Răspunsul ierarhului – 29 aprilie 2022

raspunsul_ierarhului_cu_email_7

„Uitați, oameni buni, preotul care este venit nou în …. ține biserica închisă în Sâmbăta Învierii, care trebuie să fie deschisă să treacă oamenii pe sub Aer. Dar el a scos Aerul din biserică și acum a închis și biserica. S-a mai văzut așa ceva, spuneți voi, vă rog frumos. Pentru că părintele care este venit nou nu face slujba cum trebuie și părinții lui comandă biserica.”

A.A.

Hristos a înviat!

Stimate Domnule,

  1. Epitaful, numit și Sfântul Aer, este un obiect de cult confecționat din pânză de in sau de mătase, de catifea sau de mușama, pe care se află imprimată, brodată sau pictată icoana punerii în mormânt a Domnului nostru Iisus Hristos. Acesta se întrebuințează o singură dată pe an, la slujba Vecerniei din Vinerea Pătimirilor, când este scos în procesiune din Sfântul Altar și așezat în mijlocul bisericii, pe o masă. La Denia Prohodului Domnului ce se săvârșește în Vinerea Pătimirilor, după terminarea Doxologiei celei mari, el este purtat în procesiune în jurul bisericii („simbolizând trupul mort al Domnului pe care îl îngropăm”). După înconjurarea bisericii, credincioșii intră înăuntru trecând pe sub Sfântul Aer, care este așezat apoi pe Sfânta Masă, ce reprezintă mormântul Mântuitorului, unde rămâne până la Înălțarea Domnului.

Timpul rânduit de tipicul Bisericii pentru închinarea, sărutarea și trecerea pe sub Sfântul Aer este cuprins între finalul Vecerniei din Vinerea Mare (aproximativ ora 10.00) și slujba Prohodului Domnului (ora 20.00/21.00). Obiceiul local de a ține Sfântul Aer și în Sâmbăta Mare a fost probabil stabilit spre a veni în întâmpinarea credincioșilor care doreau să se închine și care, până în anul 2018, erau fie la serviciu, fie la școală. Însă, începând cu 6 aprilie 2018, Vinerea Mare a fost stabilită ca zi nelucrătoare, astfel încât toți cei ce doresc să se închine au posibilitatea să facă acest lucru în ziua rânduită de Biserică, până la începerea cântării Prohodului Domnului. Așadar, părintele nu a făcut altceva decât să respecte rânduiala Bisericii.

  1. Din cele precizate de preotul paroh, vineri, 22 aprilie, locașul de cult a fost deschis toată ziua pentru ca toți cei care au dorit să treacă pe sub Sfântul Aer să o poată face. În „Sâmbăta Învierii” (Sâmbăta cea Mare), biserica a fost deschisă până la ora 13.00 și a fost pregătită pentru Slăvitul Praznic al Învierii. După această oră, preotul s-a retras la alte ascultări pe care trebuia să le îndeplinească, la fel și cei ce asigură în mod voluntar buna rânduială gospodărească a parohiei (consilieri, membri ai comitetului parohial, părinții preotului), ca să se poată odihni ori pregăti pentru slujbele ce urmau, începând cu ora 22.00.
  2. Parohia la care faceți referire nu beneficiază de nicio contribuție salarială de la bugetul de stat, pentru moment, fiindu-i imposibil parohului să angajeze pe cineva în postul de îngrijitor de clădiri și/sau cântăreț bisericesc. Toate aceste lucrări se îndeplinesc pe baza voluntariatului, iar de unele dintre ele se îngrijesc membri ai familiei preotului. Cu toate acestea, conducerea administrativă a parohiei intră în ascultarea directă a preotului paroh, iar toate deciziile îi aparțin și sunt asumate de acesta.

Pace și liniște sufletească!

„Înaltpreasfinția Voastră, Hristos a înviat! Sărutăm sfințita dreaptă!

Sunt un preot dintr-o altă eparhie a țării, însă foarte legat duhovnicește de Sfânta Mănăstire Putna.

Înainte de pandemie mergeam la Putna atât de hramul Sfântului Iacob Putneanul, 15 mai, cât și la ziua cinstirii Binecredinciosului Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt, 2 iulie. Părintele stareț Melchisedec ne primea cu bucurie la slujire pe toți, mai ales că zicea că Sfântul Ștefan ne aduna acolo…

Întrebarea mea pentru Înaltpreasfinția Voastră este: acum că restricțiile s-au ridicat, putem reveni în „casa Măriei Sale”?

Înaltpreasfinția Voastră, ne dați binecuvântare să slujim pe teritoriul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților?

Vă mulțumesc! Iertați! Săru’mâna!”

F.T.A.

Hristos a înviat! Vorbiți cu părintele stareț, din partea mea nu aveți nicio interdicție. Pace și bucurie!