Răspunsul ierarhului – 5 august 2022

raspunsul_ierarhului_cu_email_7

„Sărut mâna!

Înaltpreasfințite Părinte, oare de ce mulți vă acuză pentru vizitele pastorale efectuate, din moment ce este un aspect normal? Am văzut pe Instagram că și PS Părinte Iustin merge în vizite pastorale, vizitează șantiere etc.”

A.A.

Doamne, ajută!

Stimate domnule, nu mă preocupă acuzele oamenilor, ci mă interesează lucrarea Bisericii, respectiv a preoților din eparhie și împlinirea atribuțiilor chiriarhale prevăzute de Gramata chiriarhală și Statutul Bisericii Ortodoxe Române. În rest, neliniștile unora privind subiectul chiar nu mă deranjează.

Post binecuvântat!

„Doamne, ajută!

De ce e pe 29 august Tăierea capului lui Ioan (sic!), în Biblie am înteles (că a fost) înainte de Patimi, (de) Înviere? Nu se cunoaște o data în alte surse, când s-a întâmplat, ce anotimp era când S-a schimbat la față? De fapt știu că primăvara, la înmulțirea pâinilor.”

A.M.C

Doamne, ajută!

Data de 29 august reprezintă ziua în care a fost sfințită biserica ridicată deasupra mormântului Sfântului Ioan în Sevasta, capitala Samariei, cu hramul Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul. Chiar dacă martiriul Sfântului a avut loc înaintea Paștilor iudaice – 14 Nissan a anului 30, sărbătoarea s-a împământenit la 29 august și din considerente duhovnicești, fiind la sfârșitul anului bisericesc. Cum în decursul celor 365 zile la sfintele slujbe se citește, lecție cu lecție, despre cele mai importate evenimente din viața Mântuitorului Iisus Hristos și a Bisericii, Sfântul Ioan Botezătorul trebuia să iasă la sfârșitul anului bisericesc din scenă, ca să facă loc lui Hristos, după însuși cuvântul său: „Acela trebuie să crească, iar eu să mă micşorez.” (Ioan 3, 30).

Post binecuvântat!