Răspunsul ierarhului – 25 martie 2023

raspunsul_ierarhului_cu_email_7
„Am auzit de mai multe ori vehiculată ideea că, atunci când ne rugăm pentru aproapele, luăm asupra noastră ispitele celui pentru care ne rugăm. E adevărată această idee? Și, dacă e adevărată, care e rostul acestui atac? Să suferim pentru cel pentru care ne rugăm? Sau să fim descurajați în rugăciune? Sau e o răzbunare a diavolului? Cunoaște diavolul obiectul rugăciunii noastre sau, mai degrabă, permite Dumnezeu în marea Sa înțelepciune această încercare a celui ce se roagă pentru aproapele într-un mod necunoscut demonilor?”
L.T.

Doamne, ajută!

Rugându-vă pentru alții, nu vă asumați decât dorința de bine pentru respectiva persoană, mijlocind la Dumnezeu prin Sfinții Săi.

Rugăciune cu mult folos!

„Sărut mâna, Înaltpreasfințite Părinte,

Vă rog să-mi îngăduiți și să îmi lămuriți următoarea întrebare: poate un mirean să citească din Sfânta Evanghelie, în cadrul slujbei, de pe solee, având doar binecuvântarea preotului slujitor (nu a chiriarhului)?

Am fost prezent la o slujbă, anume Vecernia Învierii, când se citește din Sfânta Scriptură în mai multe limbi și, pe lângă preotul care era singurul slujitor, a citit și un tânăr adolescent un fragment din Evanghelia Învierii în limba engleză; altul a citit în limba franceză.

Este îngăduit acest lucru pentru mireni, cu binecuvântare?

Mulțumiri,

Un fiu duhovnicesc al eparhiei.”

G.M.

Doamne, ajută!

În biserică, din Sfânta Evanghelie citesc doar cei hirotoniți. Acasă, din Sfânta Scriptură, inclusiv din cărțile sfinților evangheliști, poate citi oricine, desigur, cu respectul cuvenit.

Mult succes!