O nouă întâlnire catehetică în cadrul serilor de studiu biblic la ASCOR Suceava

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, tinerii voluntari ai Asociației Studenților Creștin-Ortodocși Români, filiala Suceava, s-au reîntâlnit joi seara, 10 noiembrie 2022, în campusul Universității Ștefan cel Mare din Suceava, pentru o nouă seară de studiu biblic. Proiectul sesiunilor catehetice Trezirea conștiinței prin cuvântul Scripturistic, organizat în parteneriat cu Sectorul Catehizare, Tineret și Educație pentru Viață al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, se desfășoară săptămânal – în fiecare seară de joi – din săptămânile pare ale programului studențesc, sub îndrumarea d-lui prof. Cristi-Gabriel Hurjui, consilier eparhial, iar sub îndrumarea PC Părinte Mihai Cernovalic, îndrumătorul tinerilor studenți suceveni – în fiecare seară de duminică – din săptămânile impare ale anului universitar.

În mijlocul studenților dornici de cunoaștere scripturistică, s-a aflat, și de această dată, d-l prof. Cristi-Gabriel Hurjui, care le-a vorbit tinerilor despre importanța voluntariatului în viața de student.

După îndătinata rugăciune, seara a debutat cu o scurtă cateheză pe care domnul consilier eparhial a susținut-o pe o temă aleasă de tineri. Propunerea acestora a fost capitolul al 11-lea din Evanghelia după Sfântul Apostol și Evanghelist Marcu, mai exact explicarea evenimentelor legate de Intrarea Domnului în Ierusalim, Pilda smochinului neroditor și alungarea negustorilor din Templu. Domnul consilier a explicat faptul că deși nu era timpul roadelor pentru smochin, Mântuitorul l-a blestemat pentru a-i  încredința pe ucenici de iminența judecății și necesitatea trezviei necontenite în viața oricărui creștin. Din partea studenților, în cadrul sesiunii de întrebări și răspunsuri au fost adresate o serie de curiozități, atât despre tema propusă, cât și despre frământările spirituale ale fiecăruia. Întrebările au fost diverse, atât din aria disciplinelor teologice, cât și despre viața de student și de voluntar în cadrul ASCOR.

În cea de-a doua parte a serii, tinerii au vizionat filmul intitulat Miracol în celula șapte. În acest film se prezintă povestea dramatică a unui tată cu probleme grave de sănătate și a fiicei sale Ova, care trăiesc diferite experiențe tragice prin intermediul cărora se evidențiază valori creștine precum: dragostea, jertfelnicia, sinceritatea, răbdarea și nădejdea în puterea lui Dumnezeu.

Proiectul serilor de film cu caracter religios, organizate de către studenții suceveni, au scopul de a-i ajuta pe aceștia să lege noi prietenii și să petreacă un timp de calitate alături de alți tineri dornici de cunoașterea lui Dumnezeu, cu care împărtășesc valori morale comune.

Serile de studiu biblic din cadrul Asociației Studenților Creștin-Ortodocși Români, filiala Suceava, sunt organizate la inițiativa studentului Iustinian Roman, care coordonează cu atenție și devotament desfășurarea întregii activități. De altfel, cea de-a șaptea întâlnire catehetică, desfășurată joia aceasta, este prima activitate de acest fel, organizată după alegerea noului președinte ASCOR Suceava, în persoana tânărului student Vlad Octavian Simionescu, căruia îi urăm mult spor bun și multă înțelepciune în noua misiune pe care a primit-o de la Dumnezeu.

Ne dorim ca în viitor această activitate catehetică să devină o tradiție frumoasă, prin care tinerii suceveni să descopere tainele frumuseților scripturistice și să facă roditor Cuvântul Mântuitorului în viața lor și a semenilor lor.

Gabriel Ilișoi,

Referent la Sectorul Catehizare, Tineret și Educație pentru Viață