Simpozionul Național „Ciprian Porumbescu, promotor al culturii române și al valorilor religioase” – Ziua a II-a

Cel care a dăruit din lumina sa și a încercat să transmită tuturor dragostea față de neamul românesc, respectul față de muzică și de tradițiile și obiceiurile populare, precum și iubirea față de aproapele, el însuși implicându-se activ în numeroase acțiuni cu caracter patriotic, marele compozitor Ciprian Porumbescu, este comemorat în aceste zile în cadrul unui eveniment desfășurat în Bucovina, la Suceava.

Simpozionul Național „Ciprian Porumbescu, promotor al culturii române și al valorilor religioase”, desfășurat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, face parte din seria manifestărilor organizate de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților pe parcursul întregului an 2023, declarat de Guvernul României ca „Anul cultural Ciprian Porumbescu”, prilejuite de împlinirea a 170 de ani de la naștere și a 140 de ani de la trecerea la Domnul. Programul beneficiază de sprijinul financiar al Secretariatului General al Guvernului României, prin Serviciul Dezvoltare Comunitară.

După ce ieri, în prima zi a evenimentului, în Sala „Pimen Arhiepiscopul” a Centrului Eparhial Suceava a fost evocat cel care este considerat „crai nou” al culturii și muzicii românești de către experți, cercetători din mai multe domenii, istorici, teologi, filologi, dar și pasionați de muzică bisericească, astăzi, 20 octombrie 2023, oaspeții au fost conduși să descopere locurile în care a trăit, a creat și a visat unul dintre cei mai cunoscuți compozitori români.

Știind că rugăciunea este o dovadă profundă a dragostei, a recunoștinței și a respectului față de cei care și-au început drumul spre veșnicie, lăsând lumii o moștenire artistică incomensurabilă, la Stupca, localitatea care poartă astăzi numele compozitorului, unde se află acum mormintele tuturor membrilor familiei Porumbescu, a fost săvârșită o slujbă de pomenire pentru întreaga familie Porumbescu, sub streașina Bisericii „Sfântul Dumitru”. Organizatorilor și oaspeților simpozionului li s-au alăturat, în momentul comemorativ, cadre didactice și elevi ai școlii din localitate, precum și reprezentanți ai autorităților locale, dar și delegați ai Protopopiatului Suceava II.

A urmat vizitarea Casei Memoriale Ciprian Porumbescu care, alături de muzeul dedicat compozitorului, păstrează obiecte și ilustrează frânturi din viața familiei acestuia, locuri care „vorbesc”, alături de creațiile literare și muzicale, despre bucuriile și tristețile sufletului bucovinean.

După ascultarea răscolitoarei Balade, deplasarea „pe urmele lui Ciprian Porumbescu” a continuat la mănăstirile Voroneț, Humor, Moldovița, periplul delegației oprindu-se la Mănăstirea Sucevița, unde a fost săvârșit un Trisaghion la mormintele Familiei Porumbescu.

Irina Ursachi