Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” din Suceava și-a cinstit ocrotitorul

Ziua de 13 decembrie este în fiecare an prilej de sărbătoare pentru Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Mitropolit Dosoftei” din Suceava, ierarhul Moldovei fiind cinstit printr-o serie de evenimente deosebite, anul acesta, 2022, împlinindu-se 31 de ani de la înființare.

Bucuria hramului seminarului a fost sporită de Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie săvârșită de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, profesori care au predat sau care predau la seminarul teologic, din care au făcut parte arhid. Ionuț Isopescu, consilier eparhial al Sectorului Educațional Teologic al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, și arhid. Bogdan Mihai Hrișcă, directorul instituției de învățământ.

Alături de elevii seminariști, la evenimentul desfășurat în paraclisul seminarului au participat cadre didactice, precum și inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean Suceava, Grigore Bocanci, și doamna profesor Daniela Ceredeev, inspector pentru disciplina religie.

Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul Psaltic al Seminarului Teologic, dirijat de arhid prof. Paul Iușcă.

După citirea Sfintei Evanghelii, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul a rostit un cuvânt de învățătură în care a arătat că Sfântul Ierarh Dosoftei, precum toți sfinții lui Dumnezeu, a lucrat desăvârșit Fericirile din Sfânta Scriptură. Totodată, Preasfinția Sa, prezentând exemple concrete din Epistola către Romani a Sfântului Apostol Pavel, i-a asigurat pe cei prezenți că nimic nu îi va putea vreodată despărți pe oameni de neîntrerupta dragoste a lui Dumnezeu, dovadă fiind jertfa lui Iisus Hristos pentru mântuirea lumii.

„Textul sfintei Scripturi pe care l-am auzit astăzi a fost rânduit de Sfânta Biserică pentru ziua de pomenire a Sfântului Ierarh Dosoftei. De ce a fost așezată această pericopă, acest text evanghelic astăzi? Cred că și pentru faptul că el, Sfântul Ierarh Dosoftei, a împlinit cele despre care Domnul a spus că îi fac pe oameni fericiți. (…) Nimeni și nimic să nu ne despartă pe noi de dragostea lui Hristos și mânați de această dragoste a lui Hristos până la capăt pentru Biserica Lui să-I slujim, să slujim Biserica, pentru că Îl slujim pe El, capul Bisericii, să-i slujim pe oameni, pentru că slujindu-i pe oameni tot pe Dumnezeu Îl slujim. Și atunci ne vom împlini de abia misiunea, așa cum vrea Dumnezeu, nu după calcule omenești, ci după rațiuni dumnezeiești. Și atunci de abia vom fi cu adevărat următori ai lui Hristos, așa cum a fost și Sfântul Apostol Pavel, așa cum au fost toți ierarhii care ne sunt nouă pildă, printre care pildă de slujire a Bisericii și a oamenilor ne stă astăzi în chip deosebit Sfântul Ierarh Dosoftei, ocrotitorul dumneavoastră și ocrotitorul nostru.  ”

Seria evenimentelor aniversare a continuat astăzi cu o conferință susținută de către pr. lect. univ. dr. Paul – Cezar Hârlăoanu, titularul Catedrei de Vechiul Testament din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă Dumitru Stăniloae din Iași. Începând cu ora 18:00, părintele profesor le va vorbi elevilor seminariști despre vocația tânărului seminarist în context contemporan.

În ziua de 14 decembrie va avea loc Simpozionul Național „Tinere, ție îți zic” organizat în format mixt, atât cu prezență fizică, pentru profesorii și elevii din județul Suceava, care și-au exprimat dorința să participe la activitate, cât și în mediul online pentru profesorii și elevii din țară care își vor prezenta lucrările prin intermediul tehnicii de comunicare în mediul virtual. Evenimentul va fi organizat în Sala Pimen Arhiepiscopul a Centrului Eparhial Suceava. Potrivit organizatorilor, lucrările prezentate vor apărea într-un număr special al revistei școlii, dedicat acestui eveniment, în luna ianuarie 2023.

Irina Ursachi