Răspunsul ierarhului – 17 august 2023

raspunsul_ierarhului_cu_email_7

„Sărut dreapta, Înaltpreasfințite Părinte,

Dacă în zilele de astăzi/vremurile de acum creștinul „modern” găsește mai mereu câte o scuză pentru a nu participa duminica sau în alte sărbători importante la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, Biserica Ortodoxă Română poate iniția o dezbatere publică în presă și parlament (lege în Senat) pentru a fi interzisă ziua de târg (piața) duminica și sărbătorile cu cruce roșie în calendar în toate localitățile de pe teritoriul României?

Cred că 6 zile pe săptămână (luni – sâmbătă) este îndeajuns pentru fiecare creștin de a face cumpărături, iar a șaptea zi să fie pentru odihnă.”

E. S.

Doamne, ajută!

Pe vremea când eram episcop-vicar la Iași a fost inițiat un astfel de demers local, mai ales acolo unde piețele erau lângă biserici și deranjau efectiv slujbele, numai că primarii nu au fost de acord, spunând că sunt afectate veniturile primăriilor. Și apoi, dacă cineva își dorește să participe la Sfânta Liturghie, chiar și dacă e zi de târg va găsi calea de a face și pe ale Martei, și pe ale Mariei.

Așadar, să sperăm în timpuri mai bune!

„Înaltpreasfinția voastră, am auzit multe contradicții în legătură cu praznicul Adormirii Maicii Domnului, dacă se poate ura „La mulți ani!”. Ce ne puteți spune, se poate ura „La mulți ani!” celor ce poartă numele Fecioarei Maria?”

C.

Doamne, ajută!

Poți ura „La mulți ani!” unor persoane dragi în orice timp/zi a anului. Așadar, urarea dumneavoastră să fie cu Doamne, ajută!

„Bună dimineața!

Dacă a fost avansat în rang, pr. … mai poate să spovedească?”

D. G.

Doamne, ajută!

Orice preot care este duhovnic poate spovedi.

Pace și bucurie!

„Bună ziua, vin cu o întrebare pentru a mă ajuta în această situație în care familia are dubii. Sora soțului meu ne-a cununat și botezat copilul. Acum a venit rândul fiicei ei, nepoata noastră să se cunune. Fiind apropiată de noi, își dorește ca noi să o cununăm. Am întrebat părintele nostru paroh dacă este bine, el zicând că decizia o ia preotul care oficiază cununia. Socrii nepoatei mele au întrebat părintele de acolo, zicând că nu este nicio problema, însă soacra mea spune că nu este bine, deoarece se întoarce cununia și ne îndeamnă să nu o cununăm.

Vă rog să ne luminați, pentru a ne ajuta să luăm o decizie!

Vă mulțumesc anticipat!

….

Doamne, ajută!”

A. O.

Doamne, ajută!

Nu este nicio prescripție canonică/niciun impediment în situația prezentată în privința nășiei la cununie.

Nuntă binecuvântată!

„Ce hramuri poartă Mănăstirea Putna?”

A. M. C.

Doamne, ajută!

Hramurile sunt Adormirea Maicii Domnului, Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt, Sfântul Ierarh Iacob Putneanul, iar paraclisul este închinat Sfinților Apostoli Petru și Pavel.

Pace și bucurie!

„Înaltpreasfințite Părinte Calinic, suntem un grup de credincioși din …, …, … care frecventăm biserica de la …! Majoritatea dintre noi ne mărturisim la părintele …, lucru care am dorit să-l facem și în Postul Adormirii Maicii Domnului! Spre surprinderea noastră, nu l-am mai găsit aici, … anunțându-ne că nu mai este aici și să-l căutăm în …, …! Ne-am deplasat aici, unde l-am găsit pe părintele … …! I-am spus că am vrea să mărturisim și am așteptat să ne invite in biserică!  Însă el ne-a spus că aici nu este biserică!  L-am întrebat atunci unde face slujbă și de ce nu slujește la …! Fără să o mai lungim: dumneavoastră l-ați înlocuit pe părintele Benedict cu …, …? Ne puneți să ne mărturisim la …? Ați venit în Suceava să călcați Ortodoxia în picioare? Sperăm să aveți decență, să răspundeți! Deja întreceți orice limită!”

B. A.

Doamne, ajută!

Fiind enoriaș al unei parohii, vă îndemn să vă spovediți la preotul din parohia de care aparțineți. Așa face un credincios bine crescut duhovnicește. Preotul paroh de care fugiți acum este cel care vă are în evidență și el va răspunde înaintea lui Dumnezeu, ca un alt Moise pentru poporul său, de sufletul dumneavoastră. Judecând după modul în care vă adresați, nu faceți altceva decât să vă compromiteți actualul duhovnic, care este ieromonah.

Cât despre afirmațiile dumneavoastră, incalificabile, sunt dispus să le las pe seama lui Dumnezeu!

Pace și liniște sufletească!