Răspunsul ierarhului – 7 septembrie 2022

raspunsul_ierarhului_cu_email_7

„Sărutăm dreapta, Înaltpreasfinția voastră!

Cum putem ajuta pe cineva bolnav într-o situație extremă? Ce acatiste, rugăciuni să facem?  De asemenea, am participat la o Sfânta Liturghie, unde pentru prima dată am văzut o fată demonizată. A fost înfricoșător, dar totodată mi-a fost tare milă de ea. Își făcea des semnul Sfintei Cruci și se ruga, în momentele în care nu era chinuită. Și mă întrebam, văzând-o că se străduiește să se facă bine, cum de se ajunge în așa o situație? Din ce motive, oare, este chinuită atât de mult de cel viclean?

Mulțumesc!”

E.H.

Doamne, ajută!

Citiți minunile săvârșite de Mântuitorul Hristos legate de vindecări ale celor demonizați și veți constata singură cum se poate ajunge la o astfel de situație. Ca remedii, Mântuitorul recomandă postul și rugăciunea. De foarte mare folos sunt Molitvele Sfântului Vasile cel Mare și ale Sfântului Ioan Gură de Aur ori Taina Sfântului Maslu.

Dumnezeu să ocrotească pe toți cei suferinzi cu Sfinții Săi îngeri!

„Înaltpreasfințitul Calinic a știut ce s-a întâmplat la ….. și cum de a permis o astfel de întâlnire în care ….. au ținut „cateheze” într-o  mănăstire ortodoxă, cum de a permis să se promoveze …… într-o mănăstire ortodoxă știindu-se ca inițiatorul, ……. este …….?

Ce au ajuns mănăstirile ortodoxe, locuri de întâlnire pentru ……???

Chiar nu aveau unde se întâlni în altă parte de a fost nevoie de o mănăstire ortodoxă.

De ce le dați  „apă la moară” nepomenitorilor, schismaticilor etc.???

Știți ce tulburare s-a făcut printre ortodocși?

Zi frumoasă, iertați-mă.”

M.G.E.

Doamne, ajută!

Ne pare rău, dar la Secretariatul Arhiepiscopiei nu a fost depusă nicio solicitare scrisă din partea mănăstirii. Se va transmite o circulară prin care se va interzice organizarea de conferințe și alte manifestări în mănăstiri, parohii sau la nivelul protopopiatelor fără o binecuvântare prealabilă a chiriarhului, astfel încât, pe viitor, astfel de evenimente să fie tratate cu mai multă atenție de către organizatori. Pace și bucurie!

„Înaltpreasfințite Calinic oare, zic și eu, nu ar fi mai bine să se „desființeze” ….. și să fie transformată în muzeu? Vă explic și de ce. Am fost în urmă cu 2 săptămâni la …. după o perioadă de cred 15 ani și am rămas dezamăgit, pe o distanță de vreo 200 m până la mănăstire pe stânga și pe dreapta numai tarabe cu suveniruri, restaurante, vânzători ambulanți. La poarta mănăstirii o mulțime de trăsuri (doriți o plimbare cu trăsura), la intrare în mănăstire taxă de intrare, ce facem, punem taxa la intrarea în biserică, poate-i un om sărac și nu neapărat, poate-i bogat și vine la mănăstire ca pelerin, nu ca turist, are o durere sufletească și vrea să meargă să se roage-n mănăstire, ce facem, îi cerem taxă??? (iaca așa le dăm de lucru unora care zic că Biserica cere mereu bani), cel puțin dacă se transformă în muzeu se justifica taxa aceea și tot bâlciul de până la mănăstire – din cate știu eu, parcă era „în dar ați luat, în dar ați dat” – „pe cel ce vine la Mine nu-l voi da afară”. A fost pentru prima dată în viața mea când am fost dezamăgit și am regretat că am fost la o mănăstire, nimic duhovnicesc nu mai este acolo, nu mai exista „duh” de mănăstire.

A fost și la ….. taxă la intrare, dar au renunțat la ea tocmai pentru că și-au dat seama că-i o aberație și smintește pe mulți, să ajungi să ceri taxă la intrarea în biserică.

Bine că am găsit indicatorul spre ……, am mers acolo și am stat vreo oră, de m-am bucurat de liniște și duhovnicie, că altfel rămâneam dezamăgit pentru drumul pe care-l făcusem până la ……

Iertați-mă.”

M.G.E.

Doamne, ajută!

Nădăjduim că vremea altarelor transformate în muzee, din fericire, a trecut începând cu 1990. Să revenim iarăși la această practică?!

Mănăstirile dintotdeauna au avut taxă de intrare la poartă, indiferent că au muzeu sau nu au. Pe vremea când eram ghid la Mănăstirea Putna (1980-1990), credincioșii care veneau doar pentru slujbă sau pentru rugăciuni erau lăsați să intre fără bilet. Sunt din păcate foarte multe cheltuieli, mai ales acum (lumina, căldură, curățenie, reparații etc.) și din acest motiv nu se poate renunța momentan la această taxă. Cât privește ceea ce se întâmplă în afara porților mănăstirii, ține de administrația locală. Pace și bucurie!