Schitul „Acoperământul Maicii Domnului” – Mestecăniș a fost sfințit duminică

În după amiaza zilei de duminică, 22 august 2021, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, a săvârșit slujba de târnosire a schitului cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului” din localitatea Mestecăniș, județul Suceava.

Înaltpreasfinția Sa a sfințit exteriorul sfântului lăcaș prin ungerea cu Sfântul și Marele Mir și prin binecuvântare cu apă sfințită, a pecetluit masa Sfântului Altar și a sfințit catapeteasma, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, în prezența a numeroși credincioși.

Din soborul slujitor au făcut parte părintele arhimandrit Paraschiv Dabija, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, părintele Melchisedec Velnic, exarh al mănăstirilor eparhiei și starețul Mănăstirii Putna, părintele protoiereu Aurel Goraș, protopop al Protopopiatului Câmpulung Moldovenesc, precum și preoți de la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou”, în frunte cu părintele stareț, arhimandritul Serafim Grigoraș.

La final, părintele ieromonah Valerian Enea a fost hirotesit protosinghel, iar domnul Ștefan Holicov, principalul ctitor al așezământului monahal, a primit„în semn de prețuire pentru cultivarea valorilor creștine și activitatea mărturisitoare întru Hristos Și Biserică” Ordinul „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”, întrucât „a urmat exemplul Sfântului Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava, tânărul înțelepțit de Dumnezeu care și-a îndeplinit cu devotament slujirea sa și și-a fundamentat credința ortodoxă pe înțelegerea Evangheliei, mărturisind- o curajos semenilor săi prin faptă și cuvânt”.

Veniți la aproximativ 1.000 m altitudine pentru a se bucura de binecuvântarea arhierească, credincioșii prezenți la slujbă au avut ocazia de a trece prin Sfântul Altar.

Părintele stareț Valerian Enea i-a mulțumit ierarhului pentru binecuvântare, soborului pentru împreuna slujire și tuturor credincioșilor care au dorit să ia parte la acest eveniment, dar și celor care au contribuit la ridicarea sfântului lăcaș, pentru jertfa și dragostea de care au dat dovadă în ultimii ani, în săvârșirea lucrărilor de construire.

Schitul de călugări, situat în localitatea Mestecăniș, Comuna Iacobeni, Protopopiatul Câmpulung Moldovenesc, se află sub ascultarea Mănăstirii Putna și are în prezent doi viețuitori.

Construirea lăcașului de cult închinat „Acoperământului Maicii Domnului” a început în anul 2016, cu binecuvântarea vrednicului de pomenire Părinte Arhiepiscop Pimen, la inițiativa părintelui ieromonah Valerian Enea.