Sfânta Cruce, cinstită de către tinerii Ecclesia ai Parohiei Cumpărătura în cadrul proiectului catehetic eparhial „Școala de duminică”

Mântuitorul a ales Crucea, fiindcă astfel se moare cu mâinile întinse. El S-a sfârșit îmbrățișându-ne.” (Sfântul Atanasie cel Mare)

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, în preajma Duminicii a III-a din Postul Paștilor, dedicată cinstirii Sfintei Cruci, la Parohia Ortodoxă Sfânta Cuvioasă Parascheva Cumpărătura, a avut loc o nouă întâlnire catehetică, în cadrul proiectului catehetic eparhial Școala de duminică, întâlnire la care au participat tineri și copii din Centrul de tineret Ecclesia al parohiei.

Cu acest prilej, în mijlocul tinerilor, coordonați de PC Pr. Paroh Mihăiță Brahariu și de către doamna preoteasă Prof. Angela Brahariu, s-a aflat domnul Prof. Cristi-Gabriel Hurjui, Consilier Eparhial la Sectorul Catehizare, tineret și educație pentru viață al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, cel care s-a îngrijit încă de la început de cristalizarea și buna funcționare a Centrelor de tineret Ecclesia în eparhia noastră.

Centrele de tineret Ecclesia sunt comunități de copii și tineri entuziaști să-și cunoască credința ortodoxă bimilenară pe meleagurile țării noastre, echipaje catehetice care s-au cristalizat la nivel parohial în jurul Învățăturii Mântuitorului Iisus Hristos și a Evangheliei Sale. Aceste centre au drept obiectiv principal petrecerea unui timp de calitate împreună, îmbogățirea cunoștințelor intelectuale, cât și a celor duhovnicești, coordonați fiind de către preoți, profesori sau de către un cadru specializat în lucrul cu tinerii.

În cadrul acestei întâlniri, domnul Consilier Eparhial Cristi-Gabriel Hurjui, a susținut o cateheză despre importanța cinstirii semnului Sfintei Cruci și despre ajutorul duhovnicesc pe care Dumnezeu îl revarsă în lume prin intermediul semnului de viață dătător, cuvântare care s-a intitulat „Sfânta Cruce, pedagog spre Înviere”.

Despre cele petrecute, Părintele Paroh Mihăiță Brahariu a mărturisit: Astăzi, într-o zi în care suntem atât de aproape de mijlocul Postului Mare, când se scoate semnul Sfintei Cruci în mijlocul bisericii, arătând că aceasta este deodată semnul Pătimirilor, dar și al Învierii lui Hristos, parohia noastră a beneficiat de prezența în mijlocul tinerilor Centrului Ecclesia Cumpărătura a domnului Prof. Cristi-Gabriel Hurjui, Consilier Eparhial.

Domnul consilier a susținut o frumoasă cateheză prin care a prezentat istoria duhovnicească a lemnului din care a fost făcută Crucea Domnului Hristos, de la momentul alegerii sale din Eden, până la evenimentul istoric al descoperirii ei la Ierusalim de către Sfânta Împărăteasă Elena, mama Sfântului Împărat Constantin, precum și adevărul că în Sfânta Cruce este ascunsă puterea Învierii, iar prin Înviere se arată slava Sfintei Cruci, cum frumos a spus Părintele Patriarh Daniel.

Copiii prezenți au manifestat o atenție deosebită prezentării domnului consilier, fiind captivați de frumusețea expunerii, dând dovadă, de asemenea, de implicare activă prin răspunsurile oferite la întrebările adresate în timpul catehezei.

Dăm slavă lui Dumnezeu pentru această minunată activitate, mulțumind în primul rând Înaltpreasfințitului Părinte Calinic pentru binecuvântarea și grija părintentească pe care ne-o poartă mereu, iar mai apoi domnului Consilier Eparhial Cristi-Gabriel Hurjui pentru prezența în mijlocul tinerilor, pentru cateheza susținută și pentru darurile oferite.

Din partea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, la finalul activității, toți copiii au primit cruciulițe pectorale, iconițe ce înfățișează Răstignirea Mântuitorului Iisus Hristos și o Icoană a Maicii Domnului cu Pruncul Iisus, ca binecuvântare pentru Centrul de tinere Ecclesia și pentru întreaga comunitate.

Mântuire ai lucrat în mijlocul pământului, Hristoase Dumnezeule; pe Cruce ai întins preacuratele Tale mâini, adunând toate neamurile cele ce grăiesc: Doamne, slavă Ție!

Biroul de Catehizare Parohială

al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților