Răspunsul ierarhului – 17 ianuarie 2021

raspunsul_ierarhului_cu_email

58. V.A.

„Înaltpreasfințite, de ce sunt biserici în care Sfânta Liturghie nu este completă? De ce în multe biserici nu se cântă Iubi-Te-voi, Doamne?” (V.A.)

Stimate domnule! Faptul că nu se cântă Iubi-Te-voi, Doamne nu înseamnă că Sfânta Liturghie este incompletă. Nicidecum! Cântarea Iubi-Te-voi, Doamne este o cântare pe cât de sensibilă, pe atât de pretenţioasă, încât, dacă îţi lipsesc câteva note din gamă, este mai bine să nu o cânţi. Te asigur că nu se supără Dumnezeu pentru că nu ai cântat-o, ci doar ai rostit-o, aşa cum se şi întâmplă, înainte de rostirea Simbolului de credinţă. An binecuvântat!

 

59. G.E.

„Sărut mâna! Dacă cineva a decedat şi nu are loc de veci în cimitirul parohiei, este nevoie ca la slujba de înmormântare să participe şi preotul parohiei, şi preotul cimitirului? Slujba de cununie trebuie oficiată de 1 preot sau 2? Vă mulțumesc.” (E.G.)

Stimată doamnă! Înmormântarea unei persoane dintr-o parohie în cimitirul oraşului sau în cimitirul unei alte parohii nu presupune excluderea preotului paroh de la slujba de înmormântare. Din contra, preotul paroh, ca unul care i-a fost repausatului şi duhovnic în timpul vieţii, trebuie să fie prezent şi să săvârşească înmormântarea enoriaşului său. Preotul de la cimitir va participa numai dacă va fi invitat de familie.

Cât despre cea de-a doua dumneavoastră întrebare, Taina Sfintei Cununii se poate oficia de un singur preot; nu este nevoie de şapte preoţi, ca la Taina Sfântului Maslu, dar dacă familia mirilor doreşte, poate să invite mai mulţi. An binecuvântat!