Răspunsul ierarhului – 1 septembrie 2023

raspunsul_ierarhului_cu_email_7

„Sărut mâna, Înalt Preasfințite!

Vă rog frumos să îmi spuneți cum este cel mai bine ca un credincios ca mine, bolnav de depresie și alte boli fizice și sufletești, să ia cele mai bune decizii? Trebuie că toate dilemele mele să le spun duhovnicului? Sau să mă rog la Dumnezeu să îmi descopere? Care este modalitatea cea mai bună de a trăi cu înțelepciune de acum încolo? Atât cât se poate. Mulțumesc din inimă.”

M.V.

Doamne, ajută!

În cazul dumneavoastră, aveți nevoie ca, pe lângă părintele duhovnic, să colaborați cu un medic specialist în suferințele pe care le acuzați.

Cei doi, împreună, vă vor da cele mai bune sfaturi, care vă vor fi de un real folos.

Bucurii!

„Unde sunt în Suceava hramurile Nașterea Maicii Domnului și Sfinții Părinți Ioachim și Ana?”
A.M.C.

Doamne, ajută!

Sunt multe biserici de parohie și de mănăstire care au aceste hramuri. Dintre cele mai cunoscute, aș aminti: Biserica „Nașterea Maicii Domnului” Suceava, Catedrala „Nașterea Maicii Domnului” din Gura Humorului, Mănăstirea Cămârzani, Mănăstirea Bogdănești, Mănăstirea Marginea.

Pace și bucurie!

„Înaltpreasfinția voastră, am aflat că vreți să mai transformați o biserică de mir în mănăstire și anume Biserica „Sfântul Gheorghe” Mirăuți… Când va fi slujba de instalare a noului stareț și cine va fi noul stareț? credincioșii care aparțineau de această parohie ce vor face? Cine le va face obișnuita vizită pastorală de Crăciun și Bobotează? Preoții vor sluji în continuare acolo sau vor fi mutați? Mulțumesc pentru timpul acordat.”
A.M.C.

Doamne, ajută!

Eu nu transform nimic, ci doar redau istoriei, în măsura în care este posibil, ceea ce a avut. Vechea catedrală mitropolitană a fost dintru început mănăstire, cu stareț si obște, și nu biserică de mir.

Cât despre cine îi va vizita în Postul Nașterii Domnului și la Bobotează pe credincioși sau cine le va face serviciile religioase în parohia respectivă, răspunsul este unul singur: preoții parohiei respective, nu părinții călugări.

Așadar, fiți liniștit, căci dorința noastră este ca atât istoria, cât și lumea să fie mulțumite.

„Binecuvântați, Înaltpreasfințite părinte, întrebare:

Câte zile pot fi găzduiți în mănăstire de maici mirenii? Dar călugării? Cred că e mare tulburare pentru aceea obște de maici cu mirenii la trapeză, dacă este o perioadă mai lungă. Doar preotul slujitor știm că viețuiește în obștea mănăstirii.

Cu respect și iertare.”

Anonim

Doamne, ajută!

Este bine ca în obștile monahale mirenii să aibă cât mai puțină implicare.

Iar dacă din lipsa de personal ascultările sunt încredințare mirenilor, este bine ca aceștia să se comporte cu maximă atenție și bunăcuviință

Altfel, nu vor putea face casă bună împreună.

„De ce la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou” nu este icoană a Maicii Domnului făcătoare de minuni?”
A.M.C.

Doamne, ajută!

Din păcate, v-a scăpat acest amănunt, întrucât și la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou” este o astfel de icoană a Maicii Domnului, Făcătoare de minuni.

Pace și bucurie!

„Binecuvântați, Înaltpreasfinția Voastră!

Am câteva întrebări referitoare la o cununie, pot fi nași de cununie ai fetei nașilor lor de cununie ai noii perechi?

Deci, mai exact, finii vor trebui să cunune pe fiica nașilor lor de cununie, este această situație permisă?

Mulțumesc frumos!”

C.

Doamne, ajută!

Dacă este singura opțiune de nași, cu Dumnezeu înainte!