Răspunsul ierarhului – 21 ianuarie 2022

raspunsul_ierarhului_cu_email_7

„Părinte Arhiepiscop, vă mulțumesc pentru faptul că iubiți dreptatea și păstoriți Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților cu „mână tare și cu braț înalt”. Sunt din Bucovina, din comuna …, dar de mai mult timp lucrez și locuiesc în străinătate. Ca un bun creștin, am primit preotul să-mi sfințească casa cu prilejul Botezului Domnului. Mare mi-a fost mirarea când în casă nu a intrat un singur preot, ci doi preoți. Preoții slujitori, pr. … și pr. …, au venit împreună, în același timp. Nu găsesc nicio rațiune acestui fapt, consider că este strict pecuniar, deturnând scopul spiritual. Dată fiind criza economică actuală prin care trecem cu toții, prin această practică simțim o împovărare financiară. Cu speranța că aceste practici vor lua sfârșit, vă asigur de prețuire sinceră.”

A.P.

Răspuns

Doamne, ajută! Din informațiile ajunse la mine reiese că tradiția preoților de a merge împreună cu Ajunul în parohia dumneavoastră, unul dintre ei fiind pe post de cântăreț, nu este o noutate. Mai mult, această practică a fost aprobată de Consiliul Parohial cu consultarea credincioșilor. Oricum, pentru a se stinge această nemulțumire, începând de anul acesta, parohia se va sectoriza, și fiecare preot va merge cu Ajunul prin rotație. Lipsa cântăreților va fi suplinită de seminariști sau teologi, mai ales că unul dintre cei trei preoți este profesor la …. Vă doresc un an bun, cu liniște sufletească!

„Sărut mâna, Înaltpreasfințite! Încă de la începutul programului Răspunsul Ierarhului am apreciat răspunsurile, sfaturile și îndemnurile pe care le-ați împărtășit credincioșilor care v-au scris. Țin să apreciez faptul că sunteți de partea dreptății, a corectitudinii și a transparenței cu care se lucrează în Arhiepiscopia noastră. Sunt un creștin din Parohia …. Până de curând am avut un preot paroh de nota 10, timp de … ani, pr. …, preot care ne-a cununat, preot care ne-a botezat copiii, preot care ne-a înmormântat pe cei dragi trecuți la Domnul. Ne-a fost greu să ne despărțim de duhovnicul nostru de care, pot să spun, s-a atașat întreagă parohie. În cei … ani de păstorire nu cred că a avut parte de vreo reclamație, cu toate că venea de la …, niciodată nu a lipsit de lângă noi când a fost solicitat. Ni s-a înmuiat inima de bucurie când săptămână trecută am auzit că îl putem primi înapoi, însă totul a durat o singură zi, căci a doua zi bucuria nu s-a mai putut produce. Acum, în locul lui, din ce am înțeles, va veni tot un preot tânăr, care locuiește în …, însă originar din …. Încă o dată, țin să apreciez dreptatea și corectitudinea cu care ne păstoriți, însă acest nou preot nu era oare de curând pus ca preot paroh la …? Și un preot când e adus într-o parohie nu trebuie să stea în acea parohie minim 5 ani după numire, până să aibă posibilitatea să se mute în alta? Sper, și știu sigur, că nu vom ajunge din nou la situația de dinaintea venirii Înaltpreasfinției Voastre, când se făcea mai tot ce se dorea. Dacă tot se  acționează în litera legii și cu dreptate și s-a cerut transferul duhovnicului nostru pe motiv că avea naveta prea mare, vă rog să țineți de dreptate și să fie corectitudine în toate. Să nu existe preferați, agreați sau unul mai presus de altul pentru că are pile și e văzut mai bine decât altul.

Binecuvântați și iertați !”

V.V.

Răspuns

Doamne, ajută! 1. Numirea preotului dumneavoastră în altă parohie s-a făcut în urma unui concurs. Nu eu i-am sugerat să se transfere, ci sfinția sa și-a dorit transferul. 2. Numirea actualului preot la parohia dumneavoastră s-a făcut din două motive: a. Să evite naveta și b. Din motive de sănătate. 3. Cât privește acuzele dumneavoastră privind corectitudinea, din acest punct de vedere vă garantez că, acolo Sus, avem mântuirea asigurată! Doamne, ajută!