Ceremonia de premiere a câștigătorilor Concursului național de recitare „Glas de copil – Maica Domnului, Darul lui Dumnezeu pentru oameni”, ediția I

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, vineri, 1 octombrie 2021, începând cu ora 15:00, la Centrul Cultural „Sfântul Mitropolit Iacob Putneanul” din cadrul Mănăstirii Putna a avut loc ceremonia de decernare a premiilor Concursului național de recitare „Glas de copil – Maica Domnului, Darul lui Dumnezeu pentru oameni”, ediția I.

Concursul, organizat de Sectorul Cultural și Sectorul Comunicare, Media și Relații Publice din cadrul Centrului Eparhial în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Suceava, și-a propus să aducă în prim-plan literatura religioasă închinată Născătoarei de Dumnezeu, dar și să-i sensibilizeze pe toți participanții iubitori de poezie cu privire la tema abordată, să stimuleze creativitatea privind interpretarea, să contribuie la dezvoltarea capacității de exprimare, precum și la creșterea gradului de implicare în activitățile culturale ale Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Date fiind condițiile impuse în contextul pandemiei de coronavirus, la eveniment au fost prezenți câștigătorii premiului Theotokos. Aceștia, îmbrăcați în frumoase costume populare specifice zonei din care provin, au recitat cu mare bucurie poeziile înscrise în concurs, decicate Maicii Domnului.

Premiile oferite de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Suceava au fost înmânate de Preasfințitul Părinte Damachin Dorneanul, Episcop-Vicar. Preasfinția Sa i-a felicitat și binecuvântat pe elevii premiați. Câștigătorii, atât cei mai mici, cât și cei mai mari, au fost răsplătiți cu cărți specifice vârstei, cu tematici potrivite pentru folosul lor duhovnicesc, și cu câte o icoană cu chipul Maicii Domnului.

La eveniment au fost prezenți și alți reprezentanți ai instituțiilor organizatoare, dintre care îi amintim pe domnul conf. univ. dr. Vasile Timiș, inspector școlar general pentru religie în Ministerul Educației, domnul prof. Dumitru Ioan Puiu, inspector școlar general adjunct la Inspectoratul Județean Suceava, arhid. prof. dr. Bogdan Mihai Hrișcă, consilier eparhial în cadrul Sectorului Educațional-Teologic al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, pr. Alexandru Flavian Sava, consilier eparhial la Sectorul Comunicare, Media și Relații Publice, precum și pr. Ștefan Mihalcea, directorul Departamentului Media al Centrului Eparhial, și nu în ultimul rând doamna prof. Daniela Luminița Ceredeev, inspector pentru disciplina religie în cadrul Inspectoratului Județean Suceava.

Competiția, la care au trimis materiale video peste 200 de copii și tineri din județele Arad, Bacău, Bistrița-Năsăud, Constanța, Covasna, Iași, Neamț, Prahova, Suceava, Vaslui, Vrancea și din municipiul București, s-a desfășurat pe trei categorii de vârstă: preșcolar, primar și gimnazial-liceal.

Au fost acordate 7 categorii de premii și distincții, respectiv: Premiul „Theotokos”, Premiile I, II și III, Mențiuni, Premiul special pentru autenticitate, Premiul special pentru originalitate și diplome de participare.

Comisia de jurizare formată din personalități și specialiști în domeniul literaturii și culturii a punctat fidelitatea față de învățătura de credință, calitatea interpretării, originalitatea, adecvarea poeziei la vârstă, creativitatea și sensibilitatea momentului artistic.

Organizatorii amintesc faptul că premiile pentru locurile I, II și III, mențiunile, premiile speciale și diplomele de participare vor putea fi ridicate de la sediul Inspectoratului Județean Suceava de către părinții elevilor, de cadrele didactice coordonatoare sau de preoții din parohiile din care participanții fac parte.

În cazul participanților din alte județe, premiile oferite vor fi trimise prin poștă pe adresa inspectorului pentru disciplina religie din cadrul Inspectoratului Școlar Județean de care aparțin.

Irina Ursachi