Răspunsul ierarhului – 12 august 2022

raspunsul_ierarhului_cu_email_7

„Doamne, ajută!

De ce aveți aur la gât?”

S

Doamne, ajută!

Când eram copil și vedeam câte ceva dat cu aurolac, spuneam că este aur. Deocamdată, ceea ce port (și nu doar eu, ci toți clericii) este doar suflat cu aur. Însă la cât de repede se înnegrește lanțul engolpionului după câte o ploaie, înclin să cred că nici măcar poleit de ochii lumii nu este. Ai spune că nu a mai rămas niciun gram pe la Roșia Montană.

Post binecuvântat!

„Înaltpreasfințite Părinte,

Vine hramul Putnei, iar o mulțime de tineri vor participa, o parte a lor vor fi cazați în incinta așezământului monahal. Există diverse grupuri de tineri, pe WhatsApp, dedicate hramului.

Se spune că tinerii vor lua parte și la ascultări. Mănăstirea Putna e sigură din acest punct de vedere, având în vedere faptul că seminaristul Sebastian Lungu a decedat ca urmare a unui accident în liftul de marfă al mănăstirii?

Ce măsuri a luat Arhiepiscopia? Dar părintele stareț? Presa spune că mănăstirea a dat o reacție la câteva zile după deces, pentru a nu umbri sărbătoarea hramului. Ce măsuri de prevenție a luat mănăstirea pentru anul acesta și pentru ceilalți ani, din 2017 la zi?”

A.N.

Doamne, ajută!

În legătură cu informațiile solicitate de dumneavoastră, vă transmit punctul de vedere al părintelui stareț:

„Vă aducem la cunoștință că în Mănăstirea Putna tinerii care participă la activități lucrative o fac prin încheierea unui contract de voluntariat, în condițiile legii. În acest cadru li se face instructajul de protecție a muncii și se iau toate măsurile de respectare a sănătății și securității în muncă, coordonate de responsabilul pe domeniul protecția muncii. Tinerii care nu aleg să lucreze în cadrul unui contract de voluntariat, ci doar îndeplinesc ascultări temporare la hramurile Mănăstirii Putna, sunt instruiți de asemenea în ceea ce privește drepturile și obligațiile lor de către părintele coordonator de ascultare, și nu sunt puși în situații de risc la locul de lucru sau prin echipamentele și instrumentele folosite.

Măsurile de sănătate și securitate în muncă sunt valabile permanent și nu se abrogă, iar din 2017 și până în prezent conducerea mănăstirii a urmărit mai îndeaproape implementarea lor, pentru evitarea unor situații de risc, cu fiecare persoană în parte.

Referitor la liftul în care a avut loc accidentul, în urma Procesului verbal de cercetare nr. 10250/SSM/27.07.2018 s-au luat următoarele măsuri suplimentare de prevenire și protecția muncii: a) respectând prevederile Legii 422 din 2001 privind protejarea monumentelor istorice, s-au montat uși la platforma mobilă, care pe trei laturi se deschid în exterior, iar pe o latură în interior;

  1. b) comanda electrică mobilă cu cablu a fost înlocuită cu un panou de comandă fix;
  2. c) s-au montat plăcuțe care afișează sarcina nominală pe care o poate ridica platforma mobilă”. Consider că răspunsul părintelui stareț este destul de lămuritor.

Post cu pace!