Răspunsul ierarhului – 13 martie 2023

raspunsul_ierarhului_cu_email_7

„Bună seara!

De ce părinții …. și ….. de la …. au fost hirotesiți …., în ciuda faptului că sunt începători în viața monahală? Ce anume i-a recomandat?????????????

…… unde a făcut noviciatul? A fost adus din ….. și tuns peste noapte, hirotesit apoi ….. după nici 3 luni de monahism?

Aceste măsuri nu sunt discriminatorii raportat la părinții din eparhie cu n ani de monahism și care tot protosingheli au rămas (Părintele …… de la ….., de exemplu)?”

I.A.

Doamne, ajută!

Frumoase preocupări duhovnicești aveți în timpul Postului Mare!

În primul rând, se cuvine să cunoașteți că nu doar vechimea în monahism cântărește atunci când se acordă ieromonahilor rangul de protosinghel sau protosinghelilor pe cel de arhimandrit, ci și funcția administrativă în cadrul Administrației Eparhiale sau al mănăstirilor, pe care aceștia o ocupă cu binecuvântarea chiriarhului.

Părinții la care faceți referire au fost ridicați în rang cu aprobarea chiriarhului, unul dintre ei pe vremea când făcea parte din obștea altei mănăstiri, iar al doilea, la recomandarea părintelui stareț, pentru implicarea acestuia în coordonarea activității eclesiarhiei mănăstirii, unul având funcția de econom, iar celălalt, de eclesiarh.

În ceea ce îl privește pe cel de-al treilea părinte de care vă preocupați, acesta s-a închinoviat la începutul anului 2018, fiind rasoforit în iunie 2020, iar trei luni mai târziu, după transferul canonic în eparhia noastră, a fost tuns în monahism. Având în vedere că la scurt timp după aceasta părintele a fost numit în una dintre funcțiile din cadrul Cancelariei Eparhiale, am considerat necesară ridicarea sfinției sale în rang.

Vă asigur că și în cazul părintelui pe care îl considerați nedreptățit s-au făcut demersurile necesare pentru acordarea rangului de arhimandrit, însă, din motive care nu țin de noi, acest lucru este încă în așteptare.

Post cu folos să aveți!