In memoriam: În slujba monumentelor istorice – Viorel Blănaru

Am primit cu multă tristeţe vestea trecerii din această viaţă a cunoscutului arhitect sucevean Viorel Blănaru, specialist în domeniul arhitecturii ecleziastice româneşti din Bucovina.

Domnul Arhitect Viorel Blănaru a fost unul dintre cei mai oneşti şi în acelaşi timp cei mai vehemenţi apărători ai patrimoniului istoric al Bucovinei, fie că era  vorba  de  monumentele istorice  laice precum Cetatea  de Scaun Suceava, Curtea Domnească Suceava, Cazinoul din Vatra Dornei, Gara Burdujeni şi Gara Iţcani, dar în mod special monumentele istorice bisericeşti, mai ales cele de lemn, pe care le considera ca adevărate giuvaeruri.

Domnia sa în funcţiile de mare responsabilitate pe care le-a avut, fie la Institutul de Proiectare Suceava, fie la Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu, s-a afirmat nu numai ca un profesionist şi cunoscător al etapelor de restaurare şi conservare a monumentelor istorice, ci şi ca un bun sfătuitor în ceea ce înseamnă modul de desfăşurare a etapelor de restaurare şi conservare a monumentelor istorice, evidențiindu-se prin măiestrie și superioritate creativă.

Din câte cunoaștem, Domnia Sa a fost admirat de colegi pentru discreția cu care și-a împărtășit  cunoștinele, dovedind totodată și o deosebită tărie de caracter, distincție, politețe, care toate la un loc reprezintă dovada autenticității unei remarcabile personalități.

Avea un dar aparte în a stoca informaţii despre fiecare monument istoric, despre fiecare biserică, mai ales bisericile de lemn, un dar demn de urmat. Domnia Sa intenționa ca împreună cu Sectorul Cultural al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, sub directa  coordonare a Domniei Sale, în această vară, să intreprindă o investigare a tuturor monumentelor bisericeşti de lemn pentru a şti unde se impune să intervenim în regim de urgenţă. De asemenea intenționa ca împreună cu același Sector să finalizeze o lucrare referitoare  la personalităţile culturale, istorice, militare şi politice din Bucovina înmormântate  în cimitirele  din cuprinsul Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor. Numai că Dumnezeu știe să pună punct oricărui lucru frumos.

Domnia Sa va rămâne  prin tot ceea  ce  a făcut un nume de referinţă în domeniul restaurării şi punerii în valoare a patrimoniului istoric bisericesc din cuprinsul Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.

Rugăm pe Hristos Domnul Cel înviat din morţi să odihnească sufletul său împreună cu drepţii, să mângâie familia îndoliată şi pe toţi cei care sunt întristaţi de această plecare intempestivă dintre noi a distinsului Domn Ahitect Viorel Blănaru.

Să fi avut nevoie Dumnezeu încă de un arhitect pentru sporirea spațiilor din împărăția Sa? Rămâne  de văzut !

Veşnica lui pomenire  din neam în neam !

 † Calinic
Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților