Duminica a VII-a după Rusalii la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”

Zi deosebită la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”, 31 iulie 2022, în Duminica a VII-a după Pogorârea Sfântului Duh, numită și Duminica Vindecării a doi orbi și a unui mut din Capernaum. Bucuria întâlnirii credincioșilor cu Sfântul Mare Mucenic Ioan prin închinarea la sfintele sale moaște a fost sporită de primirea arhiereștii binecuvântări.

Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur pe un podium special amenajat în incinta așezării monahale, împreună cu un sobor de preoți și diaconi. Din sobor au făcut parte slujitori ai mănăstirii și clerici de la Centrul Eparhial, între care arhim. Paraschiv Dabija, vicar administrativ.

La momentul rânduit, teologul Alin Ciprian Baș a fost hirotonit diacon pe seama Catedralei Arhiepiscopale.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corala mixtă „Sfântul Ioan cel Nou” a Catedralei Arhiepiscopale, dirijată de pr. Ionuț Lucian Tablan Popescu.

La momentul împărtășirii clericilor, pr. Laurențiu Stamatin, inspector bisericesc al Centrului Eparhial Suceava, a rostit un cuvânt de învățătură. Sfinția sa a prezentat înțelesul duhovnicesc al textului Sfintei Scripturi cu privire la cele două minuni săvârșite de Însuși Mântuitorul Iisus Hristos, evidențiindu-I rolul de tămăduitor.

„Adeseori, în cărțile noastre de rugăciune, Mântuitorul este prezentat ca Doctorul sufletelor și al trupurilor, ca Doctorul cel mare și bun, ca Doctor al casei și al sufletului, ca doctor minunat, ca marele Doctor, cu referire la capacitatea Lui nemăsurată de a aduce vindecare făpturilor omenești chinuite de diverse maladii sau, cum se spune în Sfânta Evanghelie de astăzi, să vindece toată boala și toată neputința în popor. (…) Și Sfântul Nicolae a fost făcător de minuni, și Sfântul Spiridon a fost făcător de minuni, și Sfântul Nectarie a fost făcător de minuni, dar pe toți aceștia Domnul îi întrece, pentru că nu are această capacitate dintr-o sursă exterioară de a vindeca, are această capacitate de a tămădui bolile din sine ca Dumnezeu adevărat. (…) Domnul Iisus Hristos este și tămăduitor, și doctor, și taumaturg, El este viața noastră, El este totul pentru noi. (…) Multe boli sunt care macină pe oameni ușor vindecabile, altele mai greu vindecabile, sau altele, incurabile. (…) O astfel de boală sufletească este automulțumirea sau autosuficiența, o boală foarte răspândită în societatea contemporană. În loc să lucreze cu timp și fără timp la propria mântuire, omul se mulțumește cu foarte puțin din poruncile mântuitoare, spunând că este îndestul. (…) Autosuficientul își creează propriul set de reguli morale. Se mulțumește cu puțin, distorsionează învățătura, alege din poruncile mântuitoare pe cele care crede că i se potrivesc, primejduindu-și în acest fel mântuirea. Crede că dacă vine o dată pe an la Sfânta Spovedanie și la Sfânta Împărtășanie și reușește să săvârșească aceste taine într-un timp record de 15 minute a împlinit legea lui Dumnezeu, iar dacă este invitat ca să îl ierte pe aproapele se eschivează. (…) Ar fi ideal ca omul să mărturisească aceste neajunsuri în scaunul duhovnicului, să caute să împlinească cu multă responsabilitate poruncile mântuitoare, să se lase călăuzit, sfătuit, îndreptat.”

La finalul slujbei, cu prilejul începerii postului Praznicului Adormirii Maicii Domnului,  Înaltpreasfințitul Părinte Calinic a citit rugăciuni de dezlegare și pentru sănătate. Ierarhul a amintit faptul că Bunul Dumnezeu a ascultat rugăciunile înălțate de preoții din eparhia Sucevei și Rădăuților, căci acestea forează acolo sus și Îl sensibilizează pe Dumnezeu.  În urmă cu o săptămână, în întreaga arhiepiscopie au fost rostite cereri speciale la vreme de secetă, pentru ca Dumnezeu să trimită ploaie liniștită spre rodirea pământului.

Apoi, starețul Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”, arhim. Serafim Grigoraș, a adus cuvânt de mulțumire Bunului Dumnezeu pentru toate binecuvântările revărsate asupra obștii așezământului monahal și gând de recunoștință ierarhului pentru purtarea de grijă pe care o arată mănăstirii și slujitorilor acesteia. Părintele stareț i-a invitat pe cei prezenți și la săvârșirea Tainei Sfântului Maslu cu arhiereu, duminică, 7 august 2022, precum și la hramul prin tradiție al Schitului Ruși-Mănăstioara, Schimbarea la Față a Domnului, sărbătorit la 6 august. Așezat sub ascultarea Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”, sfântul locaș a fost redeschis anul trecut la inițiativa și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic.

În continuare, ierarhul a amintit faptul că în eparhia noastră credincioșii sunt așteptați la Praznicul Schimbării la Față și la alte așezăminte monahale din cuprinsul eparhiei. „Vă invităm totodată la hramul Mănăstirii Sucevița și la hramul Mănăstirii Slatina. Astfel, cei de la Fălticeni mergeți la Slatina, iar cei de la Suceava mergeți la hramul de la Mănăstioara, vă este foarte aproape. (…) În cadrul Sfintei Liturghii am hirotonit în diacon pe un om de știință, biofizician. A fost și cadru universitar, acum este la Teologie și, desigur, vă întâlniți cu sfinția sa adesea la pangarul mănăstirii; el este cel care este responsabil de sănătatea celor care solicită ceaiuri și celelalte preparate naturiste. (…) Să îi mulțumiți lui Dumnezeu drăguțul că în județul Suceava duminică, și nu numai duminică, a plouat și a plouat frumos. Desigur, s-a mai abătut și puțină grindină prin zona muntelui, dar Dumnezeu știe ce are de făcut.”

Irina Ursachi

Album foto AICI.