Răspunsul ierarhului – 14 iulie 2022

raspunsul_ierarhului_cu_email_7

„Doamne, ajută!

Cu scuzele de rigoare, sunt „un enoriaș” căzut în deznădejde și am câteva întrebări ce mă frământă: cum pot obține o binecuvântare arhierească fără a mă îmbulzi la slujbele arhierești?! … Cum credeți că mă puteți învață „să pescuiesc” când știu că toate îmi merg prost și nu e suficient să „primesc de mâncare când sunt flămând” și de ce simt că mersul la biserică nu aduce schimbarea în bine mult așteptată?! Am nevoie de o minune în viața mea…. (și nu sunt tocmai tânără, cât să aștept?!). Iertați îndrăzneala!

Am atât de mare nevoie de o binecuvântare arhierească, am scris și la amiază un mesaj, dar cred că nu „a fost să fie să-l și expediez”! Sunt în ipostaza în care am căzut în mare deznădejde cu toate că am un bun duhovnic, dar îmi lipsește „răbdarea”! Cum pot oare să „fiu un bun creștin” și să mă împac cu viața mea, cu toate că n am făcut mare lucru până la … de ani?! … Femeile de vârstă mea au și nepoți pană acum! Off.”

A. E. M.

Doamne, ajută!

Întrucât spuneți că aveți un duhovnic bun, aceasta vă ajută ca, spiritual, să fiți în siguranță. Deznădejdea despre care faceți vorbire este un fel de „ruină a sufletului și balaur al trupului”. Din acest motiv, va trebui să convertiți deznădejdea în nădejde, prin remediile primite de la duhovnic, care aduce bucurie sufletului și trupului. Puneți-vă nădejdea în Dumnezeu, căci la El, în ceea ce vă privește, niciodată nu este prea târziu. Pace și binecuvântare de la Preamilostivul Dumnezeu!

„Părinte Arhiepiscop, locuiesc în satul … și sunt enoriaș al parohiei din această comunitate. De ceva timp, preotul de la noi din sat cere mai tot timpul bani, a început cu cât poate fiecare, iar acum a ajuns la … cu pretextul reparațiilor la biserica veche din sat. Când a spus de …, am crezut că face glume, însă duminica aceasta a spus clar că e pe bune, că …. Deja s-a început colectarea sumei de către consilieri, mergând pe la fiecare casă. Înțelegem necesitatea susținerii refacerii bisericii, dar nu e deja prea mult să tot ceri bani și să tot crești suma, mai ales cu scumpirile actuale care sunt greu de suportat de un angajat de rând?

Preotul paroh este ….”

I. L.

Doamne, ajută! În ceea ce privește sesizarea dumneavoastră, am fost informat că, începând din 10 mai a.c., se desfășoară lucrări de restaurare la biserica veche din sat, constând din subzidiri, înlocuire fundații, înlocuire tălpi (la inspectarea lor de către specialiști au fost găsite putrede), schimbare acoperiș din tablă cu unul din draniță.

Împreună cu Consiliul Parohial s-a găsit de cuviință să se apeleze la ajutorul benevol al creștinilor din cuprinsul parohiei pentru a putea duce la bun sfârșit această lucrare. În urma discuțiilor cu cei implicați, am constatat că nu a fost impusă o sumă obligatorie și că niciodată nu s-a vorbit în biserică despre o sumă anume. Preotul a prezentat de fiecare dată în fața credincioșilor, în mod transparent, cum au fost folosiți banii colectați, mulțumindu-le pentru darul lor. Pace și bucurie!