Răspunsul ierarhului – 29 octombrie 2021

raspunsul_ierarhului_cu_email_7

„Înaltpreasfinția Voastră, mă bucur că vă pot adresa din nou întrebări, însă sunt dezamăgit că tocmai pe postul TV Antena 3 (26 octombrie, știrile de la ora 18.00) a fost prezentată o știre conform căreia la Catedrala din Suceava la intrare se împart pliante anti-vaccin.

Bănuim că este vorba de biserica unde slujește … numit ,,prezidial” la acea biserică. Având în vedere că sunt încălcate art. 352 (zădărnicirea combaterii bolilor) și art. 404 (comunicare de informații false), ce măsuri veți lua cu acești indivizi preoți, deoarece vorbim de securitate națională sanitară? Mai mult decât atât, la nivel național Suceava se află pe ultimul loc (24%).

Cei din … au devenit specialiști în Covid? Sau vor să oficieze mai multe îmormântări?”

C. D.

Stimate domnule!

În urma reclamației făcute de o doamnă jurnalist, conform căreia în curtea Mănăstirii Sfântul Ioan se împart ziare care conțin informații anti-vaccinare, părintele eclesiarh al mănăstirii a transmis următoarele: „În data de 26 octombrie, părintele de rând la racla Sfântului Mare Mucenic Ioan, a găsit în biserica mănăstirii, pe masa pe care sunt scrise pomelnicele, astfel de ziare. În urma întrunirii Consiliului Duhovnicesc al mănăstirii, un alt părinte a menționat că și în săptămâna în care era de rând la Sfânt au venit doi bărbați care i-au dat 15 ziare cu informații anti-vaccinare. În ambele situații ziarele nu au fost împărțite, ci au fost imediat îndepărtate.”

După cum a menționat și purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei, părintele consilier Alexandru Sava, Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou nu are nicio legătură cu broşurile anti-vaccinare și nu poate fi considerată responsabilă pentru distribuirea lor. Mai mult, este interzisă împărțirea oricărui tip de material (broșuri, pliante, ziare) în incinta mănăstirii fără informarea și fără binecuvântarea părintelui stareț.

Consider că nimeni nu se poate pronunța în problema vaccinului în afara celor îndreptățiți, prin studiile de specialitate și expertiza în domeniu, să o facă. Doamne, ajută!