Răspunsul ierarhului – 19 mai 2021

raspunsul_ierarhului_cu_email_7

144. F. N.

„Hristos a înviat! Înaltpreasfinția Voastră! Mă numesc N.G. şi sunt absolvent al şcolii de cântăreţi bisericesti din cadrul Seminarului Teologic Suceava. Am slujit la strana bisericii mulţi ani făcând asta din dragoste, dar totodată aceasta fiind şi sursă de venit pentru familie.

De curând însă am fost nevoit să renunţ la misiunea de cântăreţ bisericesc şi a trebuit să mă reorientez profesional deoarece parohia în care am fost încadrat nu a mai avut posibilitatea financiară de a susţine plata dărilor lunare către stat, iar din câte am înţeles, fonduri de la stat pentru noii angajaţi în parohii nu s-ar mai putea obţine.

Am crezut că este o situaţie locală şi am căutat un post vacant de cântăreţ în alte parohii, însă şi acolo m-am lovit de aceeaşi problemă. Preoţii cu care am discutat mi-au spus că întâmpină aceeaşi problemă: nu pot să angajeze cântăreţi din aceleaşi motive: nu sunt fonduri de la stat şi parohiile nu îşi permit cheltuielile cu angajarea. E descurajator ca după trei ani petrecuţi pe băncile şcolii să ajungi la starea în care să nu poţi fi încadrat pe postul pentru care ai obţinut o diplomă, iar din câte am înteles, acesta ar fi şi motivul pentru care şcoala de cântăreţi bisericeşti de la Suceava a fost desfiinţată (începând cu anul 1998, dacă nu greşesc) de către IPS Pimen, din cauza faptului că preoţii nu făceau angajări din cauza dificultăţilor financiare din parohii.

M-aş bucura nespus dacă s-ar putea să faceţi demersurile necesare pentru ca în acest domeniu să se găsească fondurile necesare încadrării cântăreţilor bisericeşti şi astfel poate mulţi absolvenţi şi-ar găsi de lucru şi mulţi tineri cu vocaţie şi dragoste de cele sfinte şi cunoştinţe muzicale ar rămâne lângă strana bisericilor împlinind şi cele ale Martei, dar şi cele ale Mariei. Hristos a înviat!”

Adevărat a înviat! Stimate domnule, să ştiţi că s-au făcut nenumărate demersuri chiar la nivelul Sfântului Sinod însă, din păcate, situaţia este cea cunoscută.

În ceea ce ne priveşte, vă asigur că, până vor veni timpuri mai bune, şi noi încercăm să găsim soluţii. Cu Dumnezeu înainte!