Răspunsul ierarhului – 11 noiembrie 2022

raspunsul_ierarhului_cu_email_7

„Înaltpreasfințite Părinte,

Vă aduc mulțumiri pentru răspunsurile precedente.

Ținând cont de răspunsurile dumneavoastră și de faptul că sunteți membru în comisia canonică, juridică și pentru disciplină, vă aduc la cunoștință, și atașez fragmentul video, în care Preasfințitul Părinte Daniil, Episcop-Vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei, îl pomenește în otpust pe Părintele Arsenie Boca, un lucru mai puțin canonic, având în vedere spusele dumneavoastră, și anume, citez: «În otpust se pomenesc sfinții canonizați, nu oamenii sfinți.»

Urmează întrebarea firească; cât de canonică este aceasta menționare a părintelui Arsenie Boca, în calitate de membru al comisiei mai sus menționate, vă veți autosesiza?

Consider că atât mirenii, cât și clericii, mai cu seama membrii Sfântului Sinod trebuie să respecte canoanele bisericești.”

O.H.

Doamne, ajută!

Preasfințitul Daniel Partoșanul s-a pensionat din motive de sănătate. Dacă aveți eventuale nemulțumiri în ceea ce-l privește, vă rugăm să vă adresați direct Preasfinției Sale.

Bucurii!

„Părinte Arhiepiscop,

Având în vedere recentele și multiplele discuții colaterale și răuvoitoare care fac referire la numirea unui nou stareț la Mănăstirea Bogdana, poate că ar fi oportun să confirmați faptul că decizia de a pleca într-o altă eparhie i-a aparținut Părintelui Iustin Dragomir și că a fost o hotărâre luată cu mult timp înainte de aceste zile.

De altfel, este cunoscut faptul că lucrează de mai mulți ani la proiecte sociale în Arhiepiscopia Romanului și Bacăului și că afirma constant că va construi acolo cele mai mari așezăminte de ocrotire socială, pentru copii și, respectiv, pentru bătrâni, din țară.

Sărut mâna!”

T.L.

Doamne, ajută!

Regretăm plecarea părintelui, dar împotriva dorinței și a proiectelor sfinției sale nu a putut sta nimeni. Cererea de încetare a activității ca stareț în urma pensionării la limită de vârstă a venit din partea părintelui Iustin Dragomir, după cum se poate observa.

„Binecuvântați,

Sărut-mâna!

Am observat că în zona Rădăuțiului, în special la sate, există în continuare persoane (familii) care aleg să treacă la altă credință (Vicov, Laura, Gura Solcii etc.). Unul dintre motivele pentru care fac acest lucru, este sărăcia.

Diferența deseori este făcută ca la licitație, cine oferă mai mult, câștigă. În cazul multora dintre ei, sprijinul oferit de comunitățile protestante, le conving să treacă la religia promovată de dânșii.

Așadar, nu s-ar putea centraliza de exemplu, la nivel de parohie de sat, numărul familiilor nevoiașe, al celor care au nevoie reală de ajutor, iar ulterior de găsit un mic sprijin pentru aceștia?

Văd în multe centre comerciale din județul nostru, ca de exemplu la Carrefour, unde există spații special amenajate, iar lumea donează alimente, produse de igienă etc. Totodată, sunt și urne la casele de marcat unde lumea poate dona un bănuț dacă dorește. La parohiile de oraș la fel, ar putea fi puse astfel de urne aparținând A.S.R.

Ați fi interesat să amplasați astfel de spații pentru a primi donații pentru familiile nevoiașe ?

Nu este necesar ca să fie ajutați lunar, dar un mic sprijin, un mic semn din partea Bisericii că le este aproape, ar putea avea efectul pozitiv dorit.

Iar autoritatea pe care o aveți dvs. în județ, cât și imaginea Arhiepiscopiei Sucevei pe aceste urne ar putea conta enorm, pentru încrederea potențialilor donatori.

Este un mesaj mai lung, îmi cer iertare…

Inspectoratul de religie vă poate confirma de exemplu, la sat, câți elevi sunt la momentul actual într-o clasă ortodocși, iar anual, cum se modifică numărul acestora spre alte religii sau dacă se menține la fel. Ca o bază de date actualizată permanent pe care o puteți monitoriza dvs.

Vă mulțumesc pentru bunăvoință.”

D.T.

Doamne, ajută!

Propunerea dumneavoastră a fost trimisa Sectorului de asistență socială al Arhiepiscopiei.

Mulțumim!

„Sărut mâna!

Vă fac cunoscut că în Protopopiatul ….. se practică deschisul ușilor cu „sacoșele”. ….. face abuz de funcție. Primește anumite sume în schimbul unei propuneri pentru hirotonie etc. Scopul meu nu este de a face rău, ci de a înștiința.

Mă iertați!”

L.C.

Doamne, ajută!

Din câte cunoaștem, hirotoniile nu se fac de părinții protopopi si nici la propunerea lor, așa că lăsați-mă să mă îndoiesc privind adevărul spuselor dumneavoastră.

Pace și bucurie!

„Doamne ajută! De ce s-a schimbat starețul de la Mănăstirea Bogdana?”
S.S.

Doamne, ajută!

Aveți mai sus răspunsul la întrebarea dumneavoastră.

Pace și liniște!

„Înaltpreasfințite Părinte Calinic, sunt un enoriaș al unei mănăstiri nou înființate, respectiv Mănăstirea …… Întrebarea mea pentru dumneavoastră ar fi care este rolul unei maici într-o mănăstire de călugări și dacă este permis ca o maică să stea în altarul mănăstirii în timpul slujbelor bisericești. Înțeleg rolul unui preot într-o mănăstire de maici, dar nu înțeleg rolul unei maici într-o mănăstire de călugări. Și a doua mea întrebare ar fi de ce într-o mănăstire de 500 ani, un diamant neșlefuit printre mănăstirile din Bucovina, nu putem fi binecuvântați cu o obște monahală care să stea în mănăstire și alături de oamenii din comunitate și nu plecați toată săptămâna din mănăstire, participând doar vineri seara la slujbă și duminica. Vă mulțumesc și Doamne, ajută!”

C.N.

Doamne, ajută!

Mănăstirea …. fiind la început, are foarte mari nevoi și așa se justifică plecările atât de dese ale părintelui stareț. Cât despre prezența acelei măicuțe, din lipsă de monahi, și în mănăstirile de călugări sunt măicuțe, multe dintre ele fiind rude, fie cu starețul, fie cu unii dintre părinții din obștea acelei mănăstiri. Desigur, măicuțe sunt și la centrele eparhiale în diferite ascultări.

Pace și bucurie!

„Doamne, ajută!

Ne puteți informa și pe noi, rădăuțenii, de ce s-a schimbat starețul Mănăstirii Bogdana și pe ce criterii? Bineînțeles, și maica stareță de la mănăstirea din spatele Așezământului de copii „Sfântul Ierarh Leontie”? Care au fost motivele schimbării lor din conducere și inclusiv scoaterea din mănăstirile unde erau stareți, deoarece arhim. Iustin Dragomir este un om iubit de rădăuțeni și nu numai, drept dovadă se văd realizările lui în anii de stăreție.

Cu stimă, F.F.”

F,F,

Doamne, ajută!

Aveți mai sus răspunsul la întrebarea dumneavoastră.

Pace și liniște!

„Sărut mâna, domnul părinte, vă rugăm din suflet, puteți să ne ajutați domnul părinte, faceti-vă o pomană și ajutați-ne, domnul părinte, nu avem posibilitatea de a termina, domnul părinte, vă zic în frica lui Dumnezeu că nici de mâncare nu avem, domnul părinte, vă zic cu frică de Dumnezeu că nu avem puterea să terminăm ce am început, avem un hol, o bucătărie și o baie și nu avem cu ce termina, cu ce vă lasă inima ajutați-ne, domnul părinte, faceți-vă o pomană și ajutați-ne, domnul părinte, suntem familia care o venit soția mea la dumneavoastră, H.P. Suceava, strada ….., numărul …, vă rugăm din suflet, domnul părinte, ajutați-ne, faceți-vă o pomana și ajutați-ne”

D.D.

Doamne, ajută!

Cererea dumneavoastră a fost soluționată de către Sectorul de asistență socială al Arhiepiscopiei, în cursul zilei de astăzi.

Bucurii!