cum se tratau, în vremea lor de diferite boli, doar cu ajutorul plantelor pe care le aveau la îndemână.
La timpul prânzului, tinerii, împreună cu coordonatorii au fost invitați la o agapă dăruită de către măicuțele harnice și darnice, timp în care măicuța stareță le-a povestit celor prezenți câte ceva din atmosfera mănăstirii de altădată.
După primirea prânzului, echipa Sectorului Catehizare, tineret și educație pentru viață al Arhiepiscopiei, formată din dra. Bianca Gabriela Roman și dl. Gabriel Ilișoi, a organizat o serie de activități recreative pe pajiștile verzi și întinse din jurul cetății care împrejmuiește biserica mănăstirii. Activitățile au avut drept scop, socializarea, dezvoltarea personală și buna comunicare a tinerilor cu cei de vârsta lor și mai ales cu persoanele vârstnice, care au nevoie de atenția și de grija noastră, a tuturor.
Cea de-a cincea și ultima activitate a acestei zile însorite de mai, a fost vizitarea atelierelor de pictură, de broderie și, în final, vizitarea brutăriei mănăstirești, locuri în care tinerii și-au însușit câte puțin din meșteșugurile regăsite în fiecare atelier.
La finalul zilei, toată munca a fost încununată de bucuria regăsirii gustului de altădată al copilăriei, primind fiecare pască aburindă pe care maicile tocmai ce o scoseseră din cuptor, pregătindu-o pentru pomenirea Eroilor neamului și a celor plecați la Domnul, cărora li se face pomenire în timpul Sfintei Liturghii, săvârșite la Praznicul Înălțării Domnului nostru Iisus Hristos la Ceruri.
Concluzionăm prin a subscrie afirmației biblice a Sfântului Prooroc David, care exclamă cu bucurie și cu împlinire sufletească: Iată acum ce este bun şi ce este frumos, decât numai a locui fraţii împreună! (Psalmi 132, 1)
Prof. Cristi Gabriel Hurjui, consilier eparhial
Sectorul Catehizare, Tineret și Educație pentru Viață