Răspunsul ierarhului – 3 februarie 2024

raspunsul_ierarhului_cu_email_7

„Bună seara.

Am rugămintea să îmi răspundă cineva, fără să fiu judecat sau pus la zid. Am fost creștin ortodox botezat. La 27 de ani, m-am botezat la ….. Acum vreau să trec din nou la ortodocși. De unde să încep, ce trebuie să fac, care sunt pașii ce trebuie urmați.

Mulțumesc frumos.”

A.P.S.

Doamne, ajută!

Adresați-vă părintelui din parohia în care aveți locuința și sfinția sa vă va spune pașii care trebuie urmați.

Pace și bucurie!

„Sărut mâna, Înaltpreasfințite.

Sfinții Trei Ierarhi au mărturisit că erezia lui Arie e de la …. și nu s-au întâlnit cu Arie sau rugat. Când Sfântul Sinod va anatemiza ….. și pe oricare ierarh care participă la rugăciuni cu …..?

La Patriarh nu primim răspuns! Sfinția dumneavoastră poate trimite un mesaj că Biserica nu e de acord cu ……?

Hristos în mijlocul nostru!”

C.U.

Doamne, ajută!

Este un subiect care nu face parte din sfera preocupărilor mele.

Pace și bucurie!

„În timpul săptămânii de sărbătoare religioasă, mulți muncesc și nu vin la slujbe. Citind în viața Bisericii am aflat că în timpul săptămânii slujbele erau foarte matinale. Nu credeți că asta ar fi o opțiune bună implementată de Biserică ca mai toți credincioșii să poată participa și să nu lipsească de la muncă? Căci mulți sunt și avertizați să nu lipsească. Așa am putea veni la slujbe și apoi să mergem și la cele lumești! Se vede din participare că mulți bărbați lipsesc, chiar și copii când este școală.

Sărut mâna și iertare. Binecuvântați. Bucurie în Hristos!”

C.U.

Doamne, ajută!

Slujbele își respectă timpul și rânduiala lor, mai ales cele din parohii și de la catedralele episcopale, și nu le putem schimba când dorim.

Pe la unele mănăstiri, acolo unde Miezonoptica și Utrenia se fac seara, slujbele de dimineață, respectiv Sfânta Liturghie, au loc în intervalul 5-8 dimineața, timp în care s-ar putea încadra și cei care încep programul după ora 7.

Pace și bucurie!

„Sărut mâna, Înaltpreasfinția voastră!

Sunt o tânără de 24 de ani din ….. și sunt într-o relație de aproape doi ani cu un băiat de aceeași vârstă cu mine. Ne înțelegem foarte bine, avem aceleași principii de viață și ne dorim să fie bine în relația noastră. Problema vine din partea părinților mei care nu sunt de acord cu prietenul meu din motive nejustificate și neimportante, care nu ar împiedica viitorul nostru comun deoarece nu sunt probleme de moralitate sau religiozitate, băiatul fiind foarte credincios și cu bună cuviință. Părinții mei sunt mereu supărați că nu pun punct relației și îmi spun să mai încerc și altceva, însă în relația pe care o am există iubire, curăție, încredere, devotament și respect.

Care ar fi motivele justificate pentru care socrii nu și-ar accepta nora/ginerele? Întreb deoarece există uneori un exces de autoritate din partea părinților (ex: „îți zic eu cum e bine pentru viitorul tău”), care nu ar trebui să aleagă pe cine să iubească copilul lor, având în vedere și vârsta. Unii părinții încearcă să-și trăiască viața în viața copiilor și să oblige să facă ceea ce ei nu au reușit și nu-i lasă să-și aleagă partenerul după după propriile principii, chiar dacă acestea sunt ortodoxe.

Iertare! Sărut mâna!”

M.J.

Doamne, ajută!

Întrucât motivele acestor divergențe și opoziții diferă de la familie la familie și nici nu vă cunosc familia, nu vă pot răspunde. Cel mai potrivit sfat vi l-ar putea da duhovnicul dumneavoastră și al familiei dumneavoastră, care cunoaște aspirațiile și dorințele acesteia, astfel încât ceea ce intenționați să faceți să fie cu binecuvântarea și sprijinul părinților.

Bucurie și liniște sufletească!

„Săru’mâna, Înaltpreasfințite, unde se află Mănăstirea Laura și locul în care se construiește un schit? E în Suceava? Și în care comună?” 

A.M.C.

Doamne, ajută!

Se află în localitatea Vicovul de Sus – Suceava.

Pace și bucurie!

„Îl cunoașteți pe Părintele Nicodim Petre?” 

A.M.C.

Doamne, ajută!

Este starețul Mănăstirii „Duminica Tuturor Sfinților Atonului și Duminica Tuturor Sfinților Români” Bucium, municipiul Iași.

Pace și bucurie!

„Sărut mâna, Înaltpreasfințite Părinte.

Vreau să vă întreb, este greșit din partea unui tânăr creștin, dacă simt că nu vreau relație, nu vreau să mă căsătoresc și nu vreau nici copii? Aștept răspunsul înțelept al Înaltpreasfinției voastre!

Mulțumesc!

A.B.

Doamne, ajută!

Dacă nu aveți, cel puțin pentru moment, astfel de dorințe este și pentru că afierosiți timpul dumneavoastră formării din punct de vedere intelectual, profesional, personal, social etc. Sau poate Dumnezeu are alte planuri cu dumneavoastră.

Pace și bucurie!

„Este voie să bage preotul când botează o fetiță în altar?” 

V.R.N.

Doamne, ajută!

Fetițele botezate se îmbisericesc fără a fi introduse în Sfântul Altar.

Pace și bucurie!