Răspunsul ierarhului – 21 noiembrie 2023

raspunsul_ierarhului_cu_email_7

„Iertați îndrăzneala, Înaltpreasfințite!

Sunt o enoriașă din Parohia ……, vă scriu în numele tuturor credincioșilor din parohie. Într-o scrisoare anterioară v-am rugat dacă se poate să vină preotul ……. înapoi, care a fost transferat la o altă parohie. Înțelegând situația părintelui, am așteptat ca postul rămas liber să fie ocupat de un alt preot. Din păcate acest lucru nu s-a întâmplat și suntem foarte supărați, deoarece biserica noastră care este foarte frumoasă și călduroasă stă închisă. Nu ni se pare normal să se întâmple acest lucru, fiind în sfântul post oamenii doresc să se spovedească și să se împărtășească, dar se lovesc de o UȘĂ închisă. Obișnuiți să mergem în fiecare duminică la Sfânta Liturghie, dorim să ne trimiteți un preot care să slujească permanent. Noi am dori dacă s-ar putea să-l trimiteți înapoi pe părintele ….. (și dumnealui își dorește să vină înapoi), dacă nu, trimiteți un preot să slujească în parohia noastră. Chiar dacă locuim în munți, să știți că suntem oameni credincioși, respectuoși și cu frică de Dumnezeu. Așteptăm un răspuns din partea dumneavoastră.

Bunul Dumnezeu să ne asculte rugămintea, să avem parte de o decizie corectă din partea dumneavoastră.

Doamne, ajută!”

M.B.

Doamne, ajută!

Parohia dumneavoastră a fost ocupată după examenul de capacitate de un tânăr licențiat în teologie, care a fost hirotonit și care face practica la Mănăstirea Moldovița. Dacă doriți să aflați alte detalii, vă rugăm să vă adresați cancelariei Protopopiatului Câmpulung.

Pace și bucurie!

„Am o întrebare în care aș vrea o lămurire. Copiii de la ce vârstă se pot împărtăși fără să bea și fără să mănânce nimic? Cei de la 7 la 14 ani se pot împărtăși fără post și spovedanie și fără să fi mâncat? De ce vă pun întrebarea, nu că nu aș ști răspunsul, dar eu vorbesc cu mame cu copii din localitate și spun că nu se poate așa ceva. Părintele le-a dat binecuvântare și se pot împărtăși mâncați și fără post și spovedanie până la 14 ani… Iertați-mă de deranj, vă rog lămuriți-ne și discutați cu părintele din localitatea noastră, Bursuceni.

Vă mulțumesc. Sărut dreapta!”

I.V.

Doamne, ajută!

În spovedanie este ca și în muzică sau ca într-un sport. Cu cât mai devreme începi să exersezi, cu atât mai rapid vin performanțele. La fel este și cu spovedania, care nu are doar rolul de înșiruire a unor păcate. Dacă îi crești pe copii frumos de mici, toată viața vor trăi frumos. Nu demult am publicat la Editura Crimca un îndreptar de spovedanie, în care pot fi citite recomandări privind spovedania unui copil între 3 și 7 ani, între 7 și 10 ani, între 10 și 14 ani. Copiii de mici trebuie să își formeze deprinderea în acest sens. Cât despre a nu mânca și a nu bea nimic înainte de Sfânta Împărtășanie, este din nou un exercițiu de educare și disciplinare a voinței, evident, în limitele vârstei, dar și ale sănătății fiecărui copil.

Post cu bucurie!