Volumul „Grădinile Mănăstirii”, ediția a III-a, lansat sub streașina Voronețului

Ctitoria Binecredinciosului Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt, Mănăstirea Voroneț, a găzduit în Duminica a cincea din Marele Post, 10 aprilie 2022, un eveniment cu o deosebită valoare culturală și spirituală. În prezența iubitorilor Capelei Sixtine a Orientului, cei de pe meleagurile românești de o parte și de alta a graniței (Bucovina, Ținutul Herța și Republica Moldova), a avut loc lansarea celei de-a III-a ediții a cărții „Grădinile Mănăstirii”. Volumul, apărut anul acesta la Editura Mușatinii, reprezintă o culegere de cronici realizată de jurnalista Doina Cernica, împodobită pe alocuri cu reproduceri ale unor lucrări semnate de artista plastică Dany-Madlen Zărnescu.

Colecția de texte închinate așezământului monahal și mai ales celor care i-au readus strălucirea în ultimele trei decenii a fost prezentată de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, aflat la ctitoria voievodală cu prilejul Parastasului pentru stavrofora Irina Pântescu, întâia stareță a mănăstirii, mutată la Domnul în prima zi a Postului Mare.

În Paraclisul „Sfântul Daniil Sihastrul”, după momentul în care Preasfinția Sa a adus în atenție valoarea incontestabilă pe care maica Irina, prin jertfa pe care a depus-o neîntrerupt în slujba mănăstirii și obștii pe care a condus-o, a fost evocată personalitatea jurnalistei Doina Cernica, cea care, precum cronicarii din vremuri voievodale, reușește să transpună în cuvinte meșteșugite fiecare moment din viața Bisericii și a comunității la care este părtașă. „Am bucuria să prezint una dintre cărțile care cuprinde în paginile ei cronica mai apropiată nouă a Mănăstirii Voroneț. Dacă în trecute vremuri, Mănăstirea Voroneț a avut cronicari mari, de la Curtea Domnească, oameni care s-au oprit aici pentru a admira frumusețea picturii, a unei zidiri care s-a întruchipat într-un timp atât de scurt, iată că în vremea noastră mai sunt cronicari, poate mai dăruiți decât cei de demult, cei care își au originea în această zonă. Nu pot trece sub tăcere numele unui astfel de cronicar care a și realizat cartea Grădinile Mănăstirii, apărută la Editura Mușatinii în anul mântuirii 2022. Cartea este rodul unor mai vechi și mai apropiate strădanii ale cronicarului care a scris cronici multe în ultima perioadă, doamna Doina Cernica. Ostenelilor ei se adaugă și cele ale unor apropiați, picturi, desigur, reproduceri ale unor lucrări ale doamnei Madlen Zărnescu, și adună între aceste pagini dragostea pentru Mănăstirea Voroneț.”

Totodată, ierarhul, membru al Uniunii Scriitorilor din România și membru al Societății Scriitorilor Bucovineni, le-a mărturisit celor care încă nu au lecturat volumul consacrat așezământului monahal că vor avea bucuria de a se întâlni cu preafrumoase plăsmuiri literare semnate de cronicarul cel cu condeiul măiestrit, care prezintă evenimente și aduce împreună oaspeți de seamă care au trecut pragul mănăstirii în ultimii 30 de ani.

În cele ce au urmat, în sala mare de protocol a mănăstirii, au fost susținute prelegeri dedicate cărții „Grădinile Mănăstirii”, precum și autoarei Doina Cernica, și nu în ultimul rând, activității monahiei Irina și lucrării obștii reprezentate la eveniment de stavroforele Gabriela Platon și Elena Simionovici.

În cadrul întâlnirii desfășurate cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, și-au exprimat aprecierea domnul Ovidiu Vintilă, președintele Societății Scriitorilor Bucovineni, doamna conf. univ. dr. Carmen Cornelia Balan, de la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, stavrofora Gabriela Platon, stareța așezământului, și alții.

Doamna din cronici, așa cum o numește Preasfințitul Părinte Timotei pe jurnalista de vocație, a adresat un cuvânt de mulțumire tuturor invitaților, dar și proinstareței Sfintei Mănăstiri Voroneț, Irina Pântescu, pentru încrederea pe care a dăruit-o „condeiului”, talentului și viziunii domniei sale.

Au urmat mărturiile impresionante ale reprezentanților românilor din Bucovina de Nord, a excelenței sale Irina Loredana Stănculescu, Consulul General al României la Cernăuți și a doamnei Elena Nandriș, primarul emerit al localității ucrainene Mahala, nepoata Aniței Nandriș, cunoscută pentru stăruința în credință de care a dat dovadă în cei 20 de ani petrecuți Siberia, deportată în urma ocupației sovietice a Basarabiei și a nordului Bucovinei. Cu emoție în glas, cele două și-au exprimat recunoștința pentru ajutorul pe care poporul român îl oferă cetățenilor afectați de războiul din Ucraina. Amintim că, până la această dată, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a trimis în țara vecină peste 460 de tone de ajutoare umanitare, iar în punctul de trecere al Frontierei Siret și în Gara Burdujeni din Suceava se află în permanență voluntari ai eparhiei, clerici și mireni, care oferă sprijin material și duhovnicesc refugiaților care ajung în România.

La final, delegatul Centrului Eparhial Suceava, arhim. Valerian Radu, mare eclesiarh al Catedralei Arhiepiscopale din Suceava – Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou”, a conferit unor invitați de seamă ai evenimentului Ordinul „Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul”, din partea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, întrucât „au urmat exemplul Sfântului Cuvios Daniil Sihastrul, iubitor de Dumnezeu și semeni, aspru nevoitor și înțelept povățuitor, iubitor de rugăciune și de isihie, care a întărit viața duhovnicească din Bucovina și a format duhovnicește mulți călugări și credincioși.”

Toți cei prezenți au primit în dar volumul care împarte din lumina și bucuria pe care Mănăstirea Voroneț le revarsă, datorită dragostei și rugăciunilor pe care ctitorii, binevoitorii și binefăcătorii așezământului monahal, de la Sfântul Voievod Ștefan cel Mare și Sfântul Daniil Sihastrul la stavrofora Irina Pântescu, le-au înălțat Preamilostivului Dumnezeu, fiind invitați astfel la o scurtă plimbare în „Grădinile Mănăstirii”, loc binecuvântat al Bucovinei.

Irina Ursachi