Răspunsul ierarhului – 5 februarie 2022

raspunsul_ierarhului_cu_email_7

„Sărut-dreapta, Înaltpreasfinția Voastră! Dacă îmi este cu îngăduință un răspuns, acela m-ar folosi tare mult. Întrucât fac parte ca fiu al eparhiei pe care Înaltpreasfinția voastră o păstoriți cu atâta grijă, binevoiesc a apela la ajutorul pe care nădăjduiesc să îl primesc. Sunt student la o facultate pe profil geografic și mi-aș dori sa încep sa studiez și la o facultate de teologie. Aș dori să o urmez la învățământ cu frecvență, însă această dorință nu este posibilă, nici măcar de aș termina facultatea de geografie, iar pe urmă să încep teologia. Întrebările mele sunt următoarele: Există facultate de teologie cu învățământ la distanță? Dacă da, este cu îngăduință să pot face facultatea de teologie la distanță?

Vă mulțumesc mult pentru timpul acordat citirii acestui mesaj!”

Ș.R.

Răspuns

Doamne, ajută! Nu am cunoștință despre o astfel de formă de învățământ aprobată de Sfântul Sinod în vreo facultate de teologie din țară. Dar puteți studia după finalizarea cursurilor primei facultăți. Mult succes!

„În baza căror competențe a fost adus preotul …. la biserica din satul …..? A susținut vreun examen? Dacă da, când a fost acel examen? Nu se puteau înscrie și alți candidați? Sau nu se poate să fie pus un preot din zonă? Ați susținut că nu o să mai fie preoți puși pe bază de nepotisme sau relații cu ierarhul, se pare că ați uitat.”

M.S.

Răspuns

Doamne, ajută! Părintele a fost numit preot coslujitor, în postul II, după aceleași criterii după care au fost numiți preoții dumneavoastră, prezidial. În plus, sfinția sa a fost numit în baza bunelor relații intereparhiale. Nepotism? Nu cunosc ca părintele să aibă vreo relație de rubedenie cu vreun preot din eparhie și nici cu vreun ierarh din eparhie. Așa că bănuiala dumneavoastră nu poate fi susținută. O zi cu pace!

„Bună seara, Înaltpreasfinția Voastră! Cum să o aduc pe bunica mea care e de altă confesiune (…) la noi? Pot începe prin a o aduce la slujbe? Poate participa la slujbă până la capăt? La Sfântul Maslu pot să o aduc? Precizez că a fost botezată la ortodocși când era mică.”

E.H.

Răspuns

Doamne, ajută! Încercați să vă sfătuiți cu părintele dumneavoastră paroh. El este în măsură să vă dea un sfat potrivit. Însă trebuie să țineți cont și de ceea ce dorește bunica dumneavoastră, întrucât libertatea omului nu este îngrădită nici măcar de Dumnezeu. Pace și bucurii!

„Înaltpreasfinția voastră, sper să nu vă deranjez sau tulbur cu problema mea. Navigând pe Facebook m-am înscris în grupul Preoti cu har. Acolo se deschid mai multe discuții despre anumiți părinți, duhovnici. La o întrebare adresată de o membră a grupului, legată de o problemă pe care aceasta o avea, s-a oferit un domn, pe nume Ion T., să o ajute, spunând că el cunoaște un părinte și că oricine are nevoie de ajutor să îl contacteze.

Am intrat și eu în vorbă cu domnul T., mi-a dat un număr de telefon, a zis că e al părintelui Nicolae, care slujește la o mănăstire din Bucovina, situată în apropiere de comuna Brodina, Poiana Pocreaca. Am început să vorbesc cu așa-zisul părinte Nicolae, care spunea că are 80 de ani, schitul unde slujește aparține de Mănăstirea Putna, are în grijă câțiva bătrâni. Apoi a început să ceară sume destul de considerabile de bani, ba că nu are medicamente pentru bătrâni; eu am trimis câte 35 de euro pe lună, într-un cont dat de părintele. Era foarte insistent, cerea mereu bani. Văzând situația, am întrebat la Mănăstirea Putna, dar nimeni nu știa nimic. Când i-am zis părintelui că m-am interesat, el a început să spună că de fapt ei aparțin de Sihăstria Putnei. Am zis că îl sun pe părintele stareț Nectarie. În clipa aceea, el mi-a blocat numărul. Toate discuțiile cu acest părinte au avut loc pe WhatsApp.

Am apelat la Înaltpreasfinția Voastră la recomandarea unei maici, care a spus să vă anunț că această persoană induce lumea în eroare, folosindu-se de numele mănăstirilor Putna și Sihăstria Putnei.

Vă rog să mă iertați!”

A.M.

Răspuns

Doamne, ajută! Stimată doamnă, vă mulțumim pentru sesizare. Mănăstirea la care face referire respectiva persoană nu se află în jurisdicția noastră. Preoții cu har sunt cei care slujesc lui Dumnezeu și Bisericii în smerenie, cu credință și cu bună rânduială, nu cei care înșală oamenii prin intermediul tehnicii moderne, afișându-se ca fiind mari făcători de minuni. Din nefericire, în ultima perioadă s-au înmulţit solicitările de ajutor distribuite (îndeosebi) prin intermediul diferitelor reţele de socializare din partea unor persoane străine Bisericii. Păcatul este al lor, întrucât profită de buna credință, dar și de necazul oamenilor. Din acest motiv, vă îndemn să fiți cu multă luare aminte atunci când sunteți solicitată de persoane necunoscute să faceți astfel de fapte de milostenie, fie în bani, fie în bunuri materiale. O zi binecuvântată!