Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” Marginea I va fi resfințită în Duminica a XI-a după Pogorârea Duhului Sfânt

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, biserica Parohiei Marginea I cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” va îmbrăca veșmântul resfințirii. Duminică, 20 august 2023, șapte ierarhi ai Bisericii noastre vor săvârși slujba de târnosire a sfântului locaș, ca o încununare a tuturor lucărilor realizate din anul 1949 până în prezent.

Pentru a îmbogăți duhovnicește acest moment de sărbătoare, mâna dreaptă a Sfântului Ierarh Nicolae va poposi la Marginea pentru a binecuvânta întreaga comunitate. Odorul de mare preț adus cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, și a Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic din ctitoria brâncovenească „Sfântul Gheorghe” Nou din București va fi însoțit de o delegație condusă de pr. Emil Nedelea Cărămizaru, parohul bisericii.

Manifestările prilejuite de bucuria acestui eveniment vor debuta sâmbătă, 19 august 2023, cu slujba de Priveghere, de la ora 18:00. Duminică, la ora 7:00 vor fi întâmpinate sfintele moaște, iar la 8:15 va începe slujba de sfințire a bisericii așezate sub ocrotirea Sfinților Arhangheli. Arhiereii vor oficia slujba de târnosire a locașului de cult, ca urmare a finalizării picturii bisericii și a amplelor lucrări de renovare și înfrumusețare desfășurate în ultimii ani. Va fi pecetluită masa Sfântului Altar și va fi binecuvântată pictura interioară prin stropire cu apă sfințită și prin ungere cu Sfântul și Marele Mir.

Din soborul slujitor vor face parte Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscop al Tomisului, Preasfințitul Lucian, Episcop al Caransebesului, Preasfințitul Nicodim, Episcop al Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Veniamin, Episcop al Basarabiei de Sud, Preasfințitul Benedict Bistrițeanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, Preasfințitul Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei si Rădăuților, și Preasfințitul Atanasie de Bogdania, Episcop-Vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei.

Începând cu ora 9:30, ierarhii vor săvârși Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie pe un podium special amenajat în Parcul Central al Comunei Marginea, răspunsurile la strană urmând să fie date de Corala Armonia.

Moaștele Sfântului Ierarh Nicolae, grabnic ajutător și ocrotitor, vor rămâne spre închinare la Marginea până luni, 21 august 2023, la ora 13:00, când delegația Bisericii „Sfântul Gheorghe” Nou se va îndrepta spre București.

***

Biserica închinată Sfinților Arhangheli Mihai și Gavriil din Marginea a fost zidită între anii 1840-1849 și sfințită în anul 1859, prin implicarea și dragostea slujitorilor lui Hristos, preoții Cassian Halip și Andrei Lipețchi.

Mult încercată în timpul celui de al Doilea Război Mondial, biserica a fost resfințită în anul 1949 de către Înaltpreasfințitul Părinte Sebastian, Arhiepiscop al Sucevei și Maramureșului la acea vreme.

Cu binecuvântarea vrednicului de pomenire Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Pimen și prin osteneala părintelui Nicolae Mihalescu, din 2015 sfântul locaș a avut parte de ample lucrări de restaurare, construcție și întreținere: „înlocuire pardoseală, instalare sistem încălzire, schimbare formă acoperiș și înlocuire învelitoare cu tablă de cupru, înlocuire cruci, construire pridvor, construire cafas, înlocuire policandre, pictură interioară integrală, vitralii, catapeteasmă, mobilier, reamenajare curte, construire altar de vară, amenajare muzeu”.

Irina Ursachi