Răspunsul ierarhului – 12 iulie 2023

raspunsul_ierarhului_cu_email_7

„Văd că le rezolvați pe toate.

Dacă reușiți să dați de ,,ceaslovul lui Ion Creanga” de la Muzeul Bisericii din Broșteni sunteți tare de tot. Cu ani în urma era mare vâlvă c-ar fi fost dat cadou la un mare actor.

Se poate vedea repede că era obiect de inventar, cine era preot atunci și apare rapid în tezaurul poporului român, că era și este bun național. Vă dorim mult spor și succes. Doamne, ajută!”

T.P.

Doamne, ajută!

Ceaslovul lui Ion Creangă a fost donat de regretatul preot Dolgu, tatăl actualului preot al Parohiei Broșteni, Casei Memoriale din Humulești. Casa fiind acum în restaurare, toate exponatele au fost duse la Piatra Neamț, urmând să fie aduse înapoi când lucrările de restaurare se vor încheia. Acestea sunt informațiile de ultim moment privind acest Ceaslov.

Pace și bucurie!

„Doamne, ajută!

Preoții caterisiți înțelegem că sunt opriți de la săvârșirea sfintelor slujbe. Preoții destituiți din slujirea clericală ce slujbe au voie să săvârșească? Dacă da, care sunt acestea?”

D.B.

Doamne, ajută!

Pentru a înțelege semnificația termenilor caterisit și depus/destituit precizăm următoarele:

  1. Un preot caterisit este exclus din cler, ceea ce înseamnă că a pierdut preoția (harul primit prin hirotonie devenind nelucrător), precum și posibilitatea de a ocupa un post neclerical în activitățile bisericești, statutul său fiind acela pe care îl avea înainte de preoție, adică cel de mirean sau credincios laic. Reabilitarea sa în slujirea preoțească o poate face numai Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, pe baza unei documentații prezentate de către ierarhul care l-a caterisit, prin care se demonstrează pocăința sinceră a acestuia, verificată în timp.
  2. Un preot depus (destituit) din treapta preoției a pierdut dreptul de a săvârși lucrări sfinte, de a purta ținuta clericală și de a se împărtăși în altar; cel destituit nu mai este cleric, ci are statut de teolog laic, cu posibilitatea de a desfășura activități social-filantropice, culturale, educaționale sau de a fi cântăreț, după caz; activitatea și conduita sa sunt evaluate, anual, de către chiriarh.

Potrivit definițiilor de mai sus, depunerea din treaptă este echivalentul caterisirii, cu deosebirea că ea poate avea un caracter temporar, în funcție de capacitatea de îndreptare a celui depus și de durata pocăinței acestuia. În această situație, reintegrarea unui preot depus în rândul clerului ortodox depinde de chiriarhul care a pronunțat sancțiunea, singurul îndrituit să o și ridice, desigur, pe baza faptelor de pocăință ale celui depus, confirmate în timp.

Suspendarea unui preot din oficiu și beneficiu, sau doar numai din beneficiu, sau numai din oficiu, este temporară.

Pace și bucurie!

„Preacucernice părinte, poate un preot să cunune doi tineri atunci când unul dintre părinții tinerilor nu este de acord și se opune categoric?

Este cazul părintelui paroh ……, Biserica …….. din ……

El urmează să oficieze cununia fetei mele cu băiatul familiei …… (…..), cununie cu care eu nu sunt de acord. Părintele nu-mi răspunde la mesaje, telefoane, după ce inițial mi-am exprimat intenția (nu hotărârea) de a nu fi de acord cu această cununie. Atât părintele, cât și părinții băiatului au abordat tactica tăcerii și a faptului împlinit.

Pe lângă obligațiile pe care le are preotul de a se asigura că tinerii sunt ortodocși și nu sunt rude, de asemenea are datoria de a se asigura ca și părinții să fie de acord. Pentru că nunțile făcute fără voia părinților nu aduc bucurie copiilor și sunt canonisite de Sfântul Vasile cel Mare în Canoanele 38, 40 și 42, ca și desfrânarea, cu trei ani oprire de la Sfânta Împărtășanie până la împăcarea părinților lor.

Și părintele Cleopa spune că nunțile făcute fără voia părinților nu sunt de la Dumnezeu. Și Sfântul Nicodim Aghioritul și Sfântul Ioan Gură de Aur și alți sfinți mari ai Bisericii vorbesc într-un glas în acest sens.

Și părinții băiatului s-au căsătorit la rândul lor fără voia părinților și probabil merg pe aceeași schemă și cu băiatul lor, în ideea că se vor împăca părinții ulterior.

Nu mi s-a permis să aflu nici numele nașilor tinerilor. Probabil că părintele nu vrea să se strice cu familiile din parohia sa.

Nădăjduiesc ca după această informare preotul să nu mai privească unilateral lucrurile.

Mulțumesc.”

T.

Doamne, ajută!

Preotul, pentru a putea săvârși Taina Sfintei Cununii, are nevoie doar de Certificatul de Căsătorie. Încolo, neînțelegerile din familie rămân pe seama părinților duhovnici.

Sfatul meu este să le dați binecuvântarea cuvenită, fiindcă dacă tinerii se iubesc, încercările dumneavoastră de a-i despărți vor fi fără sorți de izbândă. Vă spun ca unul care m-am întâlnit cu nenumărate astfel de cazuri.

Pace și multă liniște sufletească!

„Ce se discută pe la Sfântul Sinod? Am și eu o curiozitate. Se doarme??? Astfel de cazuri nu se văd?

De ce nu se pune vicar în ….? Vreți să ne omorâți pe toți de aici?? Să nu vă declinați responsabilitatea… ca Pilat… sunteți membru în Sinod!”

C.D.

Doamne, ajută!

Chiriarhul locului constată dacă are nevoie de episcop-vicar sau nu, nicidecum eparhioți altor eparhii. De aceea, adresați-vă episcopului locului.

Pace și multă liniște sufletească!