Răspunsul ierarhului – 22 august 2021

raspunsul_ierarhului_cu_email_7

„Înaltpreasfinția Voastră, după cum constatăm, dorința dumneavoastră de transformare a lui «Saul» este sortită eșecului. Din întrebările pe care vi le-a adresat domnul C.O. se vede din avion cum acesta suferă după «primarul» …, fiind un … de clasă al acestuia. Noi, cei care respirăm aerul Bucovinei de zeci de ani, avem miros fin la cei care doresc într-adevăr binele Arhiepiscopiei și la cei care sunt … . Poate că  nu era cel mai potrivit moment pentru proiectul «Pentru prima dată la mare» ținând cont de contextul pandemic și financiar din ultimul an, însă pe «Saul» și acoliții lui nu credem că-i preocupă binele preoților și al credincioșilor din ASR. Ar fi interesant dacă ne-ați putea spune gradul parohiei și dacă aceasta are personal neclerical angajat (unde a participat domnul C.O. la ședința Consiliului Parohial).

Noi vă solicităm în continuare să răspundeți la toate întrebările, atât de bună credință, cât și celor tendențioase și ofensatoare, pentru că altfel puteți fi acuzat de fugă de responsabilitate, sfidare sau ascunderea adevărului. Știți cum se spune: «Soarele răsare și peste cei buni și peste cei răi». În concluzie, Saul a fost convertit «în vremea aceea», astăzi în cel mai fericit caz el își poate schimba doar părul … năravul ba!”

C.D.

Stimate domnule!

  1. Nu pot să vă dau nicio informaţie legată de parohia din care face parte domnul C.O.
  2. Aşa după cum am spus şi altădată, întrucât suntem într-o zonă hibridă spiritual, sunt dator să răspund în duhul adevărului şi întrebărilor mai puţin reverenţioase.
  3. Cred că, mai devreme sau mai târziu, convertirea este la îndemâna oricărui om.

Doamne, ajută!

„Bună ziua … părinte, completez întrebarea, așa cum mi-ați spus dvs … Parohia care administrează cimitirul se numește … din … . Atât timp cât s-a plătit 1500 lei pe 1 loc concesionat (am achitat 3000 lei pe 2 locuri), consider taxa de împrejmuire de 100 lei pentru 1 loc imensă și nejustificată. O pensionară de 70 de ani cu 900 lei pensie de unde să plătească tocmai slujitorilor Bisericii atâtea taxe?”

L.

Stimată doamnă! Contactându-l pe preotul dumneavoastră, prin părintele protopop, sfinţia sa a declarat: „Conform Art. 37 din Regulamentul cimitirelor din Biserica Ortodoxă Română din anul 2020, în cimitirele bisericești orice construcție funerară se poate executa numai după obținerea aprobării, cu excepția așezării pe morminte a crucilor simple din lemn, pentru care este suficient a se încunoștința în prealabil administrația cimitirului. Această aprobare, pe care o putem numi și autorizație, are fundament în articolul sus menționat și se supune, conform Hotărârii Consiliului Parohial al parohiei respective, unei anumite taxe, cum este și normal. Suma menționată de dumneavoastră include: dreptul de a executa lucrarea, disconfortul produs vecinilor de mormânt, eventualele utilități (apă, electricitate, canal), transportul gunoiului care în mod inevitabil se colectează la buncărul comun al cimitirului și trebuie transportat de acolo cu firmă specializată, formularul care se emite de către biserică și altele. Ar trebui să înțelegem că și biserica din cimitir are nevoile ei. Suma pe care o achitați nu ajunge în buzunarul slujitorilor bisericii, cum ați sugerat, ci la casieria parohiei, de unde se achită numeroasele cheltuieli pe care le presupune un cimitir. De altfel, o lucrare de felul celei pe care o menționați (turnat bordură + cruce, ceea ce implică și o placare, probabil, cu granit), din cunoștințele noastre, este în sine foarte costisitoare. Firmele sau persoanele particulare care execută astfel de lucrări percep un tarif între 1000 și 5000 lei, bani pentru care, de cele mai multe ori, nu primiți factură/chitanță. Biserica eliberează chitanță pentru cei 100 lei pentru autorizație pentru un loc, care pare a fi o sumă modică. Suma nu este fixă, ci se aplică, în funcție de complexitatea lucrării, amplasament, și alte criterii obiective.”

Stimată doamnă, din cele expuse de părintele, constat că parohia nu are niciun control asupra firmelor sau persoanelor particulare care execută astfel de lucrări în cimitir şi care percep un tarif între 1000 și 5000 lei, bani pentru care, de cele mai multe ori, nu eliberează factură/chitanță.

Cât despre suma care a fost aprobată de Consiliul Parohial şi pentru care parohia eliberează chitanţă, nu am nicio observaţie de făcut.

Dacă dumneavoastră sunteţi în imposibilitatea financiară de a vă susţine lucrarea de construire a criptei, vă recomand să solicitaţi un ajutor financiar Sectorului Social-Filantropic al Centrului Eparhial prin protopopiatul de care aparțineți. Doamne, ajută!