Răspunsul ierarhului – 12 aprilie 2022

raspunsul_ierarhului_cu_email_7
„Doamne, ajută! Înaltpreasfinția Voastră, de ce la Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava încă se fac slujbele afară, dacă s-a renunțat la toate restricțiile de până acum și peste tot se fac slujbe normale, înăuntru, ca înainte de pandemie? De ce la Sfântul Ioan se fac slujbe afară pe frig, ninsoare, ploaie etc.? De asemenea, de ce pe pagina de Facebook și YouTube a Arhiepiscopiei se transmit slujbele doar audio? Sunt multe alte mănăstiri și biserici unde se transmit și video și ar fi frumos să se transmită și de la Mănăstirea Sfântul Ioan slujbele audio-video…. Și încă ceva, de ce sunt postate doar poze de la Liturghia Darurilor de miercuri, când slujiți Înaltpreasfinția Voastră, iar de la Liturghia de vineri, când slujește Episcopul-Vicar nu se postează niciodată poze?… Vă rog să-mi iertați îndrăzneala, sunt niște gânduri care mă macină de ceva vreme și aș fi bucuros dacă m-ați lămuri în privința acestora. Pace și bucurie!”
S. S.

Doamne, ajută!

  1. Numărul mare de credincioși participanți la Sfânta Liturghie, al slujitorilor, diaconi și preoți, și al membrilor Coralei „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava” impun un spațiu mai generos decât cel din interiorul Bisericii „Sfântul Gheorghe”.
  2. Transmiterea video a slujbelor de la Catedrala Arhiepiscopală este un proiect pe care dorim să-l implementăm încă de la începutul anului 2020. Din păcate, lipsa fondurilor financiare necesare unei astfel de investiții (aparatură, infrastructură, angajare personal calificat) a condus la amânarea acestuia. Nu trebuie să uităm însă faptul că în perioada hramului (31.05-2.06, 22.06 – 24.06), la Sărbătoarea Învierii Domnului, Sărbătoarea Nașterii Domnului ori la Anul Nou, precum și în toate duminicile în care s-a săvârșit Taina Sfântului Maslu de obște, cu arhiereu, vizitatorii și abonații paginilor de Facebook și YouTube ale Arhiepiscopiei s-au putut bucura și de transmisiune video. Cu ajutorul lui Dumnezeu, odată cu demararea lucrărilor de reabilitare și conservare a Bisericii „Sfântul Gheorghe” din cadrul Mănăstirii Sfântul Ioan cel Nou, avem în vedere să integrăm un sistem video ce poate fi controlat de la distanță, astfel încât, slujbele de la Catedrala Arhiepiscopală să poată fi transmise în sistem audio/video.
  3. Programul încărcat al Echipei Media (formată din 3 persoane) nu permite prezența acesteia la toate activitățile culturale, misionare, sociale sau educaționale ce se desfășoară în Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților. Atunci când agenda vizează un eveniment la care ia parte chiriarhul sau episcopul-vicar, în măsura în care nu există programat altceva ce nu poate fi anulat sau decalat, materialul foto-video este prezent pe site-ul arhiepiscopiasucevei.ro, pe pagina oficială de Facebook, canalul de YouTube și, de cele mai multe ori, la jurnalul de știri de la postul național de televiziune TrinitasTV. Aceasta este situația acum. Dar dacă doriți, puteți să rugați pe cineva sau să veniți dumneavoastră și să realizați pozele despre care faceți vorbire și vă asigurăm că veți avea toată înțelegerea.

Pace și bucurie!

„Înaltpreasfințite Părinte Mitropolit (sic!), mă iertați că vă deranjez, am o întrebare, cum poate cineva să devină un bun teolog? Ce lucrări ar trebui să citească? Pe ce trebuie să pună accent?”
A. B.

Doamne, ajută! Teolog bun? Da, este cel care știe să se roage! Rugăciunea este cea care te face bun teolog. Este adevărat ca rugăciunii trebuie să i se adauge și altele. Buni teologi au fost sfinții. La noi, au fost și marii profesori de teologie, din perioada părintelui Dumitru Stăniloae, de la București, Sibiu, Iași, Cernăuți. Buni teologi găsiți și astăzi la facultățile de teologie din țară. Nu așa de mulți ca în perioada părintelui Stăniloae, dar, din fericire, încă sunt. Sunt și ierarhi care sunt foarte buni teologi. Patriarhul este unul dintre ei. Ca student, citise Sources Chretiens în întregime. Cât despre ce cărți ar trebui să citiți ca să fiți un bun teolog?! Dacă ați învățat să vă rugați, citiți Sfinții Părinți și opera marilor profesori de teologie. Mult succes!

„Sărut mâna, Înaltpreasfințite Părinte!

Observând cu bucurie că intenționați să construiți la Vadu Negrilesei un schit închinat părintelui Cleopa, propus spre canonizare de Sfântul Sinod pentru anul 2025 și având în vedere că ați activat atât ca preot, cât și ca Episcop-Vicar la Arhiepiscopia Iașilor în perioada cât a trăit Cuvioșia Sa, m-aș bucura dacă ați dori să ne spuneți ce impresie v-a făcut părintele Cleopa, care este foarte apropiat sufletului meu, cât și Părintele Profesor Dumitru Stăniloae, dacă l-ați cunoscut.

Mulțumesc și iertați!”

C. M.

Doamne, ajută!

  1. Ca ieromonah am activat la Mănăstirile Putna și Râșca din Județul Suceava, județ care, pe atunci, făcea parte din Arhiepiscopia Iașilor.
  2. Despre părinții Cleopa și Paisie, care sunt propuși pentru canonizare, am scris cu ceva timp în urmă. I-am cunoscut în anii 1980. Ceea ce sunt acum, părintele Paisie mi-a spus în clipa în care m-a văzut pentru prima dată.
  3. Pe părintele Stăniloae, ca de altfel pe alți mulți părinți profesori de la București, i-am întâlnit la Mănăstirea Putna. Erau foarte apropiați părintelui Iachint, starețul de la acea vreme, un alt potențial candidat la canonizare.
  4. Ce aș putea să vă spun despre sfinți și oameni sfinți decât numai de bine!? Drept dovadă, am gândit, în cinstea sfințiilor lor, un proiect de mănăstire pe măsura Bucovinei. Dumnezeu să ne ajute să îl putem realiza!