Răspunsul ierarhului – 15 martie 2022

raspunsul_ierarhului_cu_email_7

„Sărut dreapta! Ce diferență există între stareț și egumen?”

S. S.

Doamne, ajută! Starețul este conducătorul unei mănăstiri, numit prin decizie chiriarhală, fiind ales de obștea acesteia sau numit prezidial de chiriarh. Într-o mănăstire, egumenul este locțiitorul starețului, similar unui director adjunct într-o instituție. Statutul de egumen îl are și conducătorul unui schit care se află sub ascultarea unei mănăstiri. Pace și bucurie!

„Doamne, ajută! Am primit drept cadou un Ceaslov tipărit la o editură ce aparține de „Biserica Ortodoxă de Răsărit din România”, de pe care mai citesc unele rugăciuni. Îl prefer pentru că are scrisul mare şi pentru că este împodobit cu sfinte icoane. Din câte am înțeles, acest cult nu este recunoscut în România şi nu face parte din Patriarhia Română. Drept urmare, vă întreb dacă, prin folosirea acestei cărți, săvârşesc vreun păcat. Vă mulțumesc pentru răspuns şi pentru timpul acordat!”

C. G.

Doamne, ajută! Îmi pare rău, dar până nu răsfoiesc acel ceaslov nu pot să mă pronunț. O fotocopie a cuprinsului ar fi de folos pentru a răspunde nelămuririi dumneavoastră. Vă mulțumesc!

„Sărut mâna, Înaltpreasfințite Părinte! Se pot face hirotonii în treapta superioară a clerului în timpul Liturghiei Darurilor mai înainte Sfințite? Și dacă se fac, sunt valide?”

S. A.

Doamne, ajută! Da, se poate săvârși, la timpul potrivit, însă doar hirotonia întru diacon. Și dacă se face, este de la sine înțeles că este valabilă. Altfel, nu s-ar face. Pace și bucurie!

„Doamne, ajută! Vă rog frumos să mă iertați că îndrăznesc! Vreau să vă întreb: În ce împrejurări poate un preot să alunge un enoriaș din biserică? Care ar fi păcatele pentru care nu-i mai este permis să intre într-o biserică? Vă mulțumesc frumos și îmi cer iertare!”

M. C.

Doamne, ajută! Răspunsul la întrebarea dumneavoastră necesită explicarea conjuncturii în care preotul a luat o astfel de hotărâre. Vă rog să reveniți cu explicații suplimentare, pentru a putea formula un răspuns pertinent. Pace și bucurie!