Răspunsul ierarhului – 11 octombrie 2023

raspunsul_ierarhului_cu_email_7
„Am văzut inițiativa dumneavoastră de a reînființa Mănăstirea Mirăuți, dar dacă tot vreți să redăm istoria înapoi, de ce nu faceți demersuri pentru reînființarea Mitropoliei Bucovinei? Consider că Suceava ar merita asta. De ce nu propuneți aceasta Sfântului Sinod?”
C.

Doamne, ajută!

Reînființarea Mitropoliei Bucovinei nu se justifică.

Mai mult, Suceava nu dispune de spații adecvate pentru o astfel de inițiativă (catedrală, reședință, centru eparhial, săli de conferință, spital etc.). După cum știți, demersul pentru obținerea unui teren pe care să se realizeze un astfel de proiect a fost respins, în favoarea unor așa-zise culturi experimentale.

Pace și gândul cel bun!

„Care e valoarea ascultării Sfintei Liturghii de către credincioși pentru o intenție sau alta? Au cei care participă fizic la Sfânta Liturghie vreo părtășie deosebită la jertfa care se aduce pe altar? Există în rânduiala Sfintei Liturghii vreo mențiune la intențiile particulare, din inimă, ale credincioșilor care, astfel, să fie pomenite indirect de către slujitorul altarului?

Mulțumiri pentru răspuns și spor în toate cele bine plăcute lui Dumnezeu să aveți!

Cu stimă, L.T.”

Doamne, ajută!

Pentru edificarea dumneavoastră, vă recomand să citiți lucrarea „Spiritualitate și comuniune în Liturghia ortodoxă” a părintelui Dumitru Stăniloae, sau „Tâlcuirea dumnezeieștii Liturghii” a Sfântului Nicolae Cabasila sau „Explicarea Sfintei Liturghii” a Înaltpreasfințitului Bartolomeu Anania.

Mult spor la lectură!

„Doamne, ajută!

Am văzut acum 30 de minute într-un ziar local că „IPS Calinic vrea demolarea bisericilor ca în timpul comunismului când partidul cerea relocarea bisericilor, cât și a anexelor bisericești, prin cea mai recentă hotărâre a sa. Încalcă legile bisericești, cât și pe cele ale statului cerând retroactiv demolarea anexelor bisericești. În multe parohii nici dacă s-ar dori realizarea acestei decizii nu ar exista spațiu pentru relocare. Deciziile pe care le ia sunt fără consultare cu preoții și fără a studia situația în mod real…

De înțeles oarecum pentru construcțiile noi, dar retroactiv este o decizie profund eronată. Excavatoare care vor demola anexe bisericești? Doamne, ferește.”

Am cerut explicații publicației locale dar mi-au transmis că o să vă ceară public un punct de vedere.

Dar, până atunci, ne puteți lămuri, vă rugăm, dacă este real ceea ce se scrie despre această hotărâre? Vrem o sursă oficială să ne lămurească.

Vă mulțumim!”

D. T.

Doamne, ajută!

În Biserica Ortodoxă, construcțiile ecleziale se fac în baza unei autorizații de construcții, cu avizul Comisiei de construcții a Centrului Eparhial și cu binecuvântarea chiriarhului; este vorba de disciplină arhitecturală.

Dacă respectivele construcții au aceste avize, cu precădere cele alipite de zidurile bisericilor, nu vor intra sub incidența hotărârii. Dacă însă au fost construite fără nicio aprobare, se vor căuta soluții pentru a fi mutate.

Bisericile trebuie lăsate așa cum au fost construite, fără a fi agresate, estetic și funcțional, de alte clădiri.

Pace și bucurie!