Răspunsul ierarhului – 31 iulie 2022

raspunsul_ierarhului_cu_email_7

Completare la mesajul din 27 iulie 2022

„Sărut dreapta, Înaltpreasfințite Părinte,

Cu iertare…

Suntem o familie (de 6 ani căsătoriți) … când s-a întâmplat botezul primului nostru copil, părintele paroh ne-a cerut ca taxă să plătim cultul ….. pe an de când ne-am căsătorit până în momentul Botezului copilului, altfel nu ne dădea certificatul de naștere, deși stăm cu părinții soțului la același nr de casă și s-au plătit anual taxele cuvenite Bisericii pentru fiecare an. Când s-a ivit Botezul, ni s-a spus că trebuie să plătim tot de la început…

Întrebarea este: Fiind două familii într-o curte (tata, mama cu fiul și nora), se plătește cultul de două ori?

Vă rog să îmi fie cu iertare nedumerirea.

Iertați.” (G.Z.)

Cu iertare..

Parohia ….., la Părintele ………

Vă rog iertați-mă. Sarut mâinile.”

G.Z.

Doamne, ajută!

Vă transmitem răspunsul părintelui paroh:

„Persoana ….. care a făcut sesizarea este o persoană necăsătorită …. și vorbește despre un botez care s-a săvârșit pe data de …. la Mănăstirea ……, la care eu, preotul de la ….. nu am participat. Botezul s-a săvârșit pentru copilul fratelui ………

Luni, după botez, …… s-a prezentat la biserica parohială cu certificatul de naștere și numele nașilor pentru a fi înregistrat, achitând suma de …. benevol, pentru care eu am emis chitanțele pe care vi le anexez. Din ziua respectivă, tatăl copilului nu a venit la biserică pentru a ridica certificatul de botez și chitanțele.

Cât privește taxa de cult în parohia noastră, aceasta este stabilită la ……. Iar dacă este o familie tânără, chit că stă cu părinții, mă gândesc că trebuie să achite taxa de cult separat, fiind o altă familie.”

Din discuția cu părintele paroh, reiese că nu a condiționat plata taxei de cult pentru a elibera certificatul de botez al copilului.

Pace și bucurie!

„Sărut dreapta!

Am început o lucrare de disertație în Teologie despre Maica Domnului dar, după ce am făcut 12 pagini, nu mai reușesc să o continui, nu știu de ce. Ce mă îndrumați să fac? Iertați!”

M.I.L.

Doamne, ajută!

Vă sfătuiesc să continuați! În viață nimic nu este ușor, mai ales în actul creator. Dar, cu multă stăruință, veți reuși. Subiectul este prea interesant ca să renunțați. Mult succes!

„Sărut mâna! Am o întrebare care mă macină de ceva vreme. Este posibilă căsătoria dintre nepoata mea și nepotul soției mele? (fiica surorii mele cu fiul surorii soției mele).

Vă mulțumesc!”

R.B.

Doamne, ajută!

În cazul expus de dumneavoastră este rudenie din cuscrie de felul II, grad VI. Nefiind amestec ilicit de nume, ci doar rudenie prin alianță, ei situându-se amândoi sub gradul parental, este posibilă căsătoria.

Pace și bucurie!