Peste 5000 de copii și tineri au participat la Ora de „Sus inima!”

cover_sus_inima
 De Ziua Culturii Naționale, peste 5000 de copii și tineri și peste 250 de profesori, din 202 școli, din județele Alba, Argeș, Bacău, Bihor, Botoșani, Brașov, Buzău, Călărași, Constanța, Dolj, Galați, Iași, Ilfov, Maramureș, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Sălaj, Suceava, Timiș, Tulcea, Vaslui, din municipiul București și din orașul Cernăuți, au participat simultan la Ora de „Sus inima!”, o oră total neconvențională dar  cu valențe culturale și de învățare surprinzătoare și dintre cele mai relevante.
Programul, organizat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, coordonat de Inspectoratul Școlar Județean Suceava în parteneriat cu sectorul Teologic-Educațional  al  
Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, Casa Corpului Didactic „George Tofan” Suceava, Monitorul de Suceava, Televiziuna Intermedia și NEst-TV Channel a fost singurul de acest fel din țară, iar numărul impresionant de participanți îi poate consacra numele de cea mai mare lecție de cunoaștere, prețuire și păstrare a valorilor culturale și spirituale ale neamului.  
 
În fapt,  copiii și tinerii înscriși în program au participat la câteva sute de activități,  webinarii celebrative, dedicate „omului absolut al culturii naționale”, numit astfel de președintele Academiei Române, acad. Ioan-Aurel Pop. Activitățile propuse au fost dintre cele mai diverse și inspiraționale: webinarii cu invitați scriitori și artiști, sesiuni de comunicări, ateliere de creație inspirate din opera eminesciană, ateliere de traducere și de recitare în diverse limbi a unor texte eminesciene,  galerii digitale de creații artistico-plastice, concursuri de recitare, audiții muzicale, prezentare de biblioteci virtuale, storytelling, caligrame, haiku, turul Muzeului virtual Eminescu, vizionare film documentar ,,Pe urmele lui Eminescu la Viena”, debate pe marginea unor file de cronică ale Bisericii Uspenia, locașul unde pruncul Mihai Eminovici a primit Taina Sfântului Botez, prezentarea primei genealogii paterne a poetului Mihai Eminescu, al cărui bunic – Vasile Eminovici – a fost cântăreț bisericesc în satul Călinești Cuparencu – Suceava. 
La finalul zilei, profesorii coordonatori au participat la un webinar-sumativ, o comunitate de practică, de împărtășire a experienței de învățare.   
Ce spun copiii că au învățat din această inedită propunere de învățare? „Mihai Eminescu este un poet național, chiar si al nostru, al copiilor. Poeziile sale surprind ipostaze din copilărie, natură, elemente din trecutul strămoșilor și astronomie. Valorile neamului merită cunoscute și respectate, chiar și de către cei mai mici români.” (N.D., Scoala Gimnazială „Mircea Eliade” Craiova)
„ Am învățat în această seară să iubim frumos natura, patria, copilăria, oamenii și poezia. Eminescu ne-a transmis din nou bucurie prin urmașii săi, micii poeți de la Școala Gimnazială Berchișești.”
Iar profesorii lor ne-au împărtășit experiențe dintre cele mai tulburătoare: „La școala noastră, astăzi Eminescu a fost liantul între inimile noastre. Ne-am simțit împreună deși ne-au despărțit ecrane, ne-am simțit împreună deși n-am mai recitat pe scenă ca în alți ani, ne-am simțit împreună deși n-am fost în sala de clasă. Astăzi Eminescu ne-a adus împreună,  iar versurile sale, rostite cu stângăcie sau cu talent de elevii noștri, ne-au ridicat inimile și ni le-au făcut să bată la unison. De  Ziua Culturii Naționale, inimile noastre au bătut mai românește ca oricând.” (prof. Alexandra Mandici, Școala Gimnazială Nr 2 Vicovu de Sus).
Sau „A vorbi despre Eminescu este ca și cum am privi în adâncurile cele mai sensibile ale ființei noastre,  pentru a vedea lumina bucuriei nepătrunse și a o înălța în fața lui Dumnezeu.” (prof. Mariana Radu, Clubul Copiilor Gura Humorului)
 
Mesajul programului va reverbera încă o vreme, suntem convinși pentru că sentimentele tuturor au fost de drag de țară și de valori: „ Inima, sus, până la Dumnezeu și-napoi. Ca duminica la Liturghie, astăzi, la liturghia Limbii Române. Câtă vreme mai respirăm Eminescu, îi mai rostim versurile, ne îmbrăcăm în haina cuvintelor sale, mai există o nădejde a acestui neam. O nădejde de a rezista în colții unei istorii adesea potrivnice. Misiunea nostră, a dascălilor? De a aprinde focul sacru al românității în suflet. Și Eminescu e scânteia nestinsă.” (prof. dr. Mihaela Grădinariu, Școala Gimnazială Râșca)
Programul „Ora de „Sus inima!, de Ziua Culturii Naționale s-a dovedit a fi, așa cum ne-am dorit, nu numai un context de descoperire a orizontului cultural și intercultural – provocator, inedit și, iată, atât de contemporan cu frământările acestui timp  ci și o contrabalansare a emoțiilor negative care ar fi putut umbri bucuria celebrărilor din această zi, date fiind distanțarea fizică și rigorile acestei perioade. Și ce reușită mai înaltă și adevărată decât o lecție gigant, despre cultură și valori netrecătoare, la care participă mai mult de 5000 de copii? 
 
Daniela Ceredeev, inspector școlar pentru Religie ISJ Suceava