Liturghie arhierească și instalarea maicii starețe la Schitul „Maica Domnului Grabnic Ascultătoare” din Vicovu de Jos, cu prilejul hramului

La marea sărbătoare a Acoperământului Maicii Domnului, vineri, 1 octombrie 2021, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, s-a aflat în mijlocul monahiilor, clericilor și credincioșilor prezenți la Schitul „Maica Domnului Grabnic Ascultătoare” din localitatea Vicovu de Jos, Protopopiatul Rădăuți, Județul Suceava, cu prilejul hramului – hram unic în țară pentru un așezământ monahal.

Ierarhul a fost întâmpinat cu flori de copii îmbrăcați în costume populare specifice locului, momentul fiind urmat de instalarea maicii starețe Sotiria (Elena Cristina) Ciobanu și hirotesia ei ca stavroforă.

Ierarhul a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la altarul de vară al așezământului monahal, alături de un sobor de preoți și diaconi, din care a făcut parte și protos. Dosoftei Dijmărescu, exarh cultural al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, și pr. Ionel Constantin Maloș, protoiereu al Protopopiatului Rădăuți.

După citirea Sfintei Evanghelii, Preasfințitul Părinte Damaschn Dorneanul le-a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură în cadrul căruia a subliniat importanța pocăinței, mai cu seamă în această zi dedicată cinstirii Născătoarei de Dumnezeu. „Ziua de astăzi este o zi în care trebuie să înălțăm rugăciuni către Maica Domnului, pentru ca Ea să mijlocească nu doar pentru cele materiale ale noastre și pentru cele care țin de lumea aceasta, ci mai ales să mijlocească înaintea Fiului ei pentru a primi noi toți iertare de păcatele noastre. (…) Maica Domnului este dintotdeauna, și mai ales pentru zilele noastre atât de grele și de încercate, icoana curăției, model al fecioriei, al purității. (…) Mai sunt oameni care încearcă, cu puteri omenești, slabe, să urmeze Maicii Domnului, smereniei ei, ascultării ei, dar și fecioriei ei, curăției ei, purității ei?”

Preasfinția Sa a vorbit despre necesitatea evitării păcatelor de orice fel și a evidențiat faptul că Fecioara Maria trebuie să reprezinte un model de trăire curată pentru creștinii societății actuale „Nu să ne mutilăm ne cere Domnul nouă astăzi, ci să punem pază ochiului, minții, gândului, tuturor simțirilor noastre. Tuturor ne cere lucrul acesta, dar mai ales nouă, creștinilor, mai ales nouă, monahilor, mai ales nouă, celor care, într-un fel, o revendicăm pe Maica Domnului ca fiind Apărătoarea noastră, dar nu doar Apărătoare și Mijlocitoarea noastră, ci și model pentru noi, Icoană pentru noi. Dar poate Maica Domnului să se mândrească cu fiii ei? Poate Maica Domnului să se mândrească cu noi, creștinii din zilele de astăzi, când atât de neatenți suntem toți? (…) Dacă fac o faptă bună, toată lumea se împărtășește din fapta mea cea bună. Dar și dacă în toată lumea aceasta gândim ceva rău, facem ceva rău, spunem ceva, după cum nu-i place lui Dumnezeu, se duce, se împrăștie tot păcatul, toată necurăția, toată patima în toată lumea și toți ne împărtășim. Suntem responsabili de păcatele tuturor, așa cum alții, într-un fel, sunt responsabili și de păcatul meu.”

În încheiere, ierarhul a amintit despre momentul în care Maica Domnului s-a arătat în biserica din Vlaherne, într-o zi de 1 octombrie. „După chipul ei, și noi asemenea trebuie să facem; genunchi plecați, lacrimă și zdrobire de inimă pentru păcatul meu, dar și pentru păcatul tău și pentru păcatul întregii lumi. (…) Astăzi, în ziua în care am zis că e de bucurie, de mulțumire și de slavoslovire, dar și o zi în care trebuie să ne pocăim mai cu dinadinsul și să cerem mai cu dinadinsul de la Dumnezeu să ierte și să nu ne pedepsească după fărădelegile noastre și ale lumii întregi, ci să ne dea timp de pocăință și întoarcere și dragoste curată și neprihănită.”

Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic al mănăstirii.

La momentul rânduit, diaconul Iosif Andronic a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Sadău, Protopopiatul Rădăuți, iar monahul Alexie Radu a fost hirotonit ierodiacon, pe seama Mănăstirii Siminicea, Protopopiatul Suceava I.

La evenimentul desfășurat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, au participat numeroși credincioși, stareți și starețe din cuprinsul eparhiei.

La final, duhovnicul așezământului monahal, protosinghlul David Roșca, i-a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic pentru binecuvântare, Preasfințitului Părinte Damaschin Dorneanul pentru prezență și pentru cuvântul de folos, precum și soborului slujitor pentru împreuna rugăciune. Gândul de mulțumire s-a îndreptat și către toți cei care au ajutat biserica, ostenitori, binefăcători și închinători ai așezământului monahal.

Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul a primit în dar, din partea obștii mănăstirii, icoana Maicii Domnului Grabnic Ascultătoare și un toiag arhieresc.

Schitul „Maica Domnului Grabnic Ascultătoare” a fost înființat la sfârșitul anului 2019 cu binecuvântarea vrednicului de pomenire Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților de la acea vreme, având ca ocrotitoare icoana Maicii Domnului Grabnic Ascultătoare, piatra de temelie fiind sfințită la data de 21 noiembrie.

Potrivit legendei, „Dealul Leahului”, locul în care a fost ridicată biserica, amintește de victoria Sfântul Voievod Ștefan cel Mare asupra leșilor care, cu mai bine de cinci secole în urmă, au încercat să atenteze la bogățiile zonei.

Foto credit: Pr. Ștefan Mihalcea

Irina Ursachi