Răspunsul ierarhului – 4 ianuarie 2021

raspunsul_ierarhului_cu_email

34. G.C.I.

„Sărut mâna, IPS părinte Calinic! Vă deranjez și eu cu o rugăminte de a clarifica aceste articole care circulă pe internet și care provoacă bulversare, tensiune și confuzie între noi, credincioșii de rând! Sunt adevărate aceste articole, au un fundament? https://suceavalive.ro/patriarhul-daniel-l-a-spulberat-pe-teodosie-i-a-luat-manastirea-cu-hotel-si-spa-de-fite-de-la-dorna-arini/” (G. C. I.)

Stimate domn! Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului” din Dorna Arini, după cum reiese din acte, a fost în perioada 2000-2009 sub jurisdicţia Arhiepiscopiei Tomisului, însă, din 2009, se află sub ascultare în jurisdicţia Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor. Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, Arhiepiscop al Tomisului, în calitatea sa de ctitor al acelei mănăstiri, trebuie cinstit cum se cuvine la slujbele Bisericii. Dacă atunci când vine acasă (după cum se ştie, este originar din aceste locuri), doreşte să slujească la ctitoria sa, sau acolo unde foştii săi colegi sau studenţi îl invită, acest fapt nu face decât să mă bucure. Secerişul este mult în eparhie şi, ca atare, prezenţa oricărui ierarh canonic hirotonit la slujbele din parohiile şi mănăstirile din Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor este o necesitate. Cât despre celelalte amintite în respectivul articol, baze de tratament, firme şi fundaţii, fiind private, nu ţine de competenţa mea să judec.

La Dorna Arini mă interesează doar mănăstirea şi personalul din obştea acelei mănăstiri. În rest, faptul că lângă mănăstire există o bază de tratament, chiar dacă este privată, ar trebui să ne bucure, mulţumind ctitorilor.

Sărbători binecuvântate!

 

35. V. S.

„Sărut mâna şi La mulţi ani!, Înaltpreasfinţite Părinte Arhiepiscop! Mă numesc S. V. şi sunt dintr-o localitate din Suceava şi vă scriu tot în legătură cu Agheasma Mare. Părintele de la noi face în fiecare an pe 5 ianuarie slujba Liturghiei dimineaţa, după care slujba de sfinţire pentru Agheasma Mare. Apoi, cu această Agheasmă vine şi ne sfinţeşte casele. Ce vreau să vă întreb eu este următorul lucru: putem să consumăm această Agheasmă pe 5 ianuarie? Părintele ne-a spus că Agheasma sfinţită în Ajun este pentru sfinţirea caselor şi anexelor şi noi credincioşii o putem consuma împreună cu cea sfinţită în ziua praznicului, abia după Sfânta Liturghie din 6 ianuarie. A spus că în mod normal ziua de 5 ianuarie este zi de ajunare totală şi atunci abia după slujba de pe 6 o putem consuma. Iar dacă nu putem ajuna, atunci să avem răbdare până după slujba din ziua de Bobotează pentru a lua Agheasma Mare. E corect ce ne-a spus părintele? Sau o putem consuma şi pe 5 ianuarie? Sărut mâna! Cu respect, S. V.”

Stimate domn! În Ajunul Bobotezei, înainte de a vă lua tratamentul prescris de medic, pe nemâncate, luaţi Agheasmă Mare şi anaforă, mâncaţi ceva fiertură, după care luaţi-vă tratamentul. Slujba de sfinţire cea mare a apei fiind aceeaşi, nu văd care ar putea fi diferenţa la care faceţi referire! Sărbători binecuvântate!

 

36. M.L.

Înaltpreasfinţia Voastră,

Trăim vremuri grele, vremuri tulburi, vremuri când popoarele sunt dezbinate, împrăştiate, înfricoşate şi dezorientate de actuala pandemie, când nu trebuie să ne fie frică decât de Dumnezeu, să nu-L supărăm. Dar nădăjduiesc că suntem toţi creştinii nişte luptători şi curajosi şi nu vom pierde trenul spre Rai.

Întrebările la care căutăm răspuns sunt: Trebuie sau nu trebuie să acceptam vaccinul împotriva îmbolnăvirii cu Covid-19? Dacă nu acceptăm acest vaccin, greşim în faţa lui Dumnezeu şi în faţa aproapelui nostru sau nu? Vă mulţumesc cu deosebită consideraţie! Doamne, ajută!

Stimată doamnă! Răspunsul la prima întrebare îmi este foarte incomod, pentru faptul că nu cunosc conţinutul acestui vaccin şi nici suficiente date ştiinţifice privind din posibilele reacţii adverse, imediate sau în timp, ale acestuia. Aşa că, fiind vorba de sănătatea, respectiv de viaţa cuiva, să-mi fie cu iertare, dar neavând niciun fel de acreditare în acest sens, nu mă pot pronunţa.

Cât priveşte cea de-a doua întrebare, Dumnezeu nu ne îngrădeşte libertatea de a alege. Având în vedere că suntem în mileniul III, lucrurile trebuie făcute la lumină şi în cunoştinţă de cauză. Or, mie lipsindu-mi această cunoştinţă de cauză, nu vă pot spune dacă să vă vaccinaţi sau nu, ci vă las libertatea de a alege, însă nu înainte de a lua sfat de la oameni competenţi şi de a vă informa temeinic. Sărbători binecuvântate!