Răspunsul ierarhului – 24 august 2023

raspunsul_ierarhului_cu_email_7

„Sărut mâna!

Mai e valabilă incompatibilitatea dintre ….. și ……? Dacă da, domnul …… de ce e ……. și …….., deși …….. interzice acest lucru?”

A.D.

Doamne, ajută!

Domnul despre care faceți vorbire nu a făcut parte din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților și, ca atare, nu sunt în măsură să mă pronunț.

Pace și bucurie!

„Sărut mâna, Înaltpreasfințite Părinte Calinic,

….. mă numesc și sunt creștin ortodox din comuna …….

De mai mult timp am primit materiale, în mediul online, care declară Sinodul din Creta ca fiind unul tâlhăresc, care nu face altceva decât să introducă erezii și să știrbească trăirea autentica ortodoxă și adevărul ortodox. Am folosit funcționalitatea de căutare a site-ului Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților și nu am găsit nimic referitor la Sinodul din Creta. M-ar interesa care ar fi poziția dumneavoastră față de cele ce s-au stabilit.

Printre materialele care le-am primit și vizionat și care cred că ridică semne valide de întrebare sunt, în primul rând, cele ale părintelui ….., care are si un web site: …… . Din materialele părintelui ……:

………

Mai sunt și altele, cum ar fi acesta: ……. (Greșelile teologice, explicate punctual, ale sinodului tâlhăresc din Creta, 2016 – la aceasta esența este în aproximativ prima oră, care este o prezentare generică, după care autorul adâncește și mai mult fiecare punct din prezentarea de început), însă părintele ….. este o voce mai importantă.

Aștept cu nerăbdare un punct de vedere la toate aceste materiale, desigur incluzând aici și punctul de vedere față de nepomenirea ierarhilor care au participat la Sinodul din Creta.

Cu multă stimă, al dumneavoastră păstorit,

……”

I.B.

Doamne, ajută!

Întrucât Sinodul din Creta nu a produs efecte la nivel de Biserică, chiar nu am ce să vă spun.

Pace și bucurie!

„Sărut dreapta!

Întrebările mele sunt, cu referire la articolele de mai jos:

  1. Care este poziția actuală a Bisericii Ortodoxe Române referitoare la ……?
  2. Se aplică în prezent decizia ….. privind …..?
  3. ….. și ….. sunt sau nu incompatibile?
  4. Aveți cunoștință ….. care sunt și …..? Dacă da, cum vă raportați la ei, și dacă ați făcut demersuri pentru ……….. ?
  5. Ce părere aveți in calitate de ierarh al lui Hristos, cum ar trebui tratate astfel de cazuri atunci când devin publice și produc sminteală?

Vă mulțumesc!

…….

C.D.

Doamne, ajută!

Din fericire, întrebările dumneavoastră nu fac parte din preocupările mele și nici nu am auzit în 33 de ani discutându-se în Sfântul Sinod un astfel de subiect. Așadar, nu vă pot ajuta în niciun fel în lămurirea întrebărilor dumneavoastră.

Pace și multă liniște sufletească!