Răspunsul ierarhului – 10 aprilie 2021

raspunsul_ierarhului_cu_email

121. C.M.

„Sărut mâna, Înaltpreasfinția Voastră! În primul rând, doresc să vă transmit, cu întârziere, gândurile mele bune de felicitare la împlinirea a 30 de ani de arhierie, dorindu-Vă în continuare sănătate, bucurie, pace și împliniri rodnice pe plan pastoral!

În al doilea rând, aș vrea să vă întreb ce să fac pentru a mă ruga din inimă, pentru că de multe ori mintea îmi este risipită sau sunt obosit și nu am starea necesară pentru a mă ruga cu toată ființa, ci doar cu buzele, zicând mecanic rugăciunile sau citindu-le. Ce sfat mi-ați da pentru a-mi aduna mintea la rugăciune?

Apoi, m-ar bucura dacă Înaltpreasfinția Voastră ați reedita cărțile pe care le-ați scris de-a lungul anilor – cărți de referință – și care astăzi nu se mai găsesc pe stocul librăriilor ortodoxe. Mă refer aici la „Biblia în Filocalie”, „Tanatologie și nemurire” (premiată de Academia Română), „Logica Trinității”, cât și celelalte. Socotesc că pentru noi, tinerii teologi, pentru preoți sau pentru credincioși ar fi de un real folos. În încheiere, aș vrea să vă rog să îmi recomandați, dacă se poate, câteva cărți pe care le considerați esențiale pentru formarea mea duhovnicească și teologică, potrivite cu vârsta și pregătirea pentru preoție. Binecuvântați și iertați!” (C.M.)

Stimate domnule! Vă mulţumesc pentru urările adresate cu prilejul împlinirii a trei decenii de slujire arhierească.

Cât priveşte rugăciunea inimii, aceasta presupune timp şi multă zăbavă în rugăciune. La început rugaţi-vă cum se poate, după un timp o să vă rugaţi cum trebuie. Ca recomandare, citiţi scrierile Sfinţilor Părinţi („Sources Chrétiennes”), Filocaliile, Patericul, Proloagele, respectiv cărţile recomandate de duhovnicul dumneavoastră. Mult succes!